Держпрограма для хмельничан: як перезимувати з теплом та комфортом

Держпрограма для хмельничан: як перезимувати з теплом та комфортом

«Готуй сани влітку…» - твердить народна мудрість. Аби зігрітись взимку хмельничанам пропонують скористатись державною програмою «Тепла оселя». Журналісти «ВСІМ» з’ясували, що це таке та як отримати «теплий» кредит. 

Тарифи на «комуналку» зростають ледь не щомісяця. Віднедавна подорожчали газ та тепло. Саме тому багато хмельничан задумуються про утеплення будинків, вікон та дверей, встановлення лічильників, а також заміну енергоємних котлів. Адже після таких заходів економія може сягнути близько 50 % від вартості комунальних послуг. Однак енергоефективне обладнання та матеріали не з дешевих і не у кожного є можливість утеплити своє житло за власний рахунок.

«Теплі» кредити видають 3 банки

Держава розробила програму пільгового кредитування населення та житлових комплексів. Таким чином частину кредитних коштів відшкодовують з державного бюджету. Цю програму Кабмін затвердив ще у 2010 році. З того часу до неї декілька разів вносили зміни. У 2014 році населенню надали можливість відшкодувати частину суми кредиту, отриманого в «Ощадбанку» на придбання котлів. У травні 2015 року з'явилась можливість отримати відшкодування частини суми кредиту у громадян, які вирішили придбати енергоефективне обладнання та матеріали для утеплення своєї оселі, а також у об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) і житлово-будівельних кооперативів (ЖБК). У тому ж році держава розширила список банків, через які можна отримати кредити із частковим відшкодуванням. До реалізації Державної програми енергозбереження, окрім Ощадбанку, залучили ще Укрексімбанк та Укргазбанк.

Із 27 серпня 2015 року Держенергоефективності виклало перелік енергозберігаючого обладнання та матеріалів, які можна придбати в кредит із частковою компенсацією з бюджету, збільшили граничний розмір суми часткової компенсації на одну квартиру (за одним кредитним договором) і установили особливі умови відшкодування частини суми кредиту для фізосіб, яким призначено субсидію, збільшивши розмір компенсації з бюджету ― 70% суми кредиту, а для ОСББ, в яких є такі особи, ― суму відшкодування визначатимуть за формулою.

Як оформити кредит

Для того, щоб взяти кредит на енергоефективне обладнання та матеріали, потрібно прийняти рішення, який саме енергоефективний захід плануєте впровадити. Далі людина отримує рахунок-фактуру в магазині на твердопаливний або електричний котел, інше енергозберігаюче обладнання, матеріали і подає до відділення банку. Банк перевіряє платоспроможність позичальника та, якщо не виникає заперечень, укладає з ним кредитний договір. Після цього банк перераховує кошти на рахунок магазину відповідно до рахунка-фактури, а людина повинна надати банку підтвердження факту придбання товару. Це може бути чек або видаткова накладна. Банк раз на місяць, зазвичай до 20 числа наступного місяця, формує зведений реєстр виданих кредитів і подає його до агентства Держенергоефективності. Щомісяця агентство перераховує банку кошти для відшкодовування позичальнику певної частини суми кредиту. Ці гроші банк зараховує протягом трьох робочих днів на рахунок позичальника для погашення частини суми кредиту.

Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження частково компенсує витрати населення на заходи з енергоефективності:

  • Компенсація 20% від суми кредиту (70% від суми кредиту для позичальників, яким призначено субсидію), але не більше 12 тисяч гривень у разі придбання котла із використанням будь-яких видів палива та енергії (за винятком природного газу та електроенергії) та відповідне додаткове обладнання і матеріали до них;
  • Компенсація 30% від суми кредиту (70% від суми кредиту для позичальників, яким призначено субсидію), але не більше 14 тисяч гривень у разі придбання енергоефективного обладнання та матеріалів.

