Кавоманія у Хмельницькому – модно чи корисно?

Кавоманія у Хмельницькому – модно чи корисно?
Щодня можна побачити людину із гіркуватим напоєм на вулиці чи у кафе. Кава стала невід’ємною частиною життя багатьох. Одні обмежуються чашкою кави на добу. Інші вважають, що і від п’яти філіжанок нічого не станеться. Так це чи ні, дізнавалися журналісти «ВСІМ».

Ароматний напій присутній на діловій зустрічі, побаченні чи на перекурі. Справжні кавомани можуть не бояться пити улюблений напій і перед сном, незважаючи на  загрозу безсоння. Позбавити  тисячі людей цього ритуалу – неможливо.  

У світі відзначають Міжнародний день кави і День еспресо в Італії. Навіть на Хмельниччині напою надають особливе значення, адже, на думку багатьох істориків та експертів, саме в Кам’янці-Подільському вперше на теренах сучасної України з'явився турецький напій.  У 1681 році тут діяли 10 кав'ярень.  А у минулому році у місті над Смотричем під час фестивалю «Кам'янецька турка» зварили 333 літри кави. Рекорд занесли до «Киги рекордів України».

- Кавоваріння на Хмельниччині, як на мене, розвинуте в певній мірі. Усі люди вважають, що столицею кави в Україні є Львів. Якщо брати по чисельності кав’ярень, то це, напевно, так і є, - розповідає «ВСІМ» кавовар і власник кав’ярні Олег Ващинський. - Але історичною столицею є Кам’янець-Подільський, де в 1681 році вже було 10 кав’ярень, тоді як в Львові напій з’явився лише у ХVІІІ столітті. Навіть у Відні перший спеціалізований заклад було відкрито на два роки пізніше ніж у нас.  

Відео дня

Кава – як наркотик

Перше, що приходить на думку при згадці про каву - її здатність придати бадьорості. Але це далеко не всі її плюси. Якщо вживати каву правильно і в розумних дозах, то вона здатна зробити людину щасливішою, розумнішою, і навіть захистити від хвороб.

- Я п’ю каву щодня і по декілька чашок. Це допомагає мені бути в тонусі протягом важкого трудодня. Віддаю перевагу американо, - розповідає хмельничанин Максим Рогов.

 

 

 

Через велику місткість кофеїну напій можна назвати легким наркотиком. Але при цьому він має певні переваги над іншими продуктами, що його містять. Наприклад, в шоколаді та чаї теж є кофеїн, але при їх вживанні він довше виводиться із організму і менш ефективний як тонізуюча речовина.

- Сортів кави є багато. Ще більше є рецептів її приготування. У кав’ярнях інколи можна зустріти в меню навіть каву із часником. Традиційний і найбільш ефективний метод приготування – в турці. Якщо зробити це усе правильно, то кава не втратить своїх смакових якостей і принесе масу задоволення, - розповідає  Олег Ващинський.

Не лише смачно, а й корисно                                                                                                                           

 Рекомендують пити натуральну заварну каву і лікарі.  Такий напій зберігає в собі не тільки смакові властивості. У правильно приготованій каві є активні речовини,корисні для здоров’я . Але не можна цього сказати про інші види напою. Більшість сортів кави та кавових напоїв лише за смаком нагадують справжній напій. І це єдиний плюс.

- Розчинна кава не містить в собі ніяких корисних властивостей, оскільки її  неправильно обсмажують. Та й зерна для цього беруть, як правило, низькосортні. Крім того, вміст кофеїну в ній є більшим. А це може лише зашкодити організму, - каже лікар-гастроентеролог поліклініки №2 Ірина Гаєвська, - Не всі актині речовини зберігаються і в каві приготованій у автоматах, оскільки вона проходить фільтрацію і частково позбавляється своїх корисних властивостей.

Кава незамінна для жінок, які мріють схуднути. Тому що напій підвищує активність обміну речовин і таким чином допомагає «спалювати» зайві калорії. Але це стосується лише чистого напою, в який не додавали  вершки, цукор та ароматизатори. Наприклад, порція мокачіно з цукром, шоколадом та вершками може містити біля 470 калорій.

Хороший напій в розумних межах покращує самопочуття. Для прикладу лікарі наводять той факт, що у людей, які регулярно споживають каву, нижчий ризик розвитку раку печінки. Цікавим є і той факт, що кава може принести користь курцям, як не парадоксально це звучить. Доза нікотину, яку містять сигарета, «гаситься» речовинами, які містить кава. Допомогти кава може і в нейтралізації алкоголю у вашому організмі. За словами лікарів, вона може зменшити дію спиртних напоїв на печінку, шляхом підвищення виділення травних соків.

- Коли людині потрібно працювати, а спати аж надто хочеться, то невеличка чашка кави стане справжнім порятунком. Вона не тільки не дасть заснути, але і поліпшить роботу мозку та стимулюватиме діяльність нервової системи, - розповідає Ірина Гаєвська. - Для здорової людини припустимою дозою кави є від 2 до 6 філіжанок в день. Але при цьому не рекомендовано вживати її на «голодний» шлунок, при захворюваннях серця, нирок, шлунка, гастриті, гіпертонії, підвищеній збудливості та безсонні.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Анонім

    а я п"ю як мінімум три кружки і мені як солов"ю..і не тільки кави)

    Valera Rosanov reply Анонім

    ту про каву говориться а не про аліків)

    Анонім reply Valera Rosanov

    кава з коньячком тоже буває

    Valera Rosanov reply Анонім

    интересно где ты работаеш и можеш позволить себе пить на работе?))) местечка свободного нет?

    Анонім reply Valera Rosanov

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up