Чим кращий врожай, тим вищі ціни. Що очікувати хмельничанам цього року?

Чим кращий врожай, тим вищі ціни. Що очікувати хмельничанам цього року?
Незважаючи на оптимістичні прогнози аграріїв щодо врожаю сільськогосподарської продукції, її вартість зростатиме. Контролювати ріст цін держава не в змозі.

Минулого року Хмельниччина зібрала найбільший за свою історію врожай зернових культур. Хороші результати їх збору прогнозують і на 2015 рік. На заваді цьому не повинні стати навіть тривала засуха та зменшення посівних площ. 

- Нас дуже врятував дощ, який пройшов 15 та 16 червня. Якби не він і хороші прогнози синоптиків на найближчий час, то наші прогнози не були б такими втішними. Ще одним фактором, який міг вплинути на погіршення результатів збору врожаю - суттєве зменшення посівних площ зернових, кукурудзи, сої та інших. На щастя, нам вдалося цього уникнути. Лише незначна частина земель області залишилася необробленою, - розповідає «ВСІМ» заступник директора департаменту агропромислового розвитку при Хмельницькій облдержадміністрації Вадим Конончук.

Попри хороший врожай, який прогнозують, ціни на основну сільськогосподарську продукцію не впадуть. Скоріш за все, вони зростатимуть. Як повідомили «ВСІМ» в департаменті агропромислового розвитку, основною причиною цього є великі затрати на посівні, засоби захисту, паливно-мастильні матеріали та інше. Через це ринкова ціна продукції може значно зрости. 

- При Союзі можна було отримати орден за збір більше 40 центнерів з гектара. Зараз, аби відбити витрати на посів, догляд і збір зернових, потрібно мати показник не менше 50 центнерів. Тому ціна на борошно і все, що з нього виготовляють не зменшиться, незважаючи ні на що, - запевнив Вадим Конончук.

Критичною може стати і ситуація з овочами. Так званий «борщовий набір» може значно подорожчати. Уже зараз спостерігається скачок цін на цибулю, буряк та моркву. За останню в деяких магазинах потрібно віддати «космічні» 30 гривень за кілограм. Однією з причин підвищення ціни основні, запевняють департаменті, може стати те, що 90% цієї продукції в Хмельницькій області вирощує населення. І саме люди ставлять ціни.

- Ми не можемо контролювати цей процес. Затрудняє це те, що уряд заборонив будь-які перевірки. Через це ми й не можемо повноцінно контролювати якість тієї продукції, яку люди купують у магазинах чи їдять діти в садочках. Хоча й виробники зобов’язані отримати відповідний сертифікат якості. Та було б краще, якби контроль над ними був би більш жорстким, - висловив «ВСІМ» свою думку Вадим Конончук.

Для того, щоб уникнути значного зросту ціни на хліб, в департаменті радять закуповувати виробникам зерно у період збору врожаю, коли ціни будуть дещо нижчими. Для споживачів рекомендацій не дають.  
 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anatoliy Drozdik

    А що це у нас заступник директора департаменту агропромислового розвитку при Хмельницькій облдержадміністрації Вадим Конончук за Союзом жаліє? Де та Рада Майдану? Куди дивиться?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських 16:54 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 16:37 У Кам’янець-Подільському районі на «тещиному язику» згоріло авто 15:54 Полеглих на війні захисників із Шепетівщини відзначили державними нагородами Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 15:09 На Шепетівщині поліцейські затримали молодика, який обікрав власного брата 14:23 У громаді на Хмельниччині замість пошкодженого обстрілом дитсадка побудують новий 13:40 Помідори та огірки: які ціни у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 13:17 На честь захисника Ростислава Остафійчука на Кам'янеччині відкрили меморіальну дошку 12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт 11:41 За добу шахраї виманили у мешканців Хмельниччини 230 тисяч гривень 10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області 20:48 Де в Хмельницькому не буде світла 23 квітня (АДРЕСИ) 20:21 Школярі з Хмельницького зустрілися з американським режисером та обговорили проблему булінгу 19:38 1,4 мільярда на сміття. Головне з інвестиційної програми «Спецкомунтрансу» 19:08 У Хмельницькому патрульні знайшли наркотики у пасажирки авто
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up