На сніданок 38 дворовим котам хмельничанка варить десятилітрову каструлю каші

На сніданок 38 дворовим котам хмельничанка варить десятилітрову каструлю каші
Бездомні коти, порівняно із собаками, не заважають хмельничанам, тому їх не стерилізують та у притулки не беруть. Безпритульні тварини у Хмельницькому шукають допомоги у людей.

Проблема вуличних собак  у Хмельницькому давно вирішується стерилізацією. Їх лікують волонтери та забирають у притулок.   За чотири роки уже стерилізовано більше півтори тисячі хвостатиків. Про собак також піклуються декілька волонтерських організацій міста. Є міський стерилізатор та притулок, який власноруч облаштували волонтери.  Втім, у місті скрутна ситуація із іншими бездомними тваринами -  котами.  Переважно вони пересиджують холоди у брудних підвалах біля теплої батареї або труб.   

Піклується більше 10 років 

Небайдужі хмельничани, які у дворах своїх будинків мають хвостатих «постояльців»,  за власні кошти лікують та годують їх.  Хмельничанка Валентина Сергіївна (ім’я змінене на прохання жінки, – прим. авт.) годує майже 40 безпритульних котів. Щодня вона купує каші, консерви та корм для своїх улюбленців.  Інколи навіть балує їх ковбаскою. Котики мешкають на території одного із підприємств Хмельницького, де працює жінка. Тут для них за 10 років збудували вольєр та облаштували теплий вагончик для зимівлі.

Відео дня

-  Я не можу пройти повз цих тварин, особливо, коли бачу, що їм загрожує небезпека, - каже хмельничанка. -  Більшості котам, яких знаходжу на вулиці, знаходжу господарів.  Але люди не хочуть брати дорослих котів, забирають в основному кошенят.  От за 11 років зібрала сім’ю із 38-ми тварин. Кицьок маю більше, ніж котиків. Живуть вони у нас у двох приміщеннях. Є для них і спеціальний вольєр.

Піклується як про дітей

38 котів із різними історіями та життєвими шляхами живуть у притулку Валентини Сергіївни. Деяких, побавившись, викинули з домівок власники, інші  уже народилися на вулиці.  Багатьом чотирилапим потрібна допомога ветеринара, адже їх або збив автомобіль, або добряче «поганяла» зграя собак.   

Валентина Сергіївна боїться осуду людей через свою надмірну турботу про тварин. Жінка не каже скільки витрачає грошей на їжу, мовляв, для тварин нічого не шкодує. Лише за стерилізацію однієї кішечки в ветлікарні потрібно заплатити близько 200 гривень.  У її притулку уже 6 прооперованих кішок.    

-  Вони в мене не голодні. Я стараюся їх прокормити, можу сама не їсти, - каже жінка. – Купую тільки сухий корм, бички, різноманітні каші.  Буває лоток яєць купую, молоко. Декілька пакетів  каші та кілограм бичків на – це у їхній  сніданок. Консерви постійно додаю. Часом ковбасу даю.

Потрібна допомога

Восени Валентина Сергіївна зіткнулася з проблемою обігріву приміщень. За її словами, щоб обігріти вагончик, де живуть коти, потрібно 1000 гривень щомісяця.

-  Наша проблема - дорога електроенергія.  Колись платили 400 гривень, зараз ціни виросли і керівництво більше не може собі дозволити такої розкоші, - розповідає Валентина Сергіївна. – Я хочу, аби люди розуміли, що я не приймаю котів від господарів, а забираю лише тих, яких знаходжу на вулиці. Прошу знайомих не приносити мені тварин, бо розмістити всіх нема можливості, а люди допомоги не пропонують.   

Жінка віддає кошенят у добрі руки неподалік овочевого ринку як у будні, так і у вихідні. Той, хто хоче допомогти прилаштувати котів, або ж допомогти їм матеріально, може  звертатися за телефоном - 097 330 66 16.    

Котів прихищають у районах 

В приватному притулку громадської  організації захисту тварин «Врятуй життя» більше 40 дворових собак.  В основному це травмовані  тварини.  Як каже голова громадської організації захисту тварин «Врятуй життя» Олена Голубнича,  з бродячими котами у місті дійсно є проблеми.

-  Здебільшого ми тримаємо собак. Адже для того, аби займатися котами, потрібно більше волонтерів, - каже Олена Голубнича. -  В Німеччину відправляємо собак, але були випадки, що й котів забирали. В основному допомагали котам-інвалідам. Здорових котів в Хмельницькому та області можна прилаштувати.  З ними важко, особливо, якщо треба лікування.

