На ями на хмельницьких дорогах грошей немає

На ями на хмельницьких дорогах грошей немає
Зима цього року пощадила українські дороги – не було лютого морозу та сильних перепадів температури. Кількість ям на автошляхах менша, але дороги все одно не ремонтують. Причина банальна – брак коштів.

Власники транспортних засобів називають одні й ті самі проблемні ділянки, які з року в рік залишаються у жахливому стані. Зокрема, це вулиці Підгірна, Нижня берегова, Шестакова, Західно-окружна, Кооперативна, Курчатова, кінцеві зупинки у Раковому, Гречанах... 

Є борги

- Доріг без ям у нас практично немає. На об’їзній фарбували стовпчики, тоді як там їхати було неможливо,  - каже активіст громадської організації «Дорожній контроль» Борис Новак. - Я зустрів бригаду комунального підприємства БРЕД, яка практично нічого не робила. Один з них грався у телефоні. Я поцікавився, чому  вони нічого не роблять, а відповідь була проста – «а в нас нічого для роботи немає, навіть солярки нема». 

Відео дня
> В міському управлінні житлово-комунального господарства знають «слабкі» місця, втім викорінити проблему не можуть. Пояснюють, що на ремонт не вистачає коштів, до того ж існує заборгованість перед виконавцями робіт ще за попередній рік. А поки заборгованість не погасять, роботи почати не можуть. 

- Ті виконавці, які працювали минулого року, будуть працювати після погашення заборгованості. А це приблизно 14 мільйонів гривень. Наперед працювати ніхто не буде, - каже начальник міського управління житлово-комунального господарства Віктор Чапайда. – Фінансова інспекція зараз здійснює перевірку, тільки після цього може буде погашена заборгованість. 

Великі плани 

Цього року плануються  капітальні, поточні, прибудинкові, міжквартальні ремонти чималого переліку вулиць міста. На це потрібно не мало не багато – близько 50 мільйонів гривень.

Зокрема, підмарафетять вулиці Грушевського, Хотовицького, Волочиську і Нижню берегову. До речі, мешканці останньої вже рік «воюють» із комунальниками, вимагаючи покласти асфальт на дорозі. Минулого року комунальники казали, що братися за цей об’єкт – суцільні клопоти, адже потрібно багато часу й грошей. Спочатку треба було отримати погодження депутатської комісії, потім скласти проект кошторисної документації, далі –  експертиза проекту і оголошення тендеру. Наразі за роботу таки взялися і вже виготовляється документація на капітальний ремонт проблемної вулиці. 

- Є послідовність виконання робіт, бо треба зробити освітлення, водовідведення, що є найбільшою проблемою на цій ділянці, - каже Віктор Чапайда. –  Взагалі кожна дорога має якісь недолік, тому будемо ремонтувати, що зможемо. Дороги постійно руйнуються, бо порівняно з минулими роками, збільшився транспортний потік. Якщо не встигнемо зробити, то хоча б підготуємо кошторисні документації.

Ті самі проблеми 

У Службі автомобільних доріг, яка має на балансі 7 200 кілометрів доріг в області, з яких 2077 – дороги державного значення, нарікають на ті самі проблеми – безгрошів’я та пошкодження асфальту великогабаритним транспортом.  

- Основні дороги наші були збудовані в 60-70 роках, коли навантаження на них складало  максимум 6-8 тонн. Сьогодні дороги залишилися на тому ж рівні, а навантаження збільшилося вдвічі, - каже заступник начальника Служби автомобільних доріг у Хмельницькій області Михайло Литовчук. – Дороги не витримують такого навантаження. Але через відсутність коштів роботи не виконали. Зарплата людям не виплачена ще за січень-лютий. А зараз ще й матеріали, і пальне подорожчали. В першу чергу ми робимо розмітку, замінюємо знаки, робимо все те, що зробить рух безпечним. Були б кошти, ми б все зробили. Для виконання всіх робіт на дорогах нам потрібен мільярд. Сьогодні ми збираємо кошти для військових, а скоро дійдемо до того, що будемо збирати гроші для відновлення доріг. Вартість ліквідації одного квадратного метра ямковості вартує 200-220 гривень, є і струменевий спосіб, це дешевше, до 150 гривень, але при ньому повинна бути відповідна температура повітря.

 

Проблема ще й в тому, що на ямковий ремонт гарантія не дається. А це означає, що поруч з відремонтованою ділянкою або й на її місці незабаром може з’явитися та саме вибоїна.

