На Святі Купала рідновіри водили хороводи та співали пісень

На Святі Купала рідновіри водили хороводи та співали пісень
Хмельницькі рідновіри відсвяткували літнє сонцестояння. Дівчата плели вінки, а хлопці мірялися силою. Закохані пари та подружжя стрибали через вогнище.

Близько сотні людей зібралося на березі річки Південний Буг на капищі Стрибога. Там вони запалили Живий Вогонь і співали купальські пісні.

Опудало одягнене у жіночий одяг символізує воду, а чоловіча лялька Коструб - вогонь.  Жіночу ляльку Морену спалювали, а чоловічу кидали у воду для того, щоб поєднати дві стихії.

Відео дня
>

А дерево Купайлиці розірвали вщент, намагаючись забрати з нього собі на згадку цукерку чи вишеньку.

 

Язичники кажуть, що у  день літнього сонцестояння, на Купайлу всі природні сили наділяються цілющими та магічними властивостями, природа знаходиться у розквіті, тож навіть дерева й квіти розмовляють.

 

Цього року на капищі, крім звичних народних пісень, співала Софія Ротару. Біля ідола рідновіри поставили музичну апаратуру та під музику проводили молодіжні ігри.  

Дощ не налякав присутніх, а навіть навпаки. Ближче до ночі людей ставало більше.

 

Це свято кохання і здійснення мрій. Саме тому по колу носили коровай, до якого доторкалися всі присутні, щоб загадати бажання. З другого короваю відламували шматочок, щоб поласувати. Також усіх пригощали компотом.

Вважається, що саме в цей день усі природні сили наділяються цілющими та магічними властивостями, природа знаходиться у розквіті своїх сил, тож навіть дерева й квіти на Купала розмовляють.

Сплетені віночки незаміжні дівчата пускали по воді.

Дівчата захищають Морену.

Пізно ввечері стрибали через купальський вогонь. Суть стрибка полягає в очищенні душі. Стрибати потрібно тричі зі сходу на захід, тоді людина очищається від гріхів за цілий рік.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (37)
  • Anonymous

    ох як вас зачепило!!!!! новомодній червоносорочечник!!!! Про що баєте? У Русі не було рабовласництва......а мова,, якою ви безграмотно пишете, говорить за його носія найбільше! Моліться до дуба, хоч лоба побийте....
  • Anonymous

    І того, досконалий Ви наш дослідник, захочете почитати Мага Віру, то звертайтесь, вона є у мене в електронному вигляді. Буде ще більш цікавіше, покажу Вам скільки в тій книжці ляпів та історичної нісенітниці. Бо Ваше "досконале вивчення", нажаль, не дало Вам змоги побачити, що автор цієї книги ПРОТИВНИК ЯЗИЧНИЦТВА, ВІДМІНИВ ЙОГО І ВВАЖАВ ПРИМІТИВНОЇ ФОРМОЮ РЕЛІГІЇ, так само як от Ви. Любителі Мага Віри це Ваші соратники в "високому рівні свідомості".
  • Anonymous

    ))) "Рівень свідомості християнина на багато порядків вище дикунства" ))) Скромності Вам не займати, а от освітченості таки доведеться. "Мага Віра" не має ніякого відношення до язичництва, ЖОДНОГО ВІДЕОШЕННЯ. Рівень свідомості... ))) Треба говорити про елементарну релігійну освіту. РУНВіра, для якої дійсно святою книгою є "Мага Віра" це неорелігія, на кшталт отієї Марії Деві Христос. Громада РУНВіри збирається у нас Мнотеатрі "Кут", то ви туди зайдіть і скажіть їм, що вони язичники... ))) Перед тим займіть легкою ателтикою, втікати доведеться довго. "Мага Віра", яку ви очевидно бачили з далеку, а скоріше по розповідях друзів ВІДМІНИЛА ЯЗИЧНИЦТВО і встановила віру в одного Бога, що для нас язичників, є теж саме, що відмінити маму і лишити тільки тата. Тому, говорячи про "рівні свідомості", майте честь хоча б розібратись з тим, про що Ви намагаєтесь, дуже невдало, дискутувати. Моя Вам добра порада: Ви не сприймайте доброту за слабкість, це щодо того, що християни намне вороги. Тепер щодо досвіду яким володіє язичництво, він безумовно неоціненний, оскільки язичництво пережило перехід від первісного ладу до рабовласництва, від рабовласництва до феодалізму, від феодалізму до капіталізму, від капіталізму до постіндустріального суспільства. Чого вартий досвід "неолітичної революції" (сподіваюсь Ваші класи дозволять вам зрозуміти, що це за термін та про які події йде мова). Моя вчитель з світової ілтератури казала мудрі слова: щоб про щось вести мову, треба як мінімум бути обізнаним про тему бесіди. Прошу Вас, не профануйте в тому, що Вами не вивчене, бо про Мага Віру це "чув дзвін та не знає де він". В ролі бидла, судячи з Вашого першого повідомлення, Ви мені більше іпонували, це хоча б позиція, а не гра.
  • Anonymous

    Чому у вас стільки агресії до того що ві не можете доки зрозуміти? не варто ганьбити інших. як що не розумієте не беріться судити. У вас дуже влучно в християнстві сказано "Не суди да не судим будешь". І давайте не будемо пригадувати історію тому що християни також були жорстокими дикунами, згадайте хоч період інквізиції, скільки жінок не повини порублено було. Як що не в певнені в чомусь не беріться судити, а спробуйте зрозуміти.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
12:11 Через ворожу атаку на Хмельниччині постраждали шість будинків, – ОВА 11:09 Шквальний вітер на Хмельниччині: є аварійні відключення світла 10:19 На сусідній Вінниччині «шахед» впав біля будинку і здетонував, – ДСНС 09:02 Масована атака на Україну: над Хмельниччиною збили три ворожі цілі Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up