Активісти закликають хмельничан не боятися влади, вони готові до третього Майдану

Активісти закликають хмельничан не боятися влади, вони готові до третього Майдану
Із завершенням Революції Гідності відбулися кадрові перестановки як у місті, так і в області. Хмельницькі активісти, які стояли на Майдані, не задоволені новою владою та не бачать позитивної динаміки. Хмельничани – у відчаї, активісти ж припускають, що через масове незадоволення назріває третій Майдан.
 Революція Гідності давно закінчилася, однак, люди і досі не відчувають стабільності та бажаного покращення. Головні вимоги Майдану не виконані, а особи, які були причетні до минулорічних кривавих подій, так і не понесли покарання. За останній рік державний апарат області зазнав змін – до влади прийшли нові обличчя, на які хмельничани покладають великі надії. Журналісти «ВСІМ» вирішили поцікавитись у тих, хто стояв на Майдані, що вони думають про ситуацію в країні, чи бачать зміни у місті та області з приходом нових людей та яких рішень від них очікують. 
Хмельницькі активісти, які проявили себе під час Майдану, кажуть, що зі зміною людей не відбулося переосмислення ідей та якісь позитивні зрушення. Всі як один переконані, що ситуація лише погіршилася – відбулась ротація одних на інших, люди зневірились, а байдужість влади наштовхує на ідею про нову хвилю протестів. Багато говорять про назрівання нового Майдану. Вийти на третій Майдан активісти готові, однак, вважають це поки недоречним, адже через війну на Сході, масові заворушення лише дестабілізують ситуацію в країні. 
                      «Люди не бояться говорити публічно»

Наталія Вишнівська, громадська активістка, заступник начальника Хмельницького обласного управління ГО «Антикорупційне бюро України»:
- Революція Гідності ще не закінчилася. Майдан – це був соціальний сплеск, який неможливо було передбачити і він вимагав системних змін. Люди дали можливість зрозуміти чиновникам, найманим працівникам, що владою є народ України. Однак, чиновники-негідники, скориставшись результатом, не виконали вимог Майдану. Зараз органи державної влади та місцевого самоврядування потребують термінового реформування. Нові обличчя – це не нова система, тому прихід нових людей ще не гарантує позитивних змін. Всі як один говорять про порядність, професіоналізм. Про що може йти мова, якщо і досі відбувається «кришування» працівників правоохоронних органів своїх колег. Чи професійним є підхід, коли очільників райвідділів міліції перетасовують і просто міняють місцями. Відбувається порушення законодавства, прокуратура не бачить, що не розкриваються справи. До прикладу, ми з громадськими активістами писали заяву, в якій просили звільнити деяких керівників структурних підрозділів Хмельницької ОДА, але нам надали інформацію, що ці люди не є працівниками підрозділів. Це і є непрофесійно та непорядно. Закон про очищення влади просто не виконується на місцях. Громадськість взяла на себе функцію моніторингу і впливу на працівників системи, а люди, які б мали це робити – цього не виконують. Однак, позитив в тому, що люди можуть говорити про все відкрито і публічно. Щоправда, нас не завжди чують. Люди розчаровані і перебувають у стадії очікування. Майдан боровся за те, щоб змінилася влада, однак поки відбулася ротація і підміна понять – одні замінили інших. Третій Майдан зараз не потрібен, але люди свідомі того, що він відбудеться. Хлопці, які стоять на передовій, готові прийти, але хто тоді залишиться охороняти кордони. Майдан відбудеться, але ми його ініціювати не будемо, настане момент і станеться вибух. А поштовхом для цього буде соціальна нерівність і нестабільність.

