У Хмельницькому з 24 по 30 квітня пройде тиждень імунізації населення

У Хмельницькому з 24 по 30 квітня пройде тиждень імунізації населення
Всесвітня організація охорони здоров’я щороку проводить тиждень імунізації під лозунгом: «Попередити. Захистити. Щепити». До акції долучився і Хмельницький.

Вакцинація – один з найдієвіших способів профілактики та захисту населення від таких хвороб як віспа, кір, туберкульоз, поліомієліт, краснуха, правець, дифтерія, кашлюк, гепатит В тощо. Щеплення від них є обов'язковими і безкоштовними для всіх і входять до Національного календаря профілактичних щеплень. Але не всі розуміють важливість імунізації, а воиа, між тим, зберігає щорічно більше 3-х мільйонів життів, захищає людей від інвалідності. 

- Коли батьки відмовляються від вакцинації дітей, прислухаючись до сумнівних порад та довіряючи неправдивій інформації, вони тим самим ставлять під загрозу їх здоров’я та життя, позбавляють від законного права бути захищеними від небезпечних інфекцій. Слід знати, що сучасні вакцини ефективні, безпечні і мають низьку реактогенність, тому протипоказання до щеплень обмежені і визначити їх може тільки фахівець, – каже лікар-епідеміолог Хмельницького обласного лабораторного центру Держсанепідслужби України Лариса Калінер.

Працівники Держсанепідслужби звертаються до громадян, аби взяли участь у Всесвітньому тижні імунізації і уберегли себе і своїх дітей від небезпечних інфекційних захворювань. Щепитися можна у поліклініці за місцем прописки.     

Відео дня
>
Довідка «ВСІМ»

Гепатит В є однією з важливих проблем охорони  здоров'я усіх країн світу. Вірус гепатиту В, попадаючи в організм людини, викликає не тільки розвиток гострої інфекції, а й формування пожиттєвого вірусоносійства, хронічного гепатиту з подальшим розвитком первинного раку печінки. У світі налічується більше двох мільярдів інфікованих гепатитом В, з яких щорічно помирає 1,2 мільйона. У даний час вакцинопрофілактика гепатиту В є основним методом боротьби з цією  інфекцією. За час проведення щеплень проти гепатиту В у країні захворюваність зменшилась у 3,3 рази.

Туберкульоз на сьогоднішній день представляє собою одну з найважливіших проблем як у світі, так і в Україні. Незважаючи на щорічне незначне зниження захворюваності, епідемія туберкульозу в Україні продовжується. Щорічно на теренах області хворіє на туберкульоз більше півтисячі осіб, в тому числі діти та підлітки. Збільшується кількість бацилярних форм туберкульозу та залишається високою смертність від цієї хвороби. В даний час єдиним способом захисту новонароджених від цієї інфекції є щеплення, яке проводиться безпосередньо в пологих будинках, до контакту дитини із збудником.

Дифтерія є інфекцією, успіх у боротьбі з якою досягається завдяки  імунізації населення дифтерійним анатоксином. Щоб уявити собі, якою бідою для людства була ця хвороба, досить навести декілька цифр: у довакцинальний період у нашій країні хворіло на дифтерію від 40 тисяч до 80 тисяч осіб щорічно. Введення обов'язкової вакцинації докорінно змінило ситуацію. Починаючи з 1936 року в нашій країни розпочалась імунопрофілактики дифтерії після чого в восьмидесяті роки захворюваність зменшилась у 12 тисяч разів.

Кашлюк характеризується приступами судомного кашлю, який зазвичай, закінчується спазмом голосової щілини. Ускладненнями кашлюку були пневмонії, хронічні енцефаліти, які робили дітей інвалідами, якщо вони виживали. Положення кардинально змінилось з введення вакцинації проти кашлюку. Захворюваність знизилась у десятки разів, у тисячі разів –  летальність.

