Багатотарифні лічильники електроенергії: прати і прасувати вночі вдвічі дешевше

Багатотарифні лічильники електроенергії: прати і прасувати вночі вдвічі дешевше

З вересня ціни на електроенергію зросли майже на 25%. Спеціалісти ПАТ «Хмельницькобленерго» радять хмельничанам встановлювати багатотарифні лічильники, аби менше платити за світло. Щоб в результаті платити менше потрібно і готувати і прати після 23.00.

Про існування багатозонних електролічильників знають не всі. Більшість людей вважають, що їх слід використовувати лише на підприємствах, котрі працюють у нічну зміну, мовляв, для побутового споживача від цього приладу не буде ні користі, ні економії. Проте у «Обленерго» кажуть, що це чи не єдиний спосіб зекономити кошти на електроенергії.

- Основний спосіб економити на електроенергії  - це перейти на тарифи, диференційовані за періодами часу. Для цього ставиться відповідний облік, є двозонні і тризонні лічильники. Такий лічильник параметризується і на ньому виставляються години і електроенергія обраховується вже по цих зонах, - розповідає «ВСІМ» заступник директора ПАТ «Хмельницькобленерго» Олег Слободян.

Скільки платити за двозонними лічильниками

Відео дня

З 1 квітня 2015 року в Україні було збільшено з 30% до 50% знижку на електроенергію, спожиту в нічний час доби, тобто з 23:00 до 7:00. Щоб скористатися знижкою необхідно встановити спеціальний лічильник електроенергії, який фіксуватиме обсяги споживання у різні періоди доби. Вартість такого лічильника складає від 1500 до 2500 гривень.

При розрахунках за двозонними тарифами (двозонний лічильник) споживач сплачує: 
- 0,5 тарифу в години нічного мінімального навантаження енергосистеми (з 23:00 до 07:00); 
- повний тариф в інші години доби. 

 - Звичайно, ці лічильники більше розраховані на юридичних споживачів, які можуть перевести виробництво на нічний час, а для побутового споживача треба вже індивідуально підходити. Тут потрібно дивитись на режим дня кожної людини окремо, як поставляться сусіди до «нічного» способу життя, - каже Олег Слободян. - Двозонний лічильник буде зручний тим, що людина може перевести частину свого електрообладнання на нічний час, наприклад, пральну машинку, праску. 

Тризонні лічильники більше дисциплінують 
При розрахунках за тризонними тарифами (тризонний лічильник) споживач сплачує: 
- 1,5 тарифу в години максимального навантаження енергосистеми (з 08:00 до 11:00 і з 20:00 до 22:00); 
- повний тариф у напівпіковий період (з 07:00 до 08:00, з 11:00 до 20:00 і з 22:00 до 23:00); 
- 0,4 тарифу в години нічного мінімального навантаження (з 23:00 до 07:00). 

- Тризонний лічильник більше стосується тих споживачів, які мають електроопалення, бо він може вночі його нагрівати з коефіцієнтом 0,4. Але у цьому випадку треба ретельно слідкувати, аби не включати поменше електрики у пікові години, де тариф рахується з коефіцієнтом 1,5. Взагалі перехід до зонних лічильників стимулюватиме людину слідкувати за своїм споживанням, - пояснює Олег Слободян.

Як встановити "економний" лічильник 

Існують одно- і трифазні лічильники. Для простого користувача потрібний саме однофазний лічильник, бо трифазний підійде для тих, в кого є прилади на три фази з високими потужностями, такі як електроплита, електропідлога тощо. Якщо однофазний лічильник коштує від 1200 гривень, то трифазний від 2000 гривень. Потім його необхідно запрограмувати у представника «Хмельницькобленерго», подати відповідну заяву про заміну лічильника за свій кошт та укласти новий договір про енергопостачання за зонними тарифами.