Волонтери уже збирають гроші, аби допомогти пані Валентині і її котам. На це громадська організація «Врятуй життя» обіцяє, за допомогою спонсорів, виділити 100 євро.

-  Ми також хочемо допомогти  ще одній хмельничанці,  яка в квартирі тримає 36 котів, - каже волонтер. - В неї дуже чисто в помешканні, аж дивно було.  Крім того, плануємо завести жінкам корм для котів.

У планах – котячий стерилізатор

У Хмельницькому,  з настанням холодів, кудлаті безхатченки все частіше потребують допомоги. А тому їх до і після  операції утримують у притулку «Добро».  

- Дворових собак стерилізують, а котів дуже рідко, -  розповідає  начальник відділу благоустрою управління житлово-комунального господарства Микола Вишпольський. - Вони у підвалах і на дахах будинків живуть, шкоди від них немає. Котів  важко впіймати та й нема спеціальних засобів для цього… Зараз у притулку  «Добро» реконструкція.  Весною він зможе прийняти на 20 собак більше. Зараз він розрахований лише на 50 собак.  Для цього облаштовується два  вольєра.  Не виключено, що може з’явитися і котячий вольєр.

За словами комунальника, наразі у стерилізаторі знаходиться  15 дворових тварин.  Щороку стерилізується 360-370 дворняжок.  Як каже Микола Вишпольський, у Хмельницькому «кліпсована»  кожна третя собака.  

У кожного своя історія:

Рижик, 2 роки

Гоноровий кіт, б’ється з сусідами, через що постійно ходить сам. Його знайшли ще кошенятком на дереві, коли йшов сильний дощ.   Для Рижика знайшли нового господаря, але в останній момент жінка відмовилася брати кота.   

Міс реклами «Віскас»

Кицьку знайшли в чагарниках. Вона разом із п’ятьма сліпими кошенятами була закрита в великій сумці. Кошенят розібрали, а кицьку  стерилізували.  

Льова

Валентина Сергіївна знайшла кота пізно ввечері, коли йшла на роботу. Шерсть його була в мазуті.У Льови дві задні лапи травмовані. З червня цього року кіт живе у притулку.    

Пусінька

Стерилізована кицька, яка уже шість років живе у вольєрах пані Валентини.

Басінька

Історія притулкупані Валентині почалася з кицьки, яку приніс господар, коли їхав в Німеччину. Вона народила тут кошенят.  Хлопців розібрали люди, а дівчинку брати не хотіли. Це було 11 років тому. На фото дочка першої кицьки – Басінька.     

Кошенятко

Один із наймолодших мешканців притулку. Кошеня врятували від собак.

Бася

Чорного котика знайшла колега пані Валентиини. Кошеня сиділо  на перехресті дороги і не могло самостійно обійти автомобілі.      

Для котиків у вольєрі є спеціальний туалет із тирсою  

 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (10)
  • Fora

    Дай Бог здоровья пані Валентині за її чуйність та доброту. Люди, це ж не так складно - комусь допомогти, якщо не можете глобально - хоча б потрохи, і наш світ стане кращим, ми самі його таким зробимо!
  • Гнатюк Виолетта

    Відстрілювати *людей*,які ненавидять тварин і викидають їх на вулицю!!
  • Хмелевская Ольга

    Людяність вимірюється у тому, як ми ставимося до братів наших менших. Якщо ти здатен вдарити чи знущатися над кішкою, собакою, пташкою ти - нелюд. От саме таких недолюдей потрібно стерилізувати.



    А цій жінці не потрібно у статті змінювати ім*я , їй нема чого соромитися. Навпаки..Доброта не осуджується.

    Дуже хочеться, щоб кожна тваринка мала домівку і гарного господаря.



    Дякую Вам, пані Валентина, за вашу чуйність і велике серце.
  • Anonymous

    ага. тому якщо йде війна, тваринам допомагати не потрібно. так? нелюди

    л reply Anonymous

    зазвичай стогне той, хто не помагає ані воїнам, ані собакам... В нас хватає бажання, часу, можливостей і на те, і на інше! І ще багато людей з нашої організації допомагають дитдомам та домам пристарілих...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
11:37 Працівники колонії на Хмельниччині знайшли «сюрприз» в помідорах 10:46 Розстріл поліцейських у сусідній Вінничині: поліція шукає нападників 09:58 На Хмельниччині за добу сталось три пожежі: що горіло 09:13 На Хмельниччині з 2022 року затримали 86 нелегалів з росії: що з ними зробили Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up