50 хмельницьких чиновників сядуть за парти вивчати англійську

50 хмельницьких чиновників сядуть за парти вивчати англійську
Вже з початку червня у Хмельницькому планують розпочати мовні курси з англійської мови для місцевих управлінців. Навчатимуть їх безкоштовно, адже кошти виділять з місцевого бюджету. Протягом 3 місяців службовці «підтягуватимуть» свої знання. Чому і що саме вивчатимуть хмельницькі чиновники, читайте далі.

Президент оголосив 2016 рік Роком англійської мови. Протягом цього часу вдосконалити знання англійської мають не лише учні та студенти, але і держслужбовці. Адже володіння англійською мовою стане критерієм при прийомі на державну службу. Для місцевих чиновників організують курси вивчення англійської мови. Однак наразі процес затягується. Освітяни досі не знають, кого з управлінців запрошувати на навчання, а кого – ні. Адже з 1 травня вступить в дію новий Закон «Про державну службу». За ним держслужбовців поменшає приблизно на 30%. 

Набиратимуть на навчання за бажанням
Навчатимуть англійської мови 50 держслужбовців з облдержадміністрації, обласної ради та міськвиконкому. Перш за все, Центр перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, керівників державних підприємств, установ і організацій надсилатиме листи на керівників управлінь з проханням визначити людей, які бажають навчатись.

- Після того, як нам дадуть списки бажаючих, управлінці мають прийти на співбесіду, ми їх протестуємо, аби визначити рівень володіння англійською. Відповідно до цього і будуть сформовані групи. Зазвичай ми працюємо у малих групах до 10 чоловік, - каже заступник директора Хмельницького Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державного влади, органів місцевого самоврядування, керівників державних підприємств, установ і організацій Тетяна Гаман. 
Для викладання планують залучити викладачів кафедри мовознавства Хмельницького університету управління та права. Вірогідно, що держслужбовців розподілять на 5 груп, тому, скоріш за все, візьмуть 5 викладачів.

Відео дня

На погодинну оплату праці викладачів кошти виділять з міського бюджету. Платитимуть згідно з тарифами, а це 75 гривень, якщо викладач має вчений ступінь, і 63 гривні – якщо без вченого ступеня. 

Вивчати англійську почнуть не з алфавіту

Програма навчання розрахована на 9 місяців, однак через затримку старту хочуть організувати курс інтенсивного вивчення на 3 місяці. Загалом програма прописана на 144 години і передбачає вивчення 15 лексичних та 15 граматичних тем. Навчати чиновників будуть за посібником, який склала викладач Хмельницького університету управління та права Наталя Арзянцева. Заняття планують проводити двічі на тиждень по 2 навчальні години.

- Зараз в нас є програма, дещо її можна звузити, дещо впорядкувати. Ми напрацювали вже певний матеріал. Наталя Іванівна є колишнім викладачем кафедри мовознавства, вона багато років розробляла програму, за якою працювала з держслужбовцями. Її посібник є базовим для управлінських кадрів. Він є складним, адже розрахований вже на певний рівень володіння англійською мовою. Однак наші управлінці мають вищу освіту, тому і на базовому рівні повинні знати англійську, - каже директор Хмельницького Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державного влади, органів місцевого самоврядування, керівників державних підприємств, установ і організацій Микола Баюк. 

Чиновники до викладачів чи викладачі до чиновників
Мовні курси для держслужбовців проводитимуть у неробочий час. Хоча і є ймовірність, що через це буде багато прогульників. Однак фахівці кажуть, що старатимуться якомога краще узгодити з управлінцями зручний графік.

- Ймовірно, що курси проходитимуть у 4 корпусі ХУУПу, де розташована кафедра мовознавства, адже там є вся необхідна матеріально-технічна база, відео- та аудіозаписи, посібники та підручники. Однак ми можемо практикувати і те, що викладач піде до своєї групи у міську раду, втім тут є така складність, що він не зможе взяти з собою усі необхідні матеріали, такі як словники та підручники, - розповідає Тетяна Гаман. 

Після навчання держслужбовці здаватимуть іспит, за результатами якого їм видадуть сертифікат про підвищення кваліфікації.