Правець – поширене у всьому світі інфекційне захворювання, яке викликається природною бактерією, що потрапляє в організм людини через відкриті рани, при цьому виділяється токсин, якій діє на нервову систему, викликаючи тонічне скорочення та спазм мускулатури, в результаті чого розвивається дихальна недостатність, яка може призвести до смерті. Це захворювання у світі забирає життя 410 тисяч осіб щорічно. Летальність від правцю досягає 90 відсотків. Вона вища у новонароджених та осіб похилого віку. Введений протиправцевий анатоксин створює довготривалий імунний захист. Завдяки його широкому використанню захворюваність правцем в Україні зведена до поодиноких випадків.

Поліомієліт – вірусна інфекція, яка уражає нервову систему, викликає паралічі і навіть смерть. Всього п'ятдесят років тому поліомієліт був основною причиною паралічів у світі, викликаючи каліцтва у сотні тисяч дітей та дорослих. У 1958 році в Україні було зареєстровано 3763 випадки паралітичного поліомієліту і сучасна медицина була не в силах зупинити його. У 1959 році розпочато масову імунізацію, починаючи з шестидесятих років минулого сторіччя після масової вакцинації населення вже спостерігались поодинокі випадки цієї хвороби. Яскравішої ілюстрації ефективності вакцинації надати важко.

Кір – гостре, висококонтагіозне вірусне захворювання, яке уражає переважно дітей. В минулому столітті через високу летальність кір вважався найбільш небезпечним захворюванням дитячого віку і навіть отримав назву “дитячої чуми”. Після того як у шестидесяті роки ХХ століття почала проводитись масова вакцинація проти кору, захворюваність ним різко зменшилась. Вакцинація у світі щорічно попереджує близько 80 мільйонів випадків захворювання і більше 5 мільйонів випадків смерті від кору.

Епідемічний паротит – у хлопчиків-підлітків може викликати запалення яєчок, що призводить до безпліддя, у дівчаток — запалення яєчників, можливі і інші ускладнення. Із введенням вакцинації захворюваність епідпаротитом зменшилась на 90 відсотків.

Краснуха  - висококонтагіозне інфекційне захворювання, яке представляє собою особливу небезпеку для дітей та молодих осіб. Головна небезпека краснухи в тому, що вірус, який викликає захворювання, негативно впливає на  розвиток плоду у вагітних жінок і може призвести до народження неповноцінних дітей. Для жінок, які заразились краснухою протягом перших 16-ти тижнів вагітності, особливо високий ризик того, що дитина народиться з серйозними вродженими вадами. Вирішення проблеми краснушної інфекції можливе лише за допомогою вакцинопрофілактики

 

 

 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анонім

    Ой. А в нас в області взагалі не вакцинують.А в нас стільки грошей на лікування є. Ми всі іздимо по заробітках,є паі. Тим паче в нас метаболізм проходить краще.А отже на нас щеплення будуть діяти краще.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
09:37 На Хмельниччині збили 2 «шахеди». Без постраждалих і руйнувань 09:06 У Шепетівці затримали місцевого за крадіжку. Він намагався втекти з області 18:08 «Буде оберігати своїх дівчаток». У Хмельницькому попрощаються з Олександром Перцем 17:39 Хмельничанка просить встановити світлофор з кнопкою для пішоходів на Панаса Мирного Від читача 16:54 У Хмельницькому відбувся ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 16:45 Хмельничанин вимагав 100 тисяч гривень неіснуючого «карткового боргу», — прокуратура 16:17 Хмельницькі синоптики попереджають про заморозки 15:39 «Хмельницькводоканал» шукає працівників (СПИСОК ВАКАНСІЙ) 14:40 На Закарпатті затримали хмельничанина, який за 6 800 доларів хотів перетнути кордон 14:04 Яку крипту та скільки накопичують хмельницькі депутати (ІНФОГРАФІКА) 13:36 У хмельницькій криївці «Стінка» проведуть безкоштовну екскурсію 12:27 Чим закінчуються виклики про замінування: підбірка судових справ на Хмельниччині 11:33 Тричі за рік їздив за кермом нетверезим. Як покарали водія з Нетішина 10:58 9 років тому на Грушевського згоріла «Цукерня» (ВІДЕО) play_circle_filled photo_camera 10:19 Видворили молдованина, який нелегально перебував на Хмельниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up