100 днів на результат: Роман Миколаїв розповів про нові "правила гри" для директорів

100 днів на результат: Роман Миколаїв розповів про нові "правила гри" для директорів

Нові керівники хмельницьких шкіл мають достойно себе показати,  щоб не піти вслід за попередниками.  Як борються з корупцією і репетиторством, куди витратили бюджетні кошти розкажуть вже через три місяці. 

Хотіли чи ні, а нового директора отримали. В кожній третій школі Хмельницького замінили керівника. Хтось пішов із криком, а хтось залишився… щоб вчителювати.

Чи відбулись «чистки» в освіті? Ні. Це лише початок. Історія продовжиться наступного року, коли збіжить термін контрактів ще в десятка керівників.

А поки працюватимуть із «новачками». Начальник управління освіти Роман Миколаїв озвучив вимоги до їхньої діяльності. 

Відео дня

- Які вимоги до новопризначених керівників?

- Найперше - це ефективне використання бюджетних коштів. Ми повинні побачити результат. Друга вимога – суттєве зниження фактів отримання неправомірної винагороди. Адже в місті занадто багато розмов, що в освіті усе можна купити. Третя вимога - надання якісної освітньої послуги.  Треба припинити репетиторство в школі.

- Чому контракти підписали лише на рік? Що мають встигнути нові керівники за цей час?

- На сесії міської ради буде затверджуватись стратегія розвитку освіти.  За нею працюватиме кожна школа. Не зовсім вірно формувати стратегію окремо для кожної школи. Інша справа – план дій. Але загалом всі школи працюватимуть в рамках цієї стратегії розвитку освіти. І відповідно до виконань цієї стратегії ми будемо приймати кадрові рішення, які стосуватимуться керівників, в яких будуть завершуватися контракти. Директорів, в яких будуть спостерігатися прогалини в роботі, будемо просити переглянути свій спосіб діяльності або ж писати заяву за власним бажанням.

- Протягом випробувального терміну на що перевірятимуть директорів?

- Через три місяці вони звітуватимуть перед громадою по тих питаннях, які вони б мали вирішити. Тобто по тим вимогам, що управління перед ними поставило. А також звітуватимуть про вирішення конфліктних ситуацій, які є практично в кожній школі.  Можна провести батьківські конференції в школах, утворити піклувальні ради, показати свою відкритість до суспільства. Через три місяці, якщо  випробувальний термін буде пройдено достойно, людина працює далі. Як ні – писатиме заяву за власним бажанням. Кожен випадок буде розглядатися окремо. Це моральний стимул, щоб за три місяці вони дали реальні результати.

Читайте також: "Жодного партійця з "Свободи" на посади керівників навчальних закладів не призначили", - Симчишин 

- Яка доля звільнених керівників шкіл та садочків? Їм пропонували робочі місця?  

- Хтось залишився в освітній галузі, а хтось вже стоїть на біржі. Колишній директор 22-ої, наприклад, буде продовжувати свій трудовий шлях в школі, викладатиме історію. Колишній директор ЗОШ №4 Наталія Володимирівна взяла молодший клас. Андрію Попику (екс-керівнику ЗОШ№6) пропонував місце, він відмовився, а потім погодився. Будемо бачити. Онуфрійчуку (екс-директору НВК№4) пропоную посаду зама директора з виховної роботи в технологічному багатопрофільному ліцеї. Він поки що думає.

- Пліткують, що деяким звільненим менеджерам, які залишилися працювати у тому ж навчальному закладі, гарантували працевлаштування в департаменті освіти.  

- Спростовую таку інформацію і пояснюю звідки ноги ростуть. Деякі керівники ДНЗ, до яких не було професійних зауважень, а було більше питань менеджерського характеру, виявили бажання продовжити кар’єру не в навчальному закладі, а в управлінні. Оскільки зараз проводиться реорганізація управління, то буде не менше 10 вакансій. Я запропонував кільком екс-керівникам ДНЗ взяти участь в конкурсі на здобуття вакантної посади, оскільки в нас буде відділ дошкільної освіти в департаменті. А от з директорів ніхто такого бажання не виявив.

