Велопробіг та пікнік – велосипедисти закривають сезон «покатушок» (ВІДЕО)

Велопробіг та пікнік – велосипедисти закривають сезон «покатушок» (ВІДЕО)
Близько 90-та любителів покататися на велосипедах зібралися у парку імені Чекмана, проїхали вулицями міста та зібралися поспілкуватися на пікніку у дендропарку.

- У нас є група людей, які постійно збираються і беруть участь у «покатушках» по місту та за містом, проводять велогонки, катаються вночі., - каже організатор велопробігу Артем Грабченко. – «OctoberFest» - це офіційне закриття сезону 2013 року. Місце збору у велосипедистів завжди одне – білий міст у парку Чекмана. До нас може приєднатися кожен. Обов’язковою умовою участі у «покатушках» є дотримання Правил дорожнього руху.

На вході біля парку серед чоловіків декілька жінок. Це і професійні спортсмени і, у більшості, аматори з Хмельницького, Кам’янця-Подільського та навіть представники польської нацменшини. Наймолодшим учасникам пробігу 13 років. Найстаршому – близько 50-ти. Всі у гарному настрої, погода сонячна і не холодно, що сприяє приємній їзді.

Відео дня
> - Я разом з іншими учасаниками велоклубу вже їздив у цьому сезоні у Меджибіж, Сутківці, Шарівку. Це були велопоходи «Церкви-фортеці Хмельниччини». Ми виступаємо за здоровий спосіб життя. Я ще не бачив людини, яка бз нами їздила і курила чи вживала алкоголь. Всі дружні – «один за всіх та всі за одного», - каже Олег Мойсеєнко (18) (зліва)

Учасники пробігу готуються до старту – перевіряють велосипеди, наливають воду у пляшки, підкачують колеса і слухають настанови організатора акції.

- Я з велосипедом, здається, від народження. Пам’ятаю, все починалося з триколісного «Гномика». Постійно катаюся на ньому. Наступним літом навіть планую об’їхати Крим. Хотілося б поїхати до Європи, - каже учасник пробігу Юрій Рубін (20) (праворуч). – Спеціально для цього пробігу я зробив з мобільного телефона щось назразок відеореєстратора – хочу зафільмувати поїздку. Інші велосипедисти іноді облаштовують своїх двоколісних коней навіть відеореєстраторами

- Велосипед – це спорт, хоббі та здоровий спосіб життя, - каже учасник пробігу Олександр Калінер. – Я активний велосипедист тільки з початку цього сезону. Купив велосипед наприкінці весни, але вже встиг побувати разом з групою у Меджибожі

- Ми вперше беремо участь у велопробігу, - кажуть учасники велопробігу Максим Суханюк (13) та Олексій Гринчук (13). – Ми захотіли проїхати, подивитися, як це. Ми катаємося на велосипедах з шести років. Це набагато зручніше, ніж їхати маршруткою. Найбільше любимо їздити за місто

- Я їжджу на велосипеді на відстані до двохсот кілометрів. Мені неважко проїхати до Меджибожа. Планую їхати разом з хлопцями до Кам’янця-Подільського. Для таких поїздок потрібно мати силу і певну підготовку. Новачки не витримають, - каже Богдан Окончук (21) (зліва), який постійно бере участь у велопробігах разом з іншими членами велоклубу

- Ми живемо верхи на велосипеді. Навіть не знаю, хотів би я обміняти його на машину, - каже Сергій Колісник(22) (зліва), який приєднався до велопробігу вдруге

Колону, яка почала рухатися по двоє від входу у парк вулицями міста, супроводжували машини ДАІ та швидка.

Закінчили велопробіг у дендропарку. Там велосипедисти розпалили багаття, ближче познайомилися, поспілкувалися і поділилися враженнями від поїздки. Єдиною умовою перебування біля багаття була відсутність алкогольних напоїв.

Сезон 2013 року офіційно закрили, але попереду велосипедистів чекає ще пробіг до Кам’янця-Подільського. На нього зареєструвалося вже дев’ять охочих. Взимку, кажуть, якщо не буде ожеледиці, деякі виїжджатимуть покататися у місті, але дуже рідко.

Головними проблемами для велосипедистів залишаються погані дороги. Через ями та вибоїни доводиться постійно знижувати швидкість, можна пошкодити велосипед, впасти або навіть потрапити під колеса автомобіля.

- У нас немає доріг як таких. Вони у поганому стані і це дуже ображає велосипедистів. По таких дорогах буде важко їздити, - каже учасник пробігу Сергій Толстихін. – Від ям на дорогах дуже падає швидкість руху, їдеш довго і мало приємно тормозити кожних декілька секунд. Але сучасні велосипеди мають хорошу амортизацію. Тому самі по собі ями не дуже страшні – неможливо просто увійти в ритм їзди і постійно потрібно відволікатися на ями.

Для комвортного катання по місту велосипедистам не вистачає велодоріжок та з’їздів з бардюрів. Останнє особливо незручно для тих, у кого важкі байки. Доводиться зупинятися, переносити велосипед – це дуже незручно. Велопарковки у людних місцях вже є, але здебільшого у центрі.

- До велосипедистів у місті водії ставляться не завжди толерантно. Буває, уступають дорогу, а буває і «підрізають». Одного разу ми їхали колоною, то до нас хотів в’їхати таксист. Мене навіть штовхнув. Це неповага. Але все залежить від людини, - каже Артем Грабченко.

Велосипед – це відносно недорогий вид транспорту. На сьогодні, його можна купити за три-п’ять тисяч гривень і кататися багато років. Ремонт, у порівнянні з машиною, коштує копійки

Крім «покатушок», як між собою велосипедисти називають свої спільні поїздки, вони займаються благодійністю. Наразі збирають гроші на три обігрівачі для сутковецької церкви-фортеці Покрову Пресвятої Богородиці.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    Такі акції приносять масу позитиву і радості. ХАЙ ЖИВУТЬ ВЕЛОСИПЕДИСТИ! Ще б трози велодоріжок по місту!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
18:11 У Хмельницькій міськраді прозвітували про ремонт у «Дитячому світі» (ФОТО) 17:46 Хмельниччина втратила десятьох захисників: імена 16:51 Хмельничанка опинилась у пастці у власній квартирі. Знадобилась допомога поліцейських 16:09 Холодно вночі і тепло вдень: прогноз погоди на Великдень на Хмельниччині Від читача 17:44 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 15:21 У Хмельницькій області оголошено надзвичайний рівень пожежної небезпеки 14:36 Складаємо великодній кошик: що обов'язково класти, а що під забороною освячення 13:51 На Хмельниччині поліція викрила псевдомінера. Йому загрожує в’язниця 13:02 СБУ закликає жителів Хмельниччини не відвідувати масових зібрань на Великдень 12:14 На пожежі у Хмельницькому знайшли тіло чоловіка 11:29 Тонули у смолі під палаючим сонцем: на Хмельниччині офіцер врятував цуценят (ФОТО) 10:38 Отримали остаточний вирок нападники, які катували та обікрали пенсіонерку 09:52 Від сьогодні змінюється позначення навчальних автівок 09:08 На Хмельниччині розкладатимуть вакцину від сказу для тварин: як вони виглядають
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up