На хмельницькій «толкучці» ціна товару залежить від курсу долара у валютників

На хмельницькій «толкучці»  ціна товару залежить від курсу долара у валютників
Хмельницький речовий ринок
Ціна будь-якого товару, привезеного з-за кордону, напряму залежить від курсу долара у валютних міняйл. За словами підприємці та продавців, тільки у валютників можна купити та продати долар в той час, коли в банках введене обмеження.

Рятує «чорний ринок»

Хмельницькі підприємці  поки що мовчки спостерігають за обвалом національної валюти.  В обмінниках, де курс вже подолав позначку в 16 гривень за долар,  обміняти гривні практично нереально. Підприємці, які розраховуються за товар «баксами» у Туреччині, Білорусії та Польщі,  купують їх у вуличних міняйл. Хоч доводиться переплачувати, але такий обмін проводиться «не відходячи від каси». На хмельницькому речовому ринку є декілька «місць дислокації» валютних спекулянтів.  Вони  залишилися тут з 90-х.  Обмін проводиться як посеред торгових рядів, так і в кіосках. Все залежить від суми.

-  У валютників долар є завжди, нам гріх жалітися, - каже підприємиця Надія Олександрівна.  – Без них ми б не мали з чим їхати за товаром. Люди мають зрозуміти, що ціна будь-якої  речі дорожчає як тільки «стрибає» долар, а його ми купуємо не в банках і не за 16 гривень…  Був один день, коли долар у валютників «стрибнув»  до 22 гривень.   Тоді всі «рванули» міняти. Пік був десь в середині грудня, коли валютчики за один день міняли вартість долару тричі. А ми не встигали перераховувати ціни на товар.

Відео дня

Підприємці змушені перераховувати товар відповідно до нового курсу, не залежно від того за скільки його купували.  Так, вартість, наприклад, зимової куртки,  за місяць могла зрости в рази без жодних пояснень.

Схема просто: Підприємець, аби розрахуватися за товар з  іноземними постачальниками,  перед поїздкою купує долари у валютників по 19 гривень.  Повертаючись, підприємець «переводить»   товар з валюти на гривню для українського покупця. І так встановлюється ціна для кінцевого покупця.   Рахується все по тому самому курсу, що підприємець витратив, тобто по 19 гривень за долар. Тож, кофтинка, яка декілька місяців тому  коштувала приблизно 160 гривень (20 доларів по курсу 8 грн), сьогодні вартує 380 гривень.    

Втрачають прибуток  

Коли грошей не вистачає навіть на найнеобхідніше, а купити щось із одягу все одно потрібно, хмельничани  намагаються   зекономити, купуючи найнеобхідніше. Імпортні товари втрачають попит, через що підприємці втрачають свій прибуток. Підприємеця Галина Коваль щомісяця платить 450 гривень в Пенсійний фонд та 245 гривень за патент. Крім того, до її місячних витрат додається 1,5 тисячі гривень за оренду торгового місця. Жінка каже, що вона «йде в мінуса».

- Дешевше лежати вдома, ніж виходити на роботу і тратити гроші на проїзд, їжу та комунальні послуги в кіоску, - каже Галина Коваль. – Штучно тримаю ціни ще за старим курсом, хоч все подорожчало в 2,5 рази.  Але  люди й так не купують нічого. Обходяться найнеобхіднішим – труси і носки. Навіть штани старі доношують.  

Критичну ситуацію підтверджує і голова профспілки «Захисту підприємців Хмельницького» Надія Кнець. За її словами, така нестабільна ситуація може призвести до того, що підприємці стануть безробітними.

-  Ситуація з валютою помітно вплинула на середній та малий бізнес, - каже Надія Кнець. – Знаю, що зараз підприємці здають патенти, бо не можуть «тягнути» роботу. Приблизно 20% підприємці з речового ринку вже їх здали. Зараз доводиться продавати товар майже за ту саму суму, що й купили. Адже покупці не хочуть брати дорогі речі. Проблема в тому, що підприємці закриють кіоски й встануть на облік у центрі зайнятості. В міський бюджет й так не багато йде від власників торгових точок,  а буде ще менше.

