Чи допоможе тернополянин очистити Хмельницький від реклами на стовпах?

Чи допоможе тернополянин очистити Хмельницький від реклами на стовпах?
Розміщення вуличних оголошень та тимчасової реклами у Хмельницькому хочуть взяти під пильний нагляд і контроль. Цьому міська влада вчитиметься у тернополян. Допоможуть у цьому сучасні рекламні тумби з внутрішнім освітленням, а також автодозвон на вказані в оголошенні номери.

Сьогодні ж у Хмельницькому є лише відкриті тумби для вуличних об'яв без захисту та освітлення. Вони належать місцевому підприємцю Олегу Шаповалу. Хоч і вартість розміщення оголошень на них дуже «демократична» – від 57 копійок на тиждень, вочевидь, ці рекламні площі не вирішують проблему "сірих" об’яв. Адже чудернацькі букети із різнокольорових строкатих оголошень, що наліплені кількома шарами один на одного, можна знайти ледь не на кожному стовпі на зупинках громадського транспорту.

Аби відбити бажання розміщувати «брудний» контент, номери телефонів з нелегальних об’яв  планується «бомбувати» автодозвоном з періодичністю у декілька хвилин.  

Перейняти досвід сусідів

Відео дня

Презентував цю ідею хмельницькій владі ще у минулому році тернопільський підприємець Олег Нитка. Нашим настільки сподобалася ініціатива, що міськвиконком надав місцевому партнеру тернопільського бізнесмена ТОВ «Еко Спайдер» дозвіл на розміщення тумб у всіх мікрорайонах міста.  Олег Нитка, який цього року став депутатом Тернопільської міської ради від «Самопомочі» вихваляється, що саме він став першим реалізував такий проект у державі. Каже -  на старті починання викликало лише посмішки, однак результати перевершили сподівання.

- Вперше в Україні аналогічна програма була втілена у Тернополі і за 4 роки показала свою ефективність. Це моя ідея, яка на стадії патентування. У нашому місті вже немає ні на стовпах, ні на фасадах будинків жодних наліпок. Також ця програма вже 2 роки втілюється у Чернівцях. Як результат, Чернівці вже на 70% очищені від незаконної реклами, що забруднює місто. Зацікавились нашим прикладом вже і у Львові, – коментує «ВСІМ» ситуацію Олег Нитка.

Аби оцінити ефективність цього починання, нещодавно Тернопіль відвідала делегація хмельничан.

- Що мене вразило, скільки ми їздили по місту, де ми тільки не були, жодного стовпа, фасаду чи водостічної труби я не побачила заклеєною. Щоправда, у Тернополі за цим слідкує комунальне підприємство, – говорить заступник начальника управління з питань екології та контролю за благоустроєм міста Наталя Фурман.

Тернопіль – до і після. Фото сайту 0352. Як контролюватимуть

Нині у місті склалась тяжка ситуація із розміщенням тимчасової зовнішньої реклами. Нею хаотично заклеюються не тільки спеціальні інформаційні тумби, а й фасади будинків, гаражі та паркани. Не відлякує "сірих" рекламодавців і відповідальність за їх безконтрольне розміщення. Адже зловити порушників «на гарячому» майже не можливо.

– Наразі у Хмельницькому є проблема з хаотичним стихійним розміщенням оголошень від банків і кредитних спілок у непризначених для цього місцях. Ми з нею постійно боремось, зриваємо оголошення, що розміщенні на стовпах за межами рекламних тумб та у інших недозволених місцях. складаємо адмінпротоколи та викликаємо поліцію, – говорить Наталя ФурманВтім, змусити порушників заплатити  штрафи надскладно. Ті, хто розклеює оголошення,  побачивши перевіряючих, без слів розвертаються і йдуть. Через це дізнатись ім’я, прізвище та інші особисті дані нелегальних рекламодавців, які необхідні для складення протоколу, справа не з легких.

Власне, нова ідея і має зупинити розклеювання «брудного» контенту. Саме для цього номери телефонів з нелегальних об’яв планується «бомбувати» автодозвоном з періодичністю у декілька хвилин.  Голосове повідомлення інформуватиме порушника про незаконність таких дій.

Конкуренція стимулює прогрес

Нові місця для зовнішньої реклами розраховані в першу чергу для афіш міських концертів і заходів, а також оголошень банків та приватних осіб. 

Незабаром вже буде виготовлено перший пілотний зразок нової тумби, який має бути узгоджений з міською владою перед серійним виробництвом. Варіант для нашого міста відрізнятиметься від тернопільського. Адже сусіди модернізували ще старі зразки наявні у місті. Для Хмельницького заплановано виготовлення цілком нових конструкцій.

Рішення про виділення вільних місць для розміщення сучасних тумб хмельницький міськвиконком ухвалив ще у вересні 2015 року. За ним підприємство «Еко Спайдер» отримало в оренду на 5 років понад 150 місць під новітні рекламні конструкції майже у всіх мікрорайонах Хмельницького.

За чинним порядком розміщення зовнішньої реклами у місті, аби отримати дозвіл на це, потрібно надати заявку і необхідні документи до центру надання адміністративних послуг. Рішення ж приймає засідання міськвиконкому в залежності від наявності вільних місць.

Відтак, незабаром у Хмельницькому з’явиться ще один власник рекламних площин. А з ним – і конкуренція, яка не лише спонукатиме надавати кращі послуги, а й допоможе зробити місто чистішим та наблизити його до Європи.

До речі, нові рекламні тумби поповнять і бюджет міста. Ціна оренди одного місця залежить від району міста, однак в середньому у Хмельницькому складає 50 гривень на місяць. А це приблизно 90 000 гривень на рік за 150 конструкцій.

Через масштабність проекту він буде реалізовуватись поступово, адже вартість виробництва лайт-тумб  теж висока.

Тумби лише допоможуть скласти пазл

Хмельницька влада взагалі дивиться на проблему ширше і думає над впорядкуванням всієї зовнішньої реклами у місті.  Проте, як це зробити ліпше, – ще думає.

- Ми почали зі штендерів і виносних щитів. Першим кроком було визначення розмірів, місць та відстаней, на яких можна встановлювати конструкції. Центральну частину Проскурівської ми вже очистили від виносних конструкцій. Вони залишились лише на тротуарах, обабіч основної частини вулиці. Наступний крок – це визначення порядку розміщення білбордів та сітілайтів. Реклама на електроопорах – це теж одна з частин благоустрою, –  відзначив міський голова Олександр Симчишин.

На думку мера, ідея з лайт-тумбами та атодозвоном має право на життя. Втім, шляхи її втілення у реальність ще вивчають. Адже місцеві підприємці теж мають змогу запропонувати власні варіанти.

Отож, стежте разом з інтернет-виданням «ВСІМ», як буде змінюватись вуличний рекламний візерунок міста в найближчому майбутньому.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (10)
  • Анонім

    Автодозвон не поможет, блоканут и будет все тоже....
  • Наташа Фурман

    Олександр, дякую за правдиву стттю, однак Наталія Фурман.
  • Анонім

    Я каждое утро срываю объявления с дверей своего подъезда и с прилегающих стен. Достало!

    Анонім reply Анонім

    Бо ти псіх. Ми живемо в умовах ринку, а реклама рушій торгівлі. Але я не розміщую таких оголошень.

    Andrew reply Анонім

    Рынок, рынком, но реклама должна быть цивилизованной
  • Анонім

    Ще цікава ціна оголошень на нових тумбах
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up