Хмельницькі синоптики розповіли, для кого роблять прогноз і чому іноді помиляються

Хмельницькі синоптики розповіли, для кого роблять прогноз і чому іноді помиляються

Вони першими знають, чи потрібно брати з дому парасольку і якою буде цього року осінь. Наче психологи вони аналізують всі примхи природи і попереджають містян про буревії та грози. Хмельницькі синоптики складають прогнози, озброївшись картами, схемами і олівцями. Чому вони іноді помиляються і кому вірити, журналістам «ВСІМ» розповіли у Хмельницькому обласному центрі з гідрометеорології.

Вони не довіряють народним прикметам, зате свої розрахунки можуть назвати найточнішими. Деякі хмельничани навіть гадки й не мали, що Хмельницький має своїх синоптиків. Журналісти «ВСІМ» відвідали обласний центр з гідрометеорології, аби познайомитись з тими, хто щодня «робить погоду». 
 
За роботою журналісти застали завідувача сектором метеопрогнозів Люсю Ковалишину. Стіл вкритий картами і схемами, збоку лежать кольорові олівці. Жінка відволікається від праці і зустрічає посмішкою - готова відповідати на будь-які запитання. Розповідає про роботу жваво і з захопленням. 
Люся Каманівна складає прогноз погоди на кілька днів
На питання, як починається робочий день у хмельницьких синоптиків, Люся Каманівна сміється. Каже, він і не закінчується. Усі прогнозисти у дії практично цілодобово. Тут точно не до кави і ранкових бесід з колегами. 
 
Карта на моніторі замість стрічки новин
У відділі метеопрогнозів працює шість спеціалістів. Ними завідує Люся Ковалишина. Жінка зізнається «ВСІМ», що про роботу синоптика мріяла з дитинства.  Сьогодні «вариться у цій кухні» вже більше сорока років. 
 
- В ті часи про синоптиків ще менше було відомо, ніж зараз. Вперше я почула про цю професію від нашого класного керівника. Після школи у мене стояв вибір. Але хотілося, аби робота була ближчою до природи, - згадує завідувач відділу. 

Прийшовши на роботу, відбувається здача зміни – синоптик вводить у курс справи іншого. До відділу надсилають дані, які необхідно нанести на карту. Прогнозист ледь не з порогу поринає у вир цих всіх схем, моделей. Опрацьовують різну купу паперів, які тут називають по-правильному – фактичний і прогностичний матеріали. Перший приходить сюди у вигляді карти з центру спостережень. А прогностичний – то моделі і схеми, де і вказується те, що ми звикли бачити у традиційному прогнозі. Тобто вітер, опади, тиск, вологість повітря і температура.
 
Валентина Васількова каже, робота не монотонна, але напружена
Щодня складають прогноз погоди на 5 днів, а щоп’ятниці – на 10. 
- Кожного дня до визначеного часу синоптик має подати інформацію. Тут все злагоджено і напрацьовано, - долучається до розмови провідний синоптик Валентина Васількова. Вона з понад 30-річним стажем теж «старожил», як і Люся Каманівна.
 
«Стовідсоткових прогнозів не буває»
Синоптики звикли до того, що подекуди на них нарікають за неточні прогнози. Люся Каманівна у роботі свого відділу впевнена – інформація у них точна. Але й невеличкі відхилення допускаються. 

- Прогнозування як було складною наукою, так і лишилось. Взагалі прогнози не можуть збуватись на 100%. Якщо є результат 80%, то вважається, що прогноз погоди справдився. Розумію, що до синоптиків претензії завжди є. Ми іноді читаємо прогнози в Інтернеті, аби зрівняти. Сайти можуть змінювати їх впродовж дня. І помилки можуть бути. Все через те, що його неправильно вирахували, - говорять синоптики. 
Переконують, що точніших прогнозів погоди для міста й області, ніж у них, годі й шукати. Окрім цього кажуть, не вірять у прикмети. Довіряють лиш науковим методам. 
 
Для чиновників і рятувальників – в першу чергу
Для кого ж складають прогнози хмельницькі синоптики. Можливо хтось і замислювався над цим питанням. Приблизно щодень з 12:00 до 13:00 прогнозисти мають закінчити аналізувати карти й схеми. Коли все готово, інформацію передають до Києва – в Укргідрометцентр. Потім з телеекранів чуємо: «..у західних областях мінлива хмарність» або «на Заході дощитиме».
Окрім цього, прогнози відправляють й так званим абонентам – у міську раду, обласну адміністрацію, кризовий центр, Державну службу з надзвичайних ситуацій та навіть на автобусну станцію. Всього 23 об’єкти. Передають прогноз і попередження про зміну погодних умов. Кажуть, індивідуальними прогнозами не займаються. 
 
- Раніше можна було набрати номер телефону і прослухати прогноз погоди. Тоді це було безкоштовно. Тепер доступу до нас немає, - пояснює Люся Каманівна. 

В області працює метеорологічних 5 станцій: у Шепетівці, Ямполі, Хмельницькому, Новій Ушиці, Кам’янці-Подільському. Ці станції через кожні три години спостерігають за явищами погоди. Всі свої дані вони передають у Київ, а тоді синоптикам у кодованому вигляді. Вже далі прогнозисти опрацьовують матеріали. Такий процес безперервний. Однак самі хмельницькі синоптики свою роботу монотонною не вважають. Кажуть, не буває, щоб все повторювалось.

Спеціально для читачів vsim.ua прогноз від синоптиків 

Завтра, 15 вересня, 16 і 17 числа опадів синоптики не прогнозують. Вночі температура повітря колививатиметься від 5 до 10 градусів. Вдень повітря прогріється до 25 градусів. 

Відео дня
div>
Вже у вихідні погода погіршиться. 17, 18 і 19 вересня у Хмельницькому й області очікуються невеликі дощі. Денна температура повітря знизиться до 15-20 градусів.
 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • нашатырь

    Дивлюсь на  фото і бачу вікна в них у кабінетах є і інтернет є, а вгадати погоди так і не можуть.
  • Василина

    ще не народилась нова Баба Ванга, щоб прогнози складати. наші синоптики від фонаря їх придумують.
  • Іван Сила

    треба щоб в центрі з гучномовці не рекламу дурацьку крутило, а місцевий прогноз якимось приємним голосом
  • Колян

    Прикольно. Завжди хотів побачити як роблять погоду. А вони на телебаченні місцевому не виступають, як Руслана Писанка?

    юлия пасечник reply Колян

    А Писанка теж працює в Гідрометцентрі? Не знала...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
13:00 На Хмельниччині п’яний водій автобуса в’їхав у стовп і втік. Його оштрафували 12:11 Через ворожу атаку на Хмельниччині постраждали шість будинків, – ОВА 11:09 Шквальний вітер на Хмельниччині: є аварійні відключення світла 10:19 На сусідній Вінниччині «шахед» впав біля будинку і здетонував, – ДСНС Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 09:02 Масована атака на Україну: над Хмельниччиною збили три ворожі цілі 21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up