              «Пройшов момент, коли чиновники згинали голови»

Відео дня

Вікторія Середюк, голова хмельницького «Автомайдану»:
- Зміни є – все стало ще гірше. Обличчя не змінились – просто пройшла ротація одних на інших. Чиновники і далі відсиджуються. Той самий мнсник, якого виштовхали у плечі активісти, думає, що тут з ним такого не станеться. До прикладу, новий очільник ОДА, представлення якого відбулось перед громадськістю – багато обіцяв, говорив. Поки нічого не бачу. Останнім часом, здається, що обласна і міська рада – це просто два незрозумілі приміщення, хай би хоч школи для дітей там зробили. А то великі кабінеті не потрібні і люди там не потрібні. Бо лише гірше робиться. Державу «деребанять», поки нормальні хлопці гинуть на Сході, а «кабінетні товстосуми» і далі брешуть і відсиджуються. Люди дуже зневірились. Якщо раніше активісти починали робити якийсь рух, то зараз люди вже починають цього боятись, бо не знають який буде результат. Немає бажання, яке було раніше – скликати людей, щось робити. Чиновники це відчувають і розуміють, що набирають більше влади. Пройшов момент, коли вони згинали перед людьми голови і знали, що будь-якого моменту їх можуть за плечі виштовхати. Люди не стільки близькі до третього Майдану, як їх підштовхнуть до цього. Це прірва для нашої держави, до якої нас штовхає влада. Я переживаю за те, щоб на хвилі цього Майдану не відбувся розкол держави. І якщо попередня влада тікала в Росію, то ця буде «драпати» у Європу, а ми тут залишимось зі своїми проблемами і при свої інтересах. Наступний Майдан може бути дуже кривавим, адже це все накопичується – військовим, яким обіцяли статус учасника АТО, роботу. Хлопці - морально скалічені, особливо ті, хто хоронив своїх побратимів. Якщо Майдан буде – я буду перша. Влада повинна зрозуміти зараз, що потрібно робити кроки назустріч людям, в нас все із крайнощів у крайнощі. Дайте людям небагато, але хоч щось. Рано чи пізно війна закінчиться, але зараз людям дуже треба підтримка.

                    «Хмельничани почали самоорганізовуватись»

Сергій Скоробагатий, курінний отаман:
- Поки значних змін у системі я не бачу, є негатив у кадровій політиці обласної адміністрації – це незрозумілі та закулісні призначення. Однак, вся проблема залежить від законотворчої реформи. Буде досконалий закон – будуть зміни. Зміни відбулись у свідомості хмельничан. Нещодавно я зустрів людей, які зібрались на площі по кредитним проблемам. З цього видно, що люди самодисциплінуються, збираються і починають розуміти, що громада може вирішувати питання. Зміни в головах пройшли, але не у всіх. Є й такі, що кричать – от прийдуть хлопці зі Сходу, то вони покажуть. Я їх тоді питаю – а ви будете і далі лежати на дивані? Я вважаю, рівень громадськості піднявся, як і виховання. Є позитивні моменти, як от указ Президента про військово-патріотичне виховання. Зараз люди до третього Майдану близькі як ніколи. Однак, розуміють, що він недоречний сьогодні. Якщо буде, я – за. Для цього не обов’язково очолювати політичні партії, вже є громадські кола, які готові вийти. Але люди розуміють, що це поки не на часі у зв’язку з ситуацією на Сході. Зараз в цих умовах людям не треба боятись влади, треба йти і запитувати – чому вони цього не роблять. І лише так – не давати владі спокійно сидіти на місці, не давати їм засинати і дати зрозуміти, що за ними є контроль. Не буде громадського контролю - влада не буде нічого робити.       

               «Війна має закінчитись – у місті є багато роботи»

