80-річний «чкальнік» на реконструкції. Стіни кінотеатру можуть не витримати

80-річний «чкальнік» на реконструкції. Стіни кінотеатру можуть не витримати

Під час ремонту даху кінотеатру затопило стелю у глядацькій залі. Директор побоюється, щоб будівля не розійшлась по швах. Адже попереду – заміна системи опалення, яка вмонтована у стіни. 

Найстаріший кінотеатр Хмельницького спорудили ще у 1936 році, тоді він був включений до республіканського плану розвитку народного господарства. У 1992 році «чкальнік» був найбільшим та найкращим у місті та області. Однак коли останній раз робили капітальний ремонт, не пам’ятають ні в кінотеатрі, ні в управлінні культури. Понад 5 років він чекав на нове обладнання. І у грудні минулого року його нарешті встановили. Керівництво було твердо впевнене, що тепер кінотеатр зможе конкурувати з «Планетою» та «Мультиплексом». Для цього навіть ремонт затіяли. Перш за все, будівельники взялися за дах. Вже давно працівники кінотеатру скаржились, що стеля протікає. Як з’ясувалось, заміна покрівлі – це лише початок реконструкції. На ремонт з міського бюджету ще минулого року виділили 3 мільйони 70 тисяч гривень.

Під час дощу дах протік

Як тільки почали замінювати дах, виникли перші непорозуміння. Директор кінотеатру Шевченка скаржиться, що після того, як почали ремонтувати покріплю, у глядацькій залі на стелі утворилась мокра пляма.

Відео дня

- Вони розкрили повністю весь дах і затопили нам зал. Стеля була біла, а стала руда. І це ще не кінець, бо вони ще не все зробили. Там, де вони мали застелити гідробар’єр, вони постелили звичайну плівку. Як вони мають усувати ще, не знаю, але маю пересторогу, що без судового рішення не обійдеться, - зазначає директор кінотеатру імені Шевченка Костянтин Костенко.

В управлінні капітального будівництва кажуть, що такі ушкодження є звичними при проведенні ремонту і стверджують, що усе виправить підрядна організація, яка займається реконструкцією.

- Це виробничий процес, ми не можемо працювати лише тоді, коли сонячна погода. Забудовник заходить на об’єкт і будує, незважаючи на погодні умови. Лати на даху обробляються протипожежним розчином, це роблять спеціалізовані організації у місті, тому ми не можемо їх постійно запрошувати, щоб вони по маленькій частинці робили, змушені відкривати більшу частину даху. Але підрядна організація не заперечує щодо відновлення приміщень, які зазнали якихось ушкоджень під час ремонтних робіт, - пояснює «ВСІМ» начальник управління капітального будівництва Тетяна Поліщук.

Для заміни труб розіб’ють стіни

Після того, як будівельники відремонтують дах, візьмуться за внутрішні роботи. Це заміна і системи опалення, і водопровідних та каналізаційних труб, і дверей та вікон.

- У кінотеатрі планують частково замінити систему каналізації та водопостачання, замінити систему вентиляції у санвузлах, а якщо вистачить бюджетних коштів, то і у глядацькій залі. Також будівельники мають замінити стару систему опалення, яка побудована ще у минулому столітті, самі протоки трубопроводів зашлаковані та іржаві. Замінять і старі вікна та двері, - розповідає Тетяна Поліщук.

Зараз будівельники розглядають внесення змін до проектно-кошторисної документації, адже хочуть, щоб у кожному приміщенні кінотеатру можна було регулювати температурний режим. Та директор побоюється, що стіни для заміни системи опалення розвалять, а відновлювати не поспішатимуть.

- Вся система опалення знаходиться у стінах. Щоб замінити її на нову, потрібно все розвалити. Якщо не поставити тут індивідуальний котел, а залишити централізоване опалення, то ми просто не потягнемо того. Зараз у нас достатньо тих ресурсів, аби і в залі не було холодно, і щоб люди не мерзли, - каже Костянтин Костенко.