- Людина, яка хоче встановити такий лічильник, має прийти до нас з заявою. Вона може і самостійно придбати лічильник, і купити його у нас. Його встановлення, налаштування обійдеться приблизно в 200 гривень. Якщо це по області, то людина зможе користуватись лічильником вже за тиждень після написання заяви, якщо ж це по місту, то за 2-3 дні, - зазначає Олег Слободян.

Зараз двозонними лічильниками вже користується 4200 абонентів по області, тризонні лічильники обслуговують близько 8 тисяч споживачів.

Як зекономити на світлі у домашніх умовах

У сучасних квартирах та будинках встановлено величезну кількість побутових приладів, що працюють від мережі. Так, мікрохвильовки, чайники, праски і телевізори приносять не тільки комфорт їхнім власникам, але і «з’їдають» кошти на електроенергію. У «Хмельницькобленерго» розказали, як містяни можуть економити на світлі.

1. Гасіть світло, коли йдете з кімнати

Це правило є найпростішим, аби зекономити на електроенергії. Хмельничанам, особливо тим, які мешкають у великих будинках, радять розвішувати собі нагадування біля вимикачів.

2. Заміна звичайних ламп розжарювання на енергозберігаючі

Вартість таких лампочок вища, ніж звичайних, адже коштують вони близько 100 гривень. Проте служитимуть вони набагато довше. Через те, що такі лампочки практично не нагріваються, вся витрачена енергія йде тільки на освітлення. Термін їх служби сягає до трьох років.

3. Купівля побутових приладів класу «А»

Побутова техніка класу А+ і А++ споживає набагато менше енергії, ніж будь-яка інша. Така сучасна енергозберігаюча техніка в деяких випадках може зекономити до 50% рахунків за світло.

4. Заміна старої проводки на нову

Заощадити на електроенергії можна при заміні застарілої електропроводки. Адже іноді підвищене споживання електрики виникає саме через неї. Нова проводка дозволить не лише економити, але і підвищити пожежну безпеку приміщення.

5. Встановлення сонячних батарей

Такий спосіб заощадження підійде не всім, адже обладнання обійдеться хмельничанам в близько 10 тисяч євро. Проте за надлишок виробленої енергії можна отримати виплату від держави за «зеленим» тарифом. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Анонім

    Обленерго хоть говорить відкрито, не ховає правди, що є такі прилади за періодами часу - різний тариф. Дає вибір для населення, або звичайний, або двохтарифний, або трьохтарифний. Кожен вірішує - кому що підходить! Хай там вночі вполовину дешевше.



    А от Теплокомуненерго і Західна котельня мовчать про багатотарифний лічильник гарячої води, який облікує воду як кількісно, так і якісно -  в залежності від температури підігрітої води!

    І це не десь за бугром, а на Україні! І не потрібно яких там дозволів! Внесений в перелік засобів для обліку гарячої води в залежності від температури (держ. реєстр)!

    Який тарифікує лише реально спожиту кількість гарячої води. Економія суттєва, особливо якщо взяти тариф на гарячу і холодну воду - 70,45 грн/м3 і 11,49 грн/м3 відповідно.

    При температурі Г.В. 45- 49 оС - враховує знижку 10%

    при 40 - 45 оС - враховує знижку 30%

    решта води (яка має температуру меншу 40 градусів Цельсія) тарифікується за тарифом холодної води.

    Скільки раз ви набирали номери цих організацій і скаржилися на якість підігрітої води??? Щось змінилося на краще??? А скільки ви щодня чекаєте поки стікає холодна вода з гарячого крану???

    Анонім reply Анонім

    Лiчильник 4-хтарифний ЛВ-4Т підходить під вказані параметри
  • dthrthtr

    що настрибали те і маємо!
  • Ivanov Alex

    З якого бена людина яка вночі бере енергію по 0.4 повинна вдень переплачувати по 1.5?



    Черговий лохотрон та цінова дискримінація!
  • PAL

    Давайте жить в третью смену.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
09:58 На Хмельниччині за добу сталось три пожежі: що горіло 09:13 На Хмельниччині з 2022 року затримали 86 нелегалів з росії: що з ними зробили 21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up