Будівництво церкви на кладовищі у Хмельницькому: католики проти, закон – ні

Будівництво церкви на кладовищі у Хмельницькому: католики проти, закон – ні
Релігійний конфлікт через бажання православних звести церкву біля кладовища набуває нового забарвлення. Католики категорично проти будь-якого будівництва на місцях, де поховані їхні предки. Інша сторона захищається тим, що уже має всі необхідні документи, які дозволять побудувати церкву на кладовищі по Кам’янецькій.

Історія із можливим будівництвом церкви біля кладовища тягнеться не перший рік. Версій можливого вирішення проблеми було чимало. Православні та католики діяли по-різному і міняли план дій. Свої нові бачення ситуації вони продемонстрували сьогодні, 5 лютого.

На території кладовища було людно. Католики, православні, влада, поліція… Перші зібралися для того, щоб все таки домогтися  заборони будь-якого будівництва там, де поховані люди. Католики вважають, що церкві тут просто не місце. Тим більше, коли вона московського патріархату.

- Згідно карт 1949, 1960 років та сучасної, територія кладовища постійно змінювалася. Але як можна це змінювати, якщо це заборонено законом, - заявив Голова обласного товариства Спілки поляків України Франц Міцінський – Ми не хочемо нічого будувати тут. І не дозволимо зробити це іншим.

Відео дня

Як повідомила директор спеціалізованого комунального підприємства «Хмельницька міська ритуальна служба» Зоя Івко, згідно зміненої карти, земельна ділянка, де планують звести храм, не належить до території кладовища. На захист будівництва говорить і той факт, що воно дозволене законом і підкріплене рішенням сесії міської ради. Та не виключено, що депутати нового скликання відмінять його. Повністю в ситуації міські посадовці ще не розібралися. Заявляють лишень про те, що у разі визнання даної ділянки кладовищем – ніякого будівництва тут не дозволять.

- Вважаю рішення міської ради про виділення землі для будівництва храму було помилковим. Воно не враховувало інтереси всіх конфесій. Та це не має стати приводом для вирішення проблеми за допомогою сили, до якого дехто закликає. – заявив секретам міської ради Хмельницького Михайло Кривак. – Будемо робити все, щоб вирішити все законним шляхом.

Під час свого виступу перед громадою чиновник зазначив, що будувати ще одну церкву московського патріархату є дещо абсурдним. Мовляв, таких храмів у місті вистачає.  

Більш радикальним у висловлюваннях і намірах був депутат обласної ради Юрій Смаль. Він охарактеризував ситуацію, як форму російської експансії за допомогою церкви московського патріархату.

- На цьому цвинтарі поховані мої батько, дід та дві тітки. Я не хочу, щоб московські попи махали своїми гривами та кадилами над рештками моїх пращурів. Я готовий навіть фізично перешкоджати цьому будівництво, - заявив Юрій Смаль. – «Чемодан, вокзал, Росія». От хай собі там правлять, а ми тут самі розберемося.

Противники будівництва створили ініціативну групу і зібрали підписи під зверненням з проханням відмінити рішення сесії міської ради про виділення землі в постійне користування церкві московського патріархату. Вони готові йти до кінця. Готові до будь-яких методів боротьби. Та надіються на мирне вирішення проблеми.

Своя, кардинально протилежна, позиція в потенційних забудовників. Під час розмови із журналістами вони декілька разів апелювали на наявні у них документи і дозволи. Як і у їхніх противників, не обійшлося без звинувачень.

- Лишень ми привели територію в порядок, як проти нас почала виступати місцева громада. Документи на будівництво в нас є. Ніяких поховань тут немає. – говорить настоятель Свято-Дмитрівського храму Іван Зінькевич. - І ми не хочемо зробити нічого поганого. Атошники, афганці, ветерани війни… Усі вони давно просять звести тут храм.

Виходить досить дивна ситуація. У одних є плани побудувати храм. І вони мають всі законні підстави це зробити. Інші готові всіляко протистояти цьому і, схоже, віднайшли підтримку діючої влади. Останні поки задекларували свої наміри на словах. Говорять, що зроблять все, аби вирішити непотрібний нікому конфлікт законним шляхом. Для цього створять комісію, розглядатимуть в міській раді та на засіданнях сесії. Справа не з легких для влади, яка часто намагається будь-що уникнути втручання у релігійні питання. Тут, схоже, без цього не обійтися. А   процес затягнеться. Слідкуйте за перебігом подій разом із «ВСІМ».

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:14 У Хмельницькому горів центральний продуктовий ринок (ФОТО, ВІДЕО) 20:27 На війні загинули четверо військових з Хмельниччини. Хто вони 19:38 Хто економить найбільше грошей на закупівлях. Ми дослідили дані «Prozorro» 19:16 Відпочинок у Бакоті: чим дивує природний парк цього року Від читача 12:19 Відділенню інвазивної кардіології та інтервенційної радіології №1 КНП "ХОССЦ" (м.Хмельницький) - 3 роки! 18:43 Закон про мобілізацію: що про нього думають хмельничани (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:19 За знущання з батька суд покарав жителя Шепетівщини 18:00 Інформують про дії ТЦК: наскільки законна діяльність пабліків про повістки photo_camera 17:21 Переплатили за світло: 160 тисяч повернуть сільській раді на Хмельниччині 16:42 16-річна Софія Іскрук загинула в ДТП у Кам’янці. Що відомо про школярку 16:11 Дівчина з Хмельниччини здобула золоту нагороду Київського напівмарафону Незламності 15:32 Які ціни на полуницю і лохину в Хмельницькому (ІНФОГРАФІКА) photo_camera 15:27 Масштабна ДТП поблизу Хмельницького: в аварію потрапило 5 авто photo_camera 14:53 Дві хмельничанки стали призерками Всеукраїнської учнівської олімпіади з біології 14:08 У Хмельницькому з 1 травня розпочнеться набір першокласників: як записатись 14:01 Весняне прибирання: довіртесь професіоналам, замовте клінінгові послуги в Хмельницькому 13:31 Хотіла погасити кредит – натомість втратила всі заощадження жителька Шепетівщини 12:33 Медуніверситет намагався стягнути гроші за навчання з відрахованої хмельничанки, яка живе у США 11:50 Хмельницькі волонтери збирають на антену для «Мавіка» спецпризначенцям. Як долучитися? 11:45 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up