Тетяна Юзепчук, волонтерка та активістка Майдану:
- Суттєвих змін в області та нашому місті загалом я поки не бачу. Скажу відверто, плюс новому голові ОДА в тому, що з нього не сміється вся Україна, як з пана Пруса. Що стосується нового керівництва УМВС, то за весь період призначення, відкриття якихось великих злочинів не сталося. Звісно ж, потрібен час, щоб можна було проаналізувати роботу. Поки вимоги Революції не виконані, люстрація не відбулася, а корупція процвітає в усіх її проявах. Єдина моя вимога як активістки з Майдану – не дозволити закрити двері до влади. Тому що не для того ми боролися і всі зі мною погодяться. Має бути люстрація, адекватні обличчя при владі. Серед людей повинні проводити роз’яснювальну роботу – по децентралізації, реформам. Коли я приїжджаю на Схід, то перше, що мене питають хлопці – чи змінилось щось у Хмельницькому. Люди стали байдужі, є багато проблем з новими тарифами, цінами. Люди звикли до війни, якщо раніше, коли привозили на Майдан загиблих хлопців, збиралось дуже багато людей, то зараз - прийшли, поплакали-переплакали. Цю війну не ми починали, але ми маємо її закінчити. Я б дуже хотіла, щоб вона закінчилась, бо в нас у місті є дуже багато роботи. Третій Майдан зібрати не складно, складно те, що на одній стороні війна, а Майдан потрібно буде годувати. В пам’ять про тих, хто загинув, ми не можемо зупинитись. Зміни наблизяться тоді, коли зміняться особи, ідеології в людей. Якщо будемо думати, де краще хабар дадуть, то ми ніколи не змінимо країну і ситуацію в країні. Тому дуже пильно потрібно відноситися до нового керівництва держави, МВС, тих, хто тимчасово призначений. Аби відновити довіру до влади, потрібно дуже пильно стежити і намагатись контролювати ситуацію. Пройде час, тільки тоді ми побачимо – хто що зробив чи не зробив.

                        «Третій Майдан буде кривавішим»

Костянтин Геут, колишній активіст Майдану:
- Перший рік по закінченню Революції я ще звертав увагу на те, що відбувається, де і коли, а також на людей, які бігають та обмальовують все жовто-блакитними прапорами, а в ті моменти, коли від них щось потрібно було – вони сиділи вдома і дивились на все по телевізору. Зараз я намагаюсь дивитись крізь призму звичайної людини, споживача - і я не бачу позитивних змін. Немає ні результату, ні того, що в майбутньому може призвести до нього. Місця тих, хто був, зайняли точно такі самі – продажні, корупційні люди, які просто були під іншими прапорами. 
Щодо нового керівництва, міліція – це ганьба. Елементарний приклад з ігровими автоматами, які нібито прикрили у квітні. Але їх не закрили, а просто завісили чорним поліетиленом і знали, що треба перечекати. Особисто я не бачу, щоб міліція стала чеснішою, вихованішою і культурною. Не бачу і змін у керівництві області – новий очільник - людина, яка говорить загальними фразами і прийшла робити те, що йому скажуть зверху. Мало що змінилось і в свідомості хмельничан. В усьому негативі, починаючи від міста та закінчуючи державою – винні самі люди. Бо ми вибирали цих людей на виборах, ми їх терпимо зараз і рейтинги показують, що за цих людей люди знову готові голосувати. Український народ має те, на що заслуговує. Ми на все дивимось через призму радянських стереотипів, коли держава на першому місці. Хоча, кожен повинен думати спочатку про власну сім’ю, а тоді вже про державу. А влада цим маніпулює, піднімаючи тарифи, курсом долара і закриваючи очі на те, що відбувалось. Люди дуже близькі до наступного Майдану, однак об’єктивні причини, а саме війна на Сході, не дають можливості вийти на протести. З’являється таке поняття як «кухонний» Майдан, коли людина сидить на кухні і вже починає ненавидіти те, що є зараз. Люди можливо і вийдуть з протестами, але зараз це нічим хорошим не закінчиться – треба ще трошки часу. Майдан буде, але він триватиме швидше і буде значно кривавішим.

