Місто у диму: поки в судніх областях попереджали, у Хмельницькому ловили гави

Місто у диму: поки в судніх областях попереджали, у Хмельницькому ловили гави
Другий день хмельничани потерпають від диму та смороду. Зранку 4 вересня стало відомо, що палають торфовища не лише в районі, а й в місті. Загоряння виникло поблизу мікрорайону Лезнево. Із цим явищем вже третю добу боряться пожежники. Містяни тим часом шукають інформацію про шкідливі наслідки забруднення.

У Держслужбі з надзвичайних ситуацій сказали, що на території Хмельницького смог виник через горіння торф’яників  в Ізяславському, Деражнянському, Хмельницькому районах і в місті Хмельницькому. Від диму потерпають не тільки жителі Хмельниччини. Така ж ситуація і в сусідніх областях - Вінницькій, Житомирській, Рівненській. Димовий туман зафіксували і в Києві. Через загорання торфу та погану видимість на автошляхах в Житомирській області ДАІ навіть обмежили водіям швидкість руху до 50 кілометрів на годину. У Києві закрили школи.У Хмельницькому поки що ніяких обмежень не було. Засобам масової інформації зранку 4 вересня надійшло лише інформаційне повідомлення від Держсанепідслужби у Хмельницькій про те, що хмельничанам слід приділяти особливу увагу профілактичним заходам. Тим часом у Вінниці скликали уже другу прес-конференцію, аби через журналістів пояснити людям, у чому ж причина «стоячого» диму та що потрібно робити.  На сайті Вінницької ОДА  пишуть про вміст шкідливих речовин в повітрі міста. Інформаційні повідомлення про небезпеку  та рекомендації щодо поведінки в умовах задимлення розмістили на сайті Житомирської ОДА і на сайті Рівненської міської ради. А у Хмельницькому – тиша.  Надзвичайна ситуація вочевидь не дуже турбує місцеву владу, яка навіть не спромоглася дати вказівку відділам інформаційної політики розмістити повідомлення про можливу небезпеку. На офіційних сайтах Хмельницької ОДА та облради  «ні слухом, ні духом» про ситуацію в області. Мовчить і міська рада. На її офіційному сайті вчора зранку з’явилася передрукована інформація з ДСНС про те, що загорання на Старокостянтинівськму шосе уже ліквідоване. Хоч столична ДСНС  після обіду цього ж дня повідомляла зовсім інше -  процес гасіння у Хмельницькому ускладнюється, димить 12 гектарів.  Про жодну загрозу здоров’ю жителям Хмельницького у Чернилевського взагалі - ні словом.  

Відео дня

 

 

 

 

 

 

Держсанепідслужба вимірює повітря на вміст шкідливих речовин у нашому місті. Про результати обіцяють попередити. Пласти торфу залягають вглиб на 6-8 метрів, а саме загорання починається під землею, тому спрогнозувати, коли на березі Південного Бугу перестане диміти, рятувальники не можуть.
Уже ввечері 4 серпня хмельничани знову почали скаржитися у соцмережах на сморід.  Як пишуть читачі «ВСІМ», найгірше повітря у мікрорайоні Ракове та Виставка. У центрі міста  запаху не чути. Найбільше у цій ситуації потерпають мешканці багатоповерхівок.

«Окно открыть боимся. Рекомендуют вешать на двери и окна мокрые тряпки, но в такую паркоту это вряд ли нам поможет»,  - пише Яна Самеляк.

Але люди не розуміють – чи то підпали, чи то від «диму з Москви». Версії у соцмережах – різні. Журналісти «ВСІМ» опитали хмельничан, аби з’ясувати, чи знають вони причини смороду та чи  намагаються якось себе вберегти.

 При задимленні атмосферного повітря населених пунктів:
 

  • Намагатися обмежити перебування на відкритому повітрі, уникати тривалого перебування на відкритому повітрі рано вранці (у повітрі знаходиться максимальна кількість смогу) та у найспекотніший час доби. Дітям і вагітним жінкам слід відмовитися від тривалих прогулянок.
  • Слід тримати вікна зачиненими, особливо вночі і рано вранці. При відкритті вікон завішувати місця надходження атмосферного повітря (вікна, кватирки тощо) зволоженою тканиною і періодично її змінювати.
  • По можливості використовувати у побуті та на робочих місцях системи кондиціонування та очищення повітря.
  • Проводити вологе прибирання в житлових приміщеннях і на робочих місцях; корисно також поставити в житлових та робочих приміщеннях ємності з водою, щоб підвищити вологість повітря.
  • Збільшити споживання рідини до 2-3 літрів на день для дорослих. Для відшкодування втрати солей та мікроелементів рекомендується пити підсолену і мінеральну лужну воду, молочно-кислі напої (знежирене молоко, молочну сироватку), соки, мінералізовані напої, киснево-білкові коктейлі.
  • У разі виникнення симптомів гострого захворювання або нездужання (поява ознак задишки, кашлю, безсоння) необхідно звернутися до лікаря.
  • Уникати потрапляння під дію опадів, у випадку неможливості уникнення – за першої можливості прийняти душ.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (8)
  • Анонім

    120 лет назад было такое сухое и жаркое лето. Шутка ли. А торф он на то и торф чтоб гореть. Потушили нормально. Когда-то давно бабушка рассказывала торф в печках жгли всю зиму и нюхали и ничего даже романтично было, ведь тепло когда он горит, а когда его нет холодно. Вот такие ассоциации. Нежные мы стали и балованные.
  • Анонім

    Надеюсь не один я понимаю причину возгораний по всей Украине

    Anonymous reply Анонім

    Зачем ? щоб корів непасти ? Щоб гриби незбирати ?

    Anonymous reply Anonymous

    Та не, як розповідали сільскі емігранти на роботах в місті,  



    ЛІСОПАТОЛОГИ кажуть, тре кожен ліс продати ща 500 000 000, а за 300 000 купити нові насадження і насадити , Озеленити, омолодити , та ще вплюсах буде кожен ліс

    Анонім reply Анонім

    Путін палить?
  • Анонім

    А нам би вибори да махатися . Костю  вже з бюта попросили

    Анонім reply Анонім

    Что это у вас в жизни такие низкие приоритеты, поменяйте. А то как-то неудобно за вас!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) Від читача 11:17 У Старокостянтинові розпочато відстріл домашніх тварин. Вбивство кішки на ім'я Мішелька. 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera 11:26 Долар і євро пішли вгору. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 10:54 Жінка з Хмельницького району перерахувала шахраям майже 142 тисячі гривень 10:19 У Хмельницькому районі виявили сім’ю з трьома дітьми, яка живе без електрики
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up