Настоятель храму Московського патріархату готовий судитися із хмельницькою владою за землю

Настоятель храму Московського патріархату готовий судитися із хмельницькою владою за землю
Храм Святих Новомучеників і Ісповідників Землі Нашої Української Православної Церкви, який знаходиться в мікрорайоні Ракове, будується вже два роки. Для повноцінного функціонування представники церкви вимагають 30 соток землі навколо будівлі в постійне користування. Та не всі міські депутати поки готові піти на такий крок.

Земельні питання традиційно викликають жваве обговорення серед обранців. Не виключенням став підпункт проекту про передачу землі в постійне користування церкві московського патріархату, що на вулиці Народної волі, 38.

Частину депутатів, в основному від фракції «Свобода», відверто обурює те, що в час, коли йдуть військові дії на Сході проти російського окупанта, міська влада віддає землю церкві, яке це підтримує. 

- В той час, коли йде війна проти окупанта, московські попи відмовляються відспівувати українських військових, які там загинули. Вони навіть не можуть піднятися тоді, коли йде поминальна служба. Більше того, ці священики попросту захищають те, що відбувається на Донбасі, - заявив депутат міської ради Віталій Діденко. Інша частина депутатського корпусу вважає, що не варто вдаватися до використання релігії у стінах міськради і не маніпулювати ним. Тим більше, що церква уже давно зведена і приймає своїх прихожан. 

Відео дня

- Храм зведено за кошти прихожан. І їм потрібна ця земля навколо церкви для нормального функціонування церкви. Я представляю округ, на якому розташований храм. І місцева громада просто не зрозуміє нашого рішення про відмову, - говорить депутат міськради Сергій Болотніков. 

Така позиція міської ради відверто здивувала настоятеля храму Олега Яворського. На території, яка поки знаходиться в оренді, уже зведено основу церкви. Нещодавно був встановлений купол. Загалом будівництво триває близько двох років.

- Окрім самого храму, я планую відкрити іконописну школу та бібліотеку. Мені вдалося зібрати близько 3 тисяч книг. І все це діятиме для місцевих жителів і працюватиме на безкоштовній основі. В нас вже розроблені проект та документація. Щоб завершити заплановане, нам потрібно взяти землю в постійне користування. Як реалізовувати заплановане без цього, я не знаю, - розповідає «ВСІМ» Олег Яворський. – Якщо буде потрібно, то вирішуватимемо питання в судовому порядку.

Здивувало рішення депутатів і місцевих жителів, з якими поспілкувався журналіст «ВСІМ». Усі вони запевняють, що регулярно ходять до храму і їм це зручно. Мовляв, раніше найближча церква була у Книжківцях. Добиратися туди не дуже зручно.- Церква у нашому мікрорайоні потрібна. На всі служіння до маленької церкви, яка працює поки не добудують храм, приходить багато людей. На Водохреще тут не було де стати, - розповідає хмельничанин Ігор Атаманчук.

Поки депутати вирішили зняти на довивчення дане питання. Планується, що земельна комісія міськради більш детально розгляне його і, можливо, спеціально поїде до церкви. Не виключено, що площа, яку можуть віддати під постійне користування, стане меншою. Мовляв, частину земель можна в майбутньому використати в інших цілях на благо громади.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (19)
  • Халатурник Діана

    киньте номер батюшки пж
  • Анонім

    З усього матеріалу можна погодитися тільки з реченням "Земельні питання традиційно викликають жваве обговорення серед обранців". (До речі, варто було б уточнити, за якою ознакою). Далі можна було б просто не продовжувати. Агресивний заголовок і перекручування фактів (починаючи з того, що для передачі землі в постійне користування пишуть КЛОПОТАННЯ, але аж ніяк не висувають вимоги) наводить на думку, що комусь конче потрібно питання духовні замастити політикою, аби під шумок скористатися цією земельною ділянкою у власних цілях. Для чого, власне, і був замовлений цей матеріал.
  • Анонім

    Викорінити нафіґ цих сектантів. Там в тому масковскам патріархатьє зомбують ненависть до України. Знаю  з власного досвіду. Сестра моя вже давно перестала бути адекватною, як звязалася з ними.

    Анонім reply Анонім

    Це все слова не підкріпленні нічим. Який у вас власний досвід? Вас що самого хтось зазомбував?
  • Анонім

    Зі змісту статі зрозуміло, що мешканці Равове хочуть, щоб там була церква. Міським обранцям потрібно прислухатись до їхньої думки та на благо громади надати церкві 30 соток землі навколо будівлі в постійне користування. Нехай там краще буде храм, іконописна школа та бібліотека, яка працюватиме на безкоштовній основі.

keyboard_arrow_up