Читайте також:

#Євромайдан у Хмельницькому наживо

Хмельницький "Беркут" був у Києві під час зачистки майдану - МВС

Губернатор Хмельниччини Прус на Майдані: коротко про головне(ВІДЕО)

 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (30)
  • Анонім

    Не вийдуть люди вже на Майдан,бо знесилені і розчаровані,вже неіхто не чекає,що мають бути ше якісь зміни на краще
  • PAL

    Когда начался Майдан, кто из властей там был, мельник, ядуха, или их прихвостни??? Теперь мельник-предатель депутат ВР, его прихвостни, типа чернилевского, при власти. ядуха сбежал и в городе не нашлось ни одного, кроме Семчишина, что бы удержать область. И эти все прихвостни могли красть, все, что оставалось от Киева. Теперь при деценрализации они будут красть столько, на сколько позволит это им стать местными царями. Все прекрасно знают, кто пойдет на мера. Даже мельник может решиться оставить ВР. Потому что бабло будет валиться с горожан ровно столько, на сколько горожане будут позволять. И если быть Майдану, то только потому что такие, как мельники, чернилевские, лукашуки, манзии, калищаки и т.д. не ОСТАНОВЯТСЯ. Они уже показали себя.

       4.07, вчера случайно увидел передачу "Сцена" , по ТВ , "подилля центр", с темой "Когда Хмельницкий станет НЕ базарным городом", где присутствовали выконкомовцы, с чернилевским. Это же как надо не уважать свое население, которое работает на базарах. Только два человека : пан Бухало и пани Литовка ( прошу прощение, если ошибся фамилией ), могли, что то нормально сказать. Все остальное, вместе с пундыком-клоуном, было похоже на цырковой бред. Хуже передачи я еще не видел. Вот так и будем жить. Вот поэтому может быть какой хочешь Майдан.

    Анонім reply PAL

    закрити цю недопередачу,тіпа ток-шоу, запрошують людей в студію, частину їх слів тупо вирізають,яка ще може убти свобода слова. Всі робялть все,що їм кажуть зверху.Ганьба

    Анонім reply PAL

    Семчишину велика повага. ТИхо втримав область, все зробив, передав і пішов. Вже про нього всі забули. Таких людей треба до влади. Тоді буде толк.
  • Анонім

    А середюк була активістом Майдану? Її прийняли в автомайдан вже після Революції Гідності. На майдані вона НЕ БУЛА!!! А зі старого складу Автомайдану нікого в цій організації не залишилось - вони заснували іншу для допомоги АТО без піара та політики. А ця тільки і прикривається Революцією.

    доречі інформація для журналістів - в Летичівському районі йде рейдерський захват сільськогосподарських земель київськими "Баришівська землева компанія" Представником від них виступає автомайдан в особі: середюк, олешко; та вишнівська.

    Не довіряйте крикунам! Підніміть статі про Автомайдани і побачите хто робив справу а хто виплив на цьому - виживши весь старий склад автомайдану!!!

    Анонім reply Анонім

    Щоб будь що стверджувати потрібно хоч якісь докази, а так це лише слова недолугого бєлочніка Лісецького. Зроби вже щось для людей мовчки, і навчись жити з собою хочаб в мирі.

    А за наклепи можна і до суду попасти.

    Щодо статей то дійсно можна підняти і побачити хто і коли щось робив і зараз робить.

    Анонім reply Анонім

    Так так!!! Всі знають як Автомайдан працював під час Революції і що він робив.

    (Єлементарно запитати Олександра Симчишина.) І головним принципом було "Без політики - за Людей". А у тебе "Анонім" ( хоча вже всі зрозуміли пані середюк що це ти) не встигла прийти як вже балатування в Нардепи!!! Ти в люстраційному комітеті - де люстрація? В тебе в кишені?

    Прошу журналістів і небайдужих людей перевірити Летичівський район!!! Запитайте хто веде рейдерський захват сільськогосподарських земель!!!

    Анонім reply Анонім

    Щоб писати про мене ти спочатку переконався що це мій коментар,і для чого ти ховаєшся за анонімом боїшся вийти під своєю фамілію.А заобразу можна і по зубах заробити.

    Анонім reply Анонім

    100%
  • Bogdan Popadyuk

    Ми побудуємо Державу революційно чи еволюційно - як не дійде через голову - дійде через палку.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up