«Працівникам ЖКГ англійської не треба»

Міський голова Олександр Симчишин розпорядження про мовні курси для чиновників підтримує повністю, адже вважає, що знання англійської мови – це невід’ємна складова побудови взаємин з іншими державами. Водночас наголошує, що потрібні ці знання далеко не всім працівникам міськвиконкому.

- Більша частина молодих людей, яких я призначив, або вільно володіють англійською, або на досить високому рівні. Деякі навіть знають польську. Але володіють далеко не всі. І якщо будуть навчання, то ми обов’язково делегуємо частину заступників, керівників структурних підрозділів, головних спеціалістів та спеціалістів. Нам цікаво навчати тих управлінців, які працюють в управлінні економіки та відділі інвестицій та енергозбереження, тобто відповідають за міжнародні зв’язки. Навчати службовців з управління ЖКГ об’єктивно потреби нема. Як пишу у автобіографії, я читаю і перекладаю зі словником, тому що втратив той рівень, який був після школи та університету. Пройшло вже близько 14 років і багато чого забулось. Цілком можливо, що і сам піду на ці мовні курси, адже впевнений, що міський голова має на середньому або доброму рівні знати англійську мову,  - каже Олександр Симчишин.

«Вивчити англійську може кожен»

- Безсумнівно, що знання іноземної мови, зокрема англійської, дає перспективи та можливості, це і поїздки за кордон, і читання книг мовою оригіналу. Вчити мову не так складно, як здається. 50% успіху у вивченні мови – це бажання. Адже заставити нікого не можна. Важливою є і готовність вчитися. Хоча багато чого підзабулося зі шкільних років, але розуміти та передавати якусь інформацію навчитись можливо. Тим паче зараз навчання є більш адаптованим та цікавим, аніж у радянські часи, є безліч підручників. Не треба мати на меті навчити якнайбільше, можна вивчити і 3 теми та дати поштовх до подальшого навчання. Не менш важливо, щоб людина не боялась себе примусити навчатись, бо навчання – це теж свого роду праця. Але я сподіваюсь, що ті 50 держслужбовців, які будуть на навчанні, втомивовані і прагнуть до самовдосконалення. Але головне у навчанні, це систематичність. Якщо людина один раз прийде на заняття, 2 рази пропустить, потім знову прийде, - то це називається «відбути, бо так сказали». З цього толку не буде, і ця людина згодом взагалі перестане ходити. Що саме давати їм, будемо відштовхуватись від рівня знань та спеціалізації. Якщо службовець має відношення до фінансів, то будемо давати лексику з цієї теми. Якщо ж просто менеджер-управлінець, будемо підбирати щось з цього спрямування, - розповідає завідувач кафедри мовознавства Хмельницького університету управління та права Ольга Нагорна.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (7)
  • Анонім

    А навчати їх хто буде? Кафедра мовознавства ХУУПу? То спочатку проаналізуйте рівень викладання цієї кафедри та рівень знань студентів. Вони студентів не можуть навчити іноземної, а ви хочете щоб службовців навчили.
  • Анонім

    Можливо гарна ідея.
  • Анонім

    to fuck dig
  • Ксенія

    Їм ці курси  -як рибі  парасолька .Однією  з  вимог до  чиновників ,має  бути  вільне  володіння іноземною    розмовною  мовою .Люди  там не   бідні  -хто  не   володіє  ,то  нехай  вивчать ,але  за  власний  рахунок.

    Анонім reply Ксенія

    100%. Витратять кошти, час, а результату не буде. Як не володіли так і не будуть володіти мовою.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа в Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів 17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських 16:54 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 16:37 У Кам’янець-Подільському районі на «тещиному язику» згоріло авто 15:54 Полеглих на війні захисників із Шепетівщини відзначили державними нагородами 15:09 На Шепетівщині поліцейські затримали молодика, який обікрав власного брата 14:23 У громаді на Хмельниччині замість пошкодженого обстрілом дитсадка побудують новий 13:40 Помідори та огірки: які ціни у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 13:17 На честь захисника Ростислава Остафійчука на Кам'янеччині відкрили меморіальну дошку 12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт 11:41 За добу шахраї виманили у мешканців Хмельниччини 230 тисяч гривень 10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up