Хмельничан «кидають на гроші». Найчастіше – спустошують платіжні картки

Хмельничан «кидають на гроші». Найчастіше – спустошують платіжні картки
У Хмельницькому, як і по всій Україні, розквітло шахрайство всіх видів – від «розводу» на вулиці до мільйонних кредитів за підробленими документами. Та найчастіші випадки - шахраювання із банківськими картками. Хмельничанку Наталю «сюрприз» чекав вдома, коли дівчина навіть подумати не могла, що її банківську картку спустошать всього за 9 хвилин. На рахунку було небагато, але гроші були «дитячі».

Банківська картка - ласий шматок для злочинців. Аби вкрасти з неї кошти, вони використовують багато способів як психологічних, так і суто технічних. Останній шахраї використали у випадку Наталі. Адже сама потерпіла не здійснювала жодної операції, паролі нікому не диктувала та не велася на якісь плаксиві історії про звільнення родича з міліції.

 - Коли на мій мобільний прийшли смс, я їх не побачила. Підійшла до телефону та вже зрозуміла, що хтось хоче вкрасти мої гроші, - каже Наталя (прізвище редакції відоме – прим. авт.).  – На рахунку були гроші, які я отримую по догляду за дитиною.

У міліцію не пішла

Відео дня

Була одинадцята година дня. На телефон Наталі прийшло декілька смс-повідомлень. Перше –  для підтвердження паролю для входу на Приват24, наступне  - повідомляло, що здійснено переадресацію всіх викликів на інший номер телефону. Далі  надійшло смс з інформацією про те, що з Приват24 здійснена операція поповнення мобільного рахунку Наталі на всю суму, яка була на картці. А останнє повідомлення було ключовим. Оператор повідомив, що усі кошти, але уже з мобільного рахунку дівчини (155 гривень), переведені іншому абонентові Київстар.

Дівчина відразу подзвонила на службу безпеку ПриватБанку, щоб заблокувати картку. Але вже було пізно. 155 гривень з рахунку зникли. А абонент, якому поповнили рахунок, уже був поза зоною досяжності.  

- Думаю, що шахраї зробили таку аферу, знаючи всього лише мій мобільний номер, а можливо, і пін-код. Пароль був стандартний, як і у багатьох – рік народження. Я в міліцію не зверталася, але картку заблокувала, - каже Наталя. – А коли я стояла у черзі в банку, то переді мною було людей зо троє, які також мали подібні шахрайські історії. Сказали мені, що 155 гривень – копійки, порівняно з тими сумами, які вкрали в них.  

Ставте надійні паролі

Знайти злочинця насправді можна, але у випадку Наталі – справа марна. Бо ж сама вона не довірила правоохоронцям шукати його. В даному випадку поповнення чужого телефону було проведено через сайт мобільного оператора. І гроші хмельничанки, які уже були на мобільному шахрая, можна без проблем отримати готівкою, адже Київстар має дуже зручну для цього послугу. На сайті оператора можна обрати, наприклад, поповнення картки Visa, отриманий смс-кою пароль ввести для підтвердження операції і трансакція проведена. Всього декілька кліків і гроші з мобільного рахунку переводяться на банківську картку.  

У банках просять при розрахунку карткою в Інтернеті дотримуватися правил безпеки.  Як пояснює керівник регіонального прес-офісу ПриватБанку в Хмельницькій області Валерій Іванюк, схеми шахрайств можуть бути різноманітними, але всі вони розраховані на неуважність та довірливість клієнта. Він радить особливу увагу звернути на інформацію, яку клієнти розміщують в соціальних мережах, Інтернет-магазинах і у анкетах для участі в акціях.

- В будь-якому випадку банк захищає інтереси клієнта та сприяє відповідним органам МВС у розслідуваннї шахрайських дій. Клієнту необхідно заблокувати картку та заявити у міліцію про несанкціоноване зняття грошей для проведення розслідування, - каже Валерій Іванюк. -Необхідно відразу ж заблокувати картку, зателефонувавши на телефон клієнтської підтримки 3700 або зробити це самостійно – у банкоматі чи Інтернет-банку Приват24. Слід також зателефонувати на 3700 і заявити про несанкціоноване зняття грошей для проведення розслідування. За результатами розслідування, якщо не підтверджено про​​вини та причетності до шахрайства самого клієнта, банк компенсує клієнту втрачені кошти, відшкодувавши їх за рахунок притягнених до відповідальності шахраїв.