Довідка:

За інформацією ДФС у Хмельницькій області, на 1 грудня 2014 на спрощеній системі оподаткування в області працювало  35 167 приватних підприємців. Минулого року  «спрощенці»  сплатили 146 мільйонів 578 тисяч гривень єдиного податку до місцевих бюджетів області. Крім того, 153,3 мільйона гривень єдиного соціального внеску сплатили до державних позабюджетних соціальних фондів. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (75)
  • Иванов Андрей

    Тій тучі лишилося ще пару років, Бариги повідкривали магазини і продають      

    лахи хмельницько-підвального пошиву по фішенебельному.
  • Анонім

    От тільки є одне "но", як тільки долар дорожчає на копійку-ціни підіймаються на гривню, а як падає, то ціни "забувають" впасти

    Анонім reply Анонім

    Слухай ти експерт!!!Де ти бачив щоб долар на копійку дорожчав,мінімум 05-1 грн,був 8,а зараз 19-20,то це на копійку.А якщо якась кофтина за 10$.Ми привязані до курсу бо товар береться тільки у $
  • Анонім

    почтав все коменты, посмеялся над теми которые гонят чушь на базар! Ребята возьмите патент, снимите конйнер, превезите товар,заплатите налог и попробуйте! А насчет магазинов то менять розвеселили! Ребята я Вася открою маленький сикрет, у менять Надя рынке 2 точки и есть магазин, только куртка у менять Надя базаре стоить 800 гривен, а в магазе точно такая 1500! А пому так? А потому чтобы оренда магазине дорожный намного, плюс зарплата продавцам, а их двое, а На рынке стою я и жена! Так что флаг Вам в руки умники!

    Анонім reply Анонім

    Да їм всеодно,вони думають що ми бабло лопатою гребемо.У мене наприклад шв.цех,купи тканину,фурнітуру за $.заплати оренду цеху,торгового місця і податки за працівників,за роботу.і декілька сімей з нашого міста і області мають на хліб.А держава нам ніяк взагалі не допомагала,і не допоможе,а легка промисловість має великі шанси на розвиток у нашій країні!!!!Зараз не ті часи,нам кожен клієнт дорогий,і ніхто не грубить,а навпаки кого кавою кого і покрепше вгощаєш.Так що ось так,і всіх з наступаючим Різдвом,миру нам та спокою!!!!

    Anonymous reply Анонім

    Та звісно барани. Заздрісники думають що підприємець - це касир якому гроші з усіх сторін везуть. Вони ж не розуміють скільки організаційних питань доводиться підприємцю вирішувати, інколи по кілька днів підряд спати кілька годин або взагалі не спати, скільки нервів і т.п. І те що мають підприємці зароблене чесно, а не вкрадене з бюджетів чи ще десь. Підприємці ж не змушують у них купувати. Купують значить є попит на таку ціну. Зараз не купують значить не має попиту на таку ціну. Закони ринку і ніякого шахрайства.
  • Анонім

    Все тут хают "барыг" с толкучки. Ха-ха! Встанет толкучка-гаплик всему Хмельницкому.

    Только благодаря "барыгам" создаются хоть какие-то цеха и производства в городе. Да и заработок у них в 90 процентов не с хмельничан, а с белорусов, харьковчан и прочих приезжих. Кто этого не знает?

    Anonymous reply Анонім

    Підприємці - це такі люди, що якось та й знайдуть як вижити. А вот що заздрісники будуть робити, коли місто не зможе їм надавати певні блага, зарплати платити через відсутність коштів? Побіжать до міської ради, вийде якийсь чиновник і скаже їм "Немає базару, немає грошей, робіть дірку у ремені і чекайте коли базар повернеться або ще щось поки придумаємо"
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
18:08 «Буде оберігати своїх дівчаток». У Хмельницькому попрощаються з Олександром Перцем 17:39 Хмельничанка просить встановити світлофор з кнопкою для пішоходів на Панаса Мирного 16:45 Хмельничанин вимагав 100 тисяч гривень неіснуючого «карткового боргу», — прокуратура 16:17 Хмельницькі синоптики попереджають про заморозки Від читача 16:54 У Хмельницькому відбувся ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 15:39 «Хмельницькводоканал» шукає працівників (СПИСОК ВАКАНСІЙ) 14:40 На Закарпатті затримали хмельничанина, який за 6 800 доларів хотів перетнути кордон 14:04 Яку крипту та скільки накопичують хмельницькі депутати (ІНФОГРАФІКА) 13:36 У хмельницькій криївці «Стінка» проведуть безкоштовну екскурсію 12:27 Чим закінчуються виклики про замінування: підбірка судових справ на Хмельниччині 11:33 Тричі за рік їздив за кермом нетверезим. Як покарали водія з Нетішина 10:58 9 років тому на Грушевського згоріла «Цукерня» (ВІДЕО) play_circle_filled photo_camera 10:19 Видворили молдованина, який нелегально перебував на Хмельниччині 09:26 Від початку квітня рибоохоронний патруль виявив на Хмельниччині 56 порушень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up