Чому мерія не зможе забезпечити хмельничан контейнерами для небезпечних відходів

Чому мерія не зможе забезпечити хмельничан контейнерами для небезпечних відходів

Хмельничани просять владу розглянути їхню петицію і поставити контейнери для небезпечних відходів біля кожного смітника. Екологи ж кажуть, що встановити по місту бокси для використаних батарейок та ртутних ламп не тільки небезпечно, але і не прописано в законодавстві. 

Станом на сьогодні, 26 квітня, петиція набрала 500 підписів із 500 необхідних. Автор звернення вказав, що на місцях збору сміття необхідно поставити бокси для використаних батарейок та люмінесцентних ламп. Однак в управлінні екології та контролю за благоустроєм міста кажуть, що цього робити не можна. Адже для цього мають діяти спеціальні пункти.

- Звичайно, що такого робити не можна. У такі бокси люди викидатимуть все, що попало. А якщо це ртутні лампи, вони ж можуть розбитися, а пари ртуті є небезпечними для здоров’я. Це питання досі невирішене і на законодавчому рівні. Людина може приносити такі відходи у спеціальні мобільні пункти, які ми організовуємо у місті декілька разів на рік, - розповідає заступник начальника управління екології та контролю за благоустроєм міста Хмельницької міської ради Інна Куцка.

Щоб встановлювати такі бокси, необхідно отримати ліцензію на роботу з небезпечними відходами. У комунальних підприємств таких ліцензій нема.

Відео дня

- Комунальники не можуть ставити такі контейнери. Вони не мають права по закону, та і хто буде відповідати за те, що хтось прийде, опустить лампу в бокс, і що вона не розіб’ється, і ртуть не випарується у повітря. Контейнери для батарейок, які не є такими небезпечними, як ртутні лампи, поставити можна. Але тут вже питання, хто і за які кошти їх буде забирати і здавати на утилізацію. Тим паче в Україні таких підприємств нема, - каже Інна Куцка. 

Під час Днів сталої енергії у вересні минулого року в місті діяли 3 мобільні пункти прийому небезпечних відходів. Хмельничани зібрали 85 кілограмів батарейок, 712 лампочок та 28 термометрів.

Нагадаємо, на розгляді Симчишина зараз перебуває ще 4 електронних звернення. Містяни просять не дозволяти будь-яке будівництво без проектування автопарковки, впорядкувати зовнішню рекламу. Хмельничани також хочуть очистити "Острів кохання" і створити на ньому зони для відпочинку і побудувати пішохідну доріжку навколо озера у мікрорайоні Озерна. 
 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • PAL

    Самое простое, сваливать все на законодательство. Поэтому и нет утилизации, ума не хватает организовать.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
18:08 «Буде оберігати своїх дівчаток». У Хмельницькому попрощаються з Олександром Перцем 17:39 Хмельничанка просить встановити світлофор з кнопкою для пішоходів на Панаса Мирного 16:45 Хмельничанин вимагав 100 тисяч гривень неіснуючого «карткового боргу», — прокуратура 16:17 Хмельницькі синоптики попереджають про заморозки Від читача 16:54 У Хмельницькому відбувся ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 15:39 «Хмельницькводоканал» шукає працівників (СПИСОК ВАКАНСІЙ) 14:40 На Закарпатті затримали хмельничанина, який за 6 800 доларів хотів перетнути кордон 14:04 Яку крипту та скільки накопичують хмельницькі депутати (ІНФОГРАФІКА) 13:36 У хмельницькій криївці «Стінка» проведуть безкоштовну екскурсію 12:27 Чим закінчуються виклики про замінування: підбірка судових справ на Хмельниччині 11:33 Тричі за рік їздив за кермом нетверезим. Як покарали водія з Нетішина 10:58 9 років тому на Грушевського згоріла «Цукерня» (ВІДЕО) play_circle_filled photo_camera 10:19 Видворили молдованина, який нелегально перебував на Хмельниччині 09:26 Від початку квітня рибоохоронний патруль виявив на Хмельниччині 56 порушень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up