На Хмельниччині волонтери дарують фортецям і палацам друге життя

На Хмельниччині волонтери дарують фортецям і палацам друге життя
Аби пам’ятки архітектури стали привабливими для туристів, волонтери у вихідні їздять у райони, щоб очистити будівлі від сміття та хащів.
Аби пам’ятки архітектури стали привабливими для туристів, волонтери у вихідні їздять у райони, щоб очистити будівлі від сміття та хащів.

У Хмельницькій області волонтерський проект «У майбутнє через культуру» єднає місцеву молодь та громадських активістів.

- Перш за все, ми хочемо залучити на волонтерських засадах студентів та школярів, щоб допомогти заповідникам та місцевим громадам у благоустрої пам’яток національного значення. А також прагнемо сформувати позитивне ставлення молоді до необхідності відродження та захисту культурної спадщини, - розповідає голова Подільського молодіжного об’єднання «У майбутнє через культуру» Денис Монастирський.

Волонтери на прибиранні у Меджибожі

Відео дня

Проект існує з 2012 року.

- Наш проект переміг у конкурсі від управління молоді та спорту Хмельницької ОДА та отримав перше фінансування. Кошти були витрачені на розчищення фортеці у Меджибожі та палацу Сангушків у Ізяславі, - ділиться першими здобутками Денис Монастирський.

 За результатами 2012 року проект переміг у Національному конкурсі «Волонтер року 2012», після чого у 2013 році отримав грант Президента України для обдарованої молоді у розмірі 75 тис. гривень.

Протягом вересня-листопада 2014 року гроші витрачають на волонтерські трудові виїзди до Меджибожа, Самчиків, Ізяслава, Антонін, Сатанова, Зінькова та у Жванець.

Палац у Ізяславі - до і після роботи волонтерів

- Щороку проект набирає оберти, розширює свою географію. Якщо ми починали з Меджибожа та Ізяслава, то вже в 2013 році було 4 об’єкти, з якими ми працювали, а в цьому році ми вже взяли 7 об’єктів під свою опіку, - каже про розвиток проекту Денис Монастирський.

На друге півріччя 2014 року волонтери планують понад 20 виїздів на пам’ятки, на яких будуть розчищати території фортець від самонасаджень, вивозити сміття та очищати стіни.

Однак місцева громада не завжди підтримує ініціативу волонтерів.

- Практика показує, що не всі місцеві громади відгукуються на наше бажання допомогти. Тобто всі не проти, але мало хто згодний самостійно допомогти нам. Тому ми корегуємо наші плани по об’єктах не залежно від того, де красивіше, де більш розвалено, а від того, наскільки є зворотній зв’язок від громади, - пояснює Денис Монастирський.

За час проекту у ньому взяло участь близько 1000 небайдужих людей, зокрема студентів. За словами Дениса Монастирського, найкраще з ними співпрацюють студенти Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії, Хмельницького університету управління та права, Хмельницького національного університету та Хмельницького кооперативного торговельно-економічного інституту.

Після праці для волонтерів проводять екскурсії. Вони відвідують місця, зазвичай закриті для відвідувачів, а також мають змогу познайомитись та поспілкуватись з цікавими людьми. Досить часто волонтери натрапляють на історичні знахідки, серед яких гільзи, старовинна цегла з маркуванням, елементи декору.

- Я вже двічі брав участь у волонтерських виїздах, їздив у Меджибіж та Самчики, - розповідає студент гуманітарно-педагогічної академії Микола. – Я люблю подорожувати, тому було дуже приємно долучитися до хорошої справи та допомогти у відновленні пам’яток.

В планах волонтерського руху є виїзди до Кам’янця-Подільського. Також досвід проекту буде поширюватись на інші області, серед яких Київська, Львівська та Чернігівська, і на Україну в цілому.

- Проект має великий потенціал, щоб стати всеукраїнським, тому що він сьогодні є вкрай необхідним через відсутність фінансування цієї сфери, по-друге, через те, що є необхідність просвітницької діяльності, чому нам треба берегти Україну, а по-третє, це можливість для людини побачити щось нове, відпочити, - наголошує Денис Монастирський.

15-16 листопада, волонтери планують розчистити від самонасаджень Сатанівську фортецю та замок Острозьких у Старокостянтинові.

Стати волонтером проекту “У майбутнє через культуру” може кожен. Проект співпрацює з студентським самоврядуванням, де голови студрад виступають кураторами проекту. Звернутись до координатора проекту Дениса Монастирського можна за номером: 067-990-51-44.

Підготувала Вікторія БАРИЦЬКА

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Денис Монастырский

    Дякую за комент. Увагу Монастирського привернули. Проте, практика доводить, що поки що руками волонтерів робиться більше, ніж будь-якими "відповідними службами". В принципі, як і багато що зараз в нашій країні. Щодо техніки безпеки, то кожного разу ми проводимо відповідний інструктаж і забезпечуємо волонтерів необхідними засобами безпеки (каски, рукавички. сигнальні стрічки тощо). Пропоную приєднуватись до проекту і вносити свій внесок і словом і ділом. Денис Монастирський

    Правдолюб reply Денис Монастырский

    Якщо стіна обвалиться, то каска і рукавички не врятують.

    Fora reply Денис Монастырский

    Ви добру справу робите, молодці!
  • Правдолюб

    В цих чагарниках ростуть досить небезпечні рослини. Діти можуть мати контакт з ними і відповідні наслідки. Звісно я не проти, щоб привести усе до ладу, але це мають робити відповідні служби.
  • Правдолюб

    А хто буде відповідати, якщо, наприклад, стара стіна обрушиться і загинуть діти, які беруть участь у цих заходах чи ще якійсь подібний випадок станеться? Монастирський? А як буде батькам цих дітей? Є спеціальні служби, які мають спеціальне обладнання, то нехай цим і займаються. А робити собі піар, використовуючи дітей, це дуже не гарно і безвідповідально. Потрібно звернути увагу Монастирського на це.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
10:46 Розстріл поліцейських у сусідній Вінничині: поліція шукає нападників 09:58 На Хмельниччині за добу сталось три пожежі: що горіло 09:13 На Хмельниччині з 2022 року затримали 86 нелегалів з росії: що з ними зробили 21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up