Якщо авто отримало пошкодження за поганої якості дороги, водій може домогтися відшкодування збитку. Консультує адвокат Валерій Заїка.

 

1. Відразу, як сталася аварія, необхідно залишитись на місці події і викликати працівників дорожньо-патрульної служби для фіксації факту дорожньо-транспортної пригоди. 

2. До того часу також необхідно встановити очевидців вказаної події та зафіксувати їх дані (прізвище, ім’я, по батькові, номер телефону), за можливості зафіксувати все за допомогою фото, а краще відеозйомки.

3. Водіям варто запам’ятати, що відповідно до п. 12.3. Правил дорожнього руху, у разі виникнення небезпеки для руху або перешкоди, яку водій об'єктивно спроможний виявити, він повинен негайно вжити заходів для зменшення швидкості аж до зупинки транспортного засобу або безпечного для інших учасників руху об'їзду перешкоди. Саме на цей пункт ПДР, як правило, і посилаються у суді особи, які несуть відповідальність за неналежний стан доріг.

4. Під час фіксації ДТП необхідно, щоб працівники ДПС зафіксували всі важливі деталі вказаної події – місце, час, погодні умови, наявність дорожньої розмітки та дорожніх знаків тощо.

5. Також необхідно отримати акт (протокол) про відсутність у ваших діях складу адміністративного правопорушення. Тобто, що в тому, що сталося, ви не винні.

6. Після отримання копії всіх документів необхідно провести оцінку завданого збитку.

Бажано того ж дня звернутися до експерта, який зафіксує пошкодження та зробить оцінку шкоди, завданої внаслідок аварії. Оцінку необхідно провести за власний рахунок, квитанцію про оплату експертизи зберегти, в подальшому вона буде необхідна для стягнення вказаних коштів з винних осіб в судовому порядку.

7. Обов’язково треба встановити відповідальне підприємство за вказану ділянку дороги або ж якій саме організації належить злощасний люк, хто мав розмістити дорожній знак попередження про небезпеку тощо. Люки, швидше за все, належать місцевому відділенню водоканалу або ж відділенню зв’язку. До речі, напрямок, де шукати, можна отримати при огляді самого люку, на якому може бути зазначено, яке підприємство є його власником та навіть номер телефону відповідальної установи. З письмовою заявою, посилаючись на Закон України «Про доступ до публічної інформації», звертайтеся до органів місцевого самоврядування та запитайте, яке підприємство відповідальне за вказану ділянку дороги, у кого вказана ділянка дороги перебуває на балансі.

8. Далі з письмовою претензією звертайтеся до відповідальної особи з проханням в добровільному порядку відшкодувати завданий вам збиток. Швидше за все, ви отримаєте відмову або ж просте ігнорування. Якщо через 45 днів ніякої відповіді не буде, необхідно підготувати позовну заяву, подати її до суду і стягнути завданий збиток в судовому порядку.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    А может необходимо упростить процедуру доказывания ужасных дорог. Или только водители видят кошмарные дороги? А коммунальные хозяйства, вместе с администрацией дурня лепят? В статье забыли указать, куда деваются деньги с продаж топлива, с автозаправок?Короче и тут хотят ... .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
15:09 На Шепетівщині поліцейські затримали молодика, який обікрав власного брата 14:23 У громаді на Хмельниччині замість пошкодженого обстрілом дитсадка побудують новий 13:40 Помідори та огірки: які ціни у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 13:17 На честь захисника Ростислава Остафійчука на Кам'янеччині відкрили меморіальну дошку Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт 11:41 За добу шахраї виманили у мешканців Хмельниччини 230 тисяч гривень 10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області 20:48 Де в Хмельницькому не буде світла 23 квітня (АДРЕСИ) 20:21 Школярі з Хмельницького зустрілися з американським режисером та обговорили проблему булінгу 19:38 1,4 мільярда на сміття. Головне з інвестиційної програми «Спецкомунтрансу» 19:08 У Хмельницькому патрульні знайшли наркотики у пасажирки авто 18:23 Бійка у розважальному закладі Шепетівки закінчилась реанімацією 17:42 На Хмельниччині оголосили підозру чоловіку, який відрубав голову собаці 17:09 Зеленський вручив орден «Золота Зірка» дружині полеглого Героя Руслана Пруса 16:46 Померла 8-річна Каріна з Кам’янця. Рідним треба допомога photo_camera 16:16 За необережне вбивство двох лісівників житель Шепетівщини отримав вирок
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up