Однак в управлінні капітального будівництва пояснюють, що кінотеатр і надалі працюватиме від централізованої системи опалення. Але будівельники поставлять гребінки, які дозволять директору регулювати температуру у приміщеннях.

- Стіни будуть штробитися, а потім їх відновлять. Другого процесу прокладання системи опалення нема. Підрядна організація буде домовлятись з керівництвом кінотеатру про проведення робіт з заміни системи опалення, тому що розбити все і щоб кінотеатр не працював, теж не можна. Роботи будуть виконуватись поступово, розбили стіни в одному приміщенні, замінили труби, заробили і тоді перейшли в інше приміщення, - стверджує Тетяна Поліщук.

Старе на нове – чи буде толк

В грудні минулого року будівельники поставили нові вікна. Але авансового платежу, який вони отримали з бюджету, не вистачило, аби довести роботи до кінця. Тому зараз вони мають їх оздобити та зробити відкоси.

- Який толк, що вони зароблять їх зараз, якщо пінка, якою задувають вікна, має властивість зсихатись. Потім з них дутиме ще більше, аніж раніше , - скаржиться Костянтин Костенко.

Вхідні двері заміняти не планують, адже кажуть, що вони є досить новими, поставити планують лише сучасні двері на виході із залу. Оновити планують і систему каналізації та водопостачання.

- В санвузлах буде замінятись водопровід. Зараз ми вже почали заміняти систему каналізації, намагаємось підключитись до тієї, яка є в підвалі, це центральна. Але бачимо, що і її треба заміняти. Тому що нові труби під’єднувати до старих марно, бо в місцях з’єднання вони можуть протікати потім. Ми їх перевірили і побачили, що вони досить таки у зношеному стані.  Ми склали дефектний акт і на підставі нього будуть сформовані роботи, які нам необхідно виконати додатково, - розповідає Тетяна Поліщук.

Де візьмуть гроші за додаткові витрати – незрозуміло. В управлінні капітального будівництва кажуть, що проситимуть кошти з бюджету.

Фасад і зал не чіпатимуть

Директор жаліється, що у проекті реконструкції жодної мови не йдеться про реконструкцію фасаду та внутрішнього ремонту кінотеатру. Адже саме на зовнішнє оздоблення та комфорт у приміщенні в першу чергу звертають увагу глядачі.

- Зараз міська рада розглядає питання часткового виконання ремонту усередині кінотеатру, тому що повна реставрація коштуватиме дуже багато, та і то зробити не вдасться за один рік. Не можна сумістити внутрішній ремонт у приміщеннях і функціонування кінотеатру, - зазначає Тетяна Поліщук. 

Ми запитали хмельничан, який кінотеатр вони відвідують:

Анастасія Гаврілова

- Останнім часом не відвідую кінотеатр взагалі, за браком часу. Якщо вже обирати, то перевагу надаю "Мультиплексу", певно за зручне для мене розташування, атмосферу, до того ж він знаходиться в торговому центрі. Кінотетр ім.Шевченка мені не є не привабливим, просто не відвідую, і не цікавлюсь сеансами.

Тетяна Янковська

- Кінотеатр Шевченка не відвідую. Ходжу у «Мультиплекс». Просто так звикла.

 

 

Вікторія Медеубаєва

- Не відвідую, відвідую «Мультиплекс», тому що там комфортніше.

 

 

Марина Пешкова

- В кіно ходжу рідко, бо в коханого чудовий телевізор з підтримкою 3D. Якщо і йдем на якусь новинку, то завжди в "Мультиплекс". Про Шевченка чули, що там оновлено, але чекаєм зручних крісел і тоді сходимо.

 

Вікторія Хуторянець

- Відколи відкрився "Мультиплекс" тільки туди ходжу.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Изидамаркет Андрей

    Додайте ще быльше освітлення - і тоді буде краще!
  • Анонім

    Я ходжу туди. Чого мене не запитали? Це дуже упереджено.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up