- Про факти корупції управління освіти не говорить, хоч знає що вони є. Тоді що робити батькам, з них вимагають гроші?  

- В першу чергу звертатися в управління.  Ми створимо комісію для з’ясування цього факту. Але ми можемо тільки сказати  чи підтверджений факт, чи ні. Ми не можемо ніякого рішення приймати на рівні адміністративного чи кримінального права. Знаючи це, і коли я бачу серйозний намір батьків, я пропоную звертатися в відповідні  слідчі органи. Але, на жаль, з тих кількох десятків звернень, які були, громадяни відмовлялися заявляти, тому що довіри до органів немає.

Читайте також: Нові директори показали себе 

Думка експерта 

Віктор Громовий, освітній експерт, заслужений вчитель України

Завжди є «два боки однієї медалі»… З одного боку, я категорично проти «вічних директорів». Не варто пишатися тим, що 20-30 років працюєш на посаді директора. Це суперечить будь-яким законам менеджменту. Наприклад, в США директора, який був успішним менеджером в одній школі і показав свою ефективність, з руками і ногами забирає інший заклад. Там хороший менеджер не пропаде. З іншого боку, розумію людей, які йдуть на протести, якщо не знають причин звільнення.

Але вирішальний голос має бути за громадою цієї школи. Цю ситуацію треба вирішувати цивілізовано і відкрито. Щодо роботи того чи іншого директор пріоритетною має бути громадська думка, а не чиновницька сваволя.

Мабуть, ситуація, що склалася в Хмельницькому, зовні відповідає чинному законодавству. Управління освіти представляє власника - міську раду, тому має право не продовжити контракт. З точки зору бюрократичних правил, скоріш за все, зробили правильно. Інакше б були судові позови. Але з точки зору здорового глузду можуть бути , як кажуть, нюанси. Чому з директорами підписувались річні контракти? Щоб тримати їх «на гачку»? Контракт має бути на період реалізації тієї чи іншої програми плану дій. Зрозуміло, що в школі за рік ніяку перспективну програму реалізувати не можна. Це може бути лише випробувальний термін для молодого керівника. З керівниками потрібно підписувати 5-річний контракт.

Я сподіваюся, що в новому законі про освіту і про загальну середню освіту будуть вписані демократичні процедури (конкурсний відбір, вплив шкільних органів самоврядування на цей процес тощо). Поки що цього немає, тож у нас зберігається авторитарна жорстка централізована модель управління освіти і призначення директорів. А система має бути такою, щоб хороших директорів не викидали як непотріб, а шукали і переманювали.

Читайте також:  Батьки вихованців ДНЗ№50 просили Симчишина повернути звільненого керівника. 

Сьогодні, 5 серпня, управління освіти озвучить вимоги до нових керівників ДНЗ. Слідкуйте за оновленнями на vsim.ua
 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Анонім

    Нейметься чоловікові. В школах і без нього було погано,  тут же гірше буде5

    Анонім reply Анонім

    А я бачу. що буде краще. І я вірю в це, потрібно робити ставку на молодих. а не тих старих. що були. Досить обкрадати наші кошти.

    Валентина Степанова reply Анонім

    Ставку на "молодих" робити треба, але не так, як діюча влада. Чому не дали працювати директору Колегіуму №16. Змієвська ніколи не підозрювалась в махінаціях, мала діючий контракт. Змусили піти... Щодо "обкрадання". Як голова батьківського комітету 1 класу можу сказати, що тих коштів, які виділять з бюджету (100 грн. на учня), вистачить лише на фонд школи. Стільки ми здавали минулого року. На клас збирають самі батьки, і це вже наші особисті питання, а не директора чи класного керівника.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 11:41 Хмельницькі волонтери везуть авто військовим: потрібно пальне 11:01 Погрожував і вимагав пенсію. У Волочиську онук кривдив бабусю 10:15 Куди вступити після 9 та 11 класу: огляд навчальних закладів Хмельницького
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up