Дурять частіше

Приклад Наталі – лише один із сотні. Лише з початку року у Хмельницькому скоєно 418 шахрайств. Це майже вдвічі більше, ніж за аналогічний період минулого року. Міліціонерам вдалося розкрити всього 73 злочини.

В числі нерозкритих шахрайств у Хмельницькому (станом на 26 червня): 

 Як вберегти свої гроші
Насправді є кілька способів позбавити вас ваших грошей і один із них пов’язаний із уважністю. Якщо ви знімаєте гроші із банкомату — придивіться аби на клавіатурі,  біля зчитувача картки не було зайвих речей.  Але перш за все необхідно пам’ятати, що безпека наших коштів у наших руках. І саме тому будь-яка інформація про картку, її номер, термін дії, код CVV, або паспортні дані, дата народження і навіть дівоче прізвище  матері, номер телефону, на який отримуємо смс-повідомлення про рух коштів та одноразові паролі доступу, можуть бути використані шахраями. Працівники банку дають декілька порад, які стануть в нагоді кожному:

Перше правило: банк ніколи не буде телефонувати клієнту для уточнення будь-яких даних! Якщо до Вас таки зателефонували та пропонують підвищення кредитного ліміту, терміново заблокувати картку або підключити якусь послугу, краще покладіть слухавку та зверніться у найближче відділення банку або самі зателефонуйте у банк за перевіреним номером. Наприклад, для клієнтів ПриватБанку - це безкоштовний короткий номер для дзвінків з мобільного телефону 3700.

Друге правило: будьте уважні при знятті готівки з картки у банкоматі. Перевірте, чи немає будь-яких підозрілих пристроїв, накладок на клавіатуру. При введені пін-коду картки прикривайте іншою рукою клавіатуру. У ПриватБанку існують методи зняття готівки у банкоматі без картки через мобільний додаток Приват24, в якому пін-код вводиться на вашому смартфоні.

Третє правило: при розрахунку карткою за товари чи послуги в торгово-сервісній мережі слідкуйте за діями продавця, щоб уникнути записування або запам’ятовування номеру карти та CVV-коду, який знаходиться на зворотній частині. Обов’язково підтверджуйте свою покупку пін-кодом або підписом на чеку POS-терміналу банку. У ПриватБанку є картки із вмонтованим радіопередавачем PayPASS, який дозволяє проводити розрахунки не передаючи картку продавцю, а лише приклавши гаманець до зчитувального пристрою.

Четверте правило: для отримання коштів на картку необхідно надати Вашому партнеру лише її номер або скористатись посиланням на сторінці sendmoney.privatbank.ua в розділі “Отримати гроші”.  Не потрібно ніяких підтверджень про платіжність картки в терміналі чи банкоматі. Не повідомляйте нікому одноразові паролі, які приходять Вам на мобільний телефон. Ні в якому разі не розголошуйте термін дії картки (4 цифри біля номеру картки наприклад 09/17), CVV-код (3 цифри на звороті картки зазвичай нанесені на полі для підпису після цифр, що повторюють останні чотири цифри картки, наприклад 2345 123 - де 123 і є CVV - код) і звичайно пін-код, який не варто записувати на картці, або зберігати записаним в гаманці біля картки. Також не встановлюйте пін-код роком або датою Вашого народження, або банальні чотири одиниці, нулі, 1234 і т.д.

П’яте правило: Користуйтесь інтернет-банком тільки на офіційних сайтах. Не переходьте на сайт із повідомлень у електронній пошті, а особливо, коли Вас просять змінити пароль входу! Нікому не розголошуйте паролі та не встановлюйте простих паролів.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Анонім

    За что боролись,на то и напоролись.
  • Анонім

    от пронири
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up