Друга світова війна увірвалася у Хмельницький 8 липня

Друга світова війна увірвалася у Хмельницький 8 липня
Друга світова війна увірвалася до нашого міста 8 липня 1941 року. На той час Проскурів уже став обласним центром Кам'янець-Подільської області.

Після того як фашисти зайняли місто, було збудувано концтабір для військовополонених (територія сучасного мікрорайону Ракове). За час окупації на території табору загинуло 65 тисяч чоловік. На примусові роботи до Німеччини було вивезено тисячі проскурівчан, вбито більше 16 тисяч міських жителів. Але жителі не збиралися коритися німецьким загарбникам, і восени 1941 року в Проскурові починає працювати підпільна організація. Підпільники проводили диверсійні операції на залізниці, розповсюджували листівки із зведеннями Радінформбюро, працювали в підпільній друкарні, займалися збором зброї та підготовкою партизанських кадрів. Активно діяла ця організація два з половиною роки. В 1943 році частина підпільників перемістилася до лісу та створила партизанський загін «Народний месник». В травні цього ж року об'єднання було викрито фашистами, загинули її керівники М.Храновський і П.Семенюк та багато простих підпільників. Але лави поповнили нові бійці із фашистською чумою і організація продовжила діяти під керівництвом Ф.Назарова.

 Довгоочікувана свобода прийшла до Проскурова 25 березня 1944 року. Її місцевим жителям подарували бійці з'єднання та частини першого Українського фронту під командуванням маршала Радянського Союзу Г. Жукова. На ознаменування перемоги 24 з’єднанням і частинам, які відзначились у боях за визволення міста, присвоєно звання “Проскурівських”.

Відео дня
>

Бої за місто Проскурів

Вулиця Проскурівська

Солдати-визволителі Проскурова

Під час бою також використовували військову техніку

Бої за наше місто

 Керівництво вітає визволителів Проскурова

 Фото надані клубом "Хмельничани"

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up