Однак розраховувати на сумлінність банку та держави досить ризиково. Адже банк може невчасно подати відомості в Держенергефективності, а держава, в свою чергу, може затримувати відшкодування. Тоді позичальнику доведеться сплачувати по кредиту самотужки. 

Укргазбанк

  • Сума кредиту – від 1000 до 50 000 гривень
  • Початковий внесок – від 10% вартості товару
  • Строк кредитування – до 3 років
  • Процентна ставка – 24,5% річних
  • Разова комісія за надання кредиту – 3% від суми кредиту
  • Позичальником може бути кожний у віці від 21 до 65 років (на момент закінчення сроку кредиту)

- Для того, щоб отримати кредит у нашому банку, треба подати паспорт, ідентифікаційний код, довідку про доходи за останні 6 місяців та рахунок з магазину, у якому людина хоче придбати товар. Рахунок повинен бути один, тобто лише з одного магазину. Люди підходять до нас з цими документами і ми заповнюємо заявку. Заявка розглядається протягом 2 днів і якщо позитивне рішення, то ми оформляємо кредит. Але умовою є те, що людина має офіційно працювати. Якщо це пенсіонер, то лише такий, що пішов на пенсію за віком або за вислугою років. Пенсіонерам по інвалідності ми кредити не видаємо. Людина може брати товар на суму до 50 тисяч гривень, але банк дивиться на доходи клієнта і вирішує, чи давати кредит, чи ні. Може бути варіант, що банк запропонує зменшити суму кредиту. Компенсація від держави приходить за 1,5-2 місяці після оформлення кредиту. Тому перші 2 платежі людина платить повноцінно. Коли приходять кошти від держави, то і відсотки стають меншими, тому що нараховуються на залишок боргу. І тоді людина може і далі платити визначеними в графіку платежів сумами, а може сплатити відразу, - розповідає «ВСІМ» провідний економіст «Укргазбанку» Діна Григорчук.

Ощадбанк

  • Сума кредиту – від 1000 до 50 000 гривень
  • Початковий внесок – від 10 % вартості товару
  • Cтрок кредитування – до 3 років
  • Процентна ставка – 24,5 % річних  
  • Разова комісія за надання кредиту – 3 % від суми кредиту

- До нас може звернутись будь-яка людина, яка працює або отримує пенсію. Їй потрібно подати документи та рахунок з магазину. Якщо людина має мінімальну зарплату, то вона може розраховувати приблизно на 7-10 тисяч гривень в кредит. Тому якщо є можливість, то варто брати на того, у кого дохід вищий. Протягом 1-2 днів банк розгляне заявку і дасть рішення. Користуватись кредитом можна до 3 років, але доцільніше виплатити його раніше, аби більше зекономити, - коментують у «Ощадбанку»

Укрексімбанк

  • Сума кредиту – від 5000 до 50 000 гривень
  • Початковий внесок – від 10 % вартості товару
  • Cтрок кредитування – до 3 років
  • Процентна ставка – від 25 % річних (залежно від строку кредитування)
  • Разова комісія за надання кредиту – 3 % від суми кредиту
  • Вік позичальника до дати закінчення строку кредитування не повинен перевищувати 65 років

- Зараз ми кредитуємо лише на купівлю вікон та дверей, а також заміну котлів. На утеплення будівель поки кредити не видаємо. Якщо людині є 18 років і вона отримує офіційну заробітну плату, то вона може звернутись в банк за кредитом. В залежності від зарплати позичальнику можуть дати певну суму коштів. Кредитуємо ми лише тих, хто офіційно працює, пенсіонерам кредити не видаються, ми їх направляємо у інші банки. Відсотки у нас такі ж, як і там. Вони є досить таки низькими і людина зекономить, взявши кредит, аніж якби брала товар лише за власні гроші, - каже економіст І категорії «Укрексімбанку» Вадим Костюк.

У наступному матеріалі ви дізнаєтесь про те, як зігрітись в оселі взимку 2017 року та які ще є варіанти кредитування. 





 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
09:02 Масована атака на Україну: над Хмельниччиною збили три ворожі цілі 21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up