Південний Буг перетворився на смітник – у воді гине риба, а на набережній смердить

Південний Буг перетворився на смітник – у воді гине риба, а на набережній смердить
Вже декілька тижнів хмельничани не можуть гуляти біля річки. Від води йде неприємний запах, а набережна засмічена. Причиною може бути як звичайна задуха, так і викиди виробничих відходів. Екологи та мерія шукають причину забруднення Південного Бугу.

Ще на початку січня в Хмельницькому масово гинула риба. Тоді більшість рибаків казали, що це відбувається через нестачу кисню, тому і мальок просто задихався. Та зараз, коли лід майже розтанув, мертва риба знову почала з’являтися на берегах річки. А люди почали скаржитися на неприємний запах,який відчутно біля  Південного Бугу.

- Щоранку гуляю на березі зі своєю собакою. Люблю пройтися і подихати свіжим повітрям. Та останніми днями зі сторони річки постійно щось тхне і довго заходитися тут просто неможливо, - говорить хмельничанин Петро.

Для рибаків, окрім  річкових «ароматів», є й інша проблема - мор риби, який аж ніяк не сприяє покращенню кльову. Причиною усіх бід вони називають викиди виробничих відходів у річку.

Відео дня

- Регулярно рибалю на Бугу, хоча й улов бажає бути кращим. Уже декілька днів часто знаходжу мертву рибу на березі. І гине вона не через нестачу кисню, а через те, що з «Наркевицького  цукрового заводу» скидають різні відходи, - говорить рибак Артем.

Минулого року навесні в Південному Бузі теж гинула риба. І тоді були підозри, що причиною є скидання у воду отруйних речовин. Проте доказів цього знайдено не було і все знову «списали» на товстий лід, внаслідок чого риба задушилася. На сьогодні ж ситуація дещо інша - якість води не відповідає ніяким нормам. Попередньою причиною цього є отруйні речовини з цукрового заводу в Наркевичах. Як повідомляють в державній екологічній інспекції, невеликий викид був в листопаді. Набагато більший стався наприкінці грудня.

- Ми контролюємо ситуацію ще з листопада минулого року. Регулярно беремо проби і за підсумками проведення численних аналізів ми визначили, що у воді зараз більше норми органічних відходів, солей амонію та фосфатів. Рівень кисню у воді теж менше допустимого, - розповідає виконуючий обов'язки начальника Дережавноїекологічної інспекції у Хмельницькій області Микола Садлій. – Для того, щоб їх концентрація була меншою, потрібно зробити вилив води.

Для повноцінного аналізу ситуації, що склалася та вирішення проблеми була проведена спеціальна комісія, до складу якої увійшли інспектори екологічної інспекції, рибінспекції та  заступник міського голови. Також запросили спеціаліста із Кам’янець-Подільського національного університету.

- На перший погляд основною причиною дійсно є викид отруйних речовин. Та точніше зможу щось сказати після проведення аналізів води, проби якої я сьогодні взяв, - говорить декан природничого факультету Кам’янець-Подільського національного університету Микола Матвєєв.

Невирішеною поки що залишається і проблема забруднення Південного Бугу. Рівень води в річці суттєво впав і на березі «красується» багато сміття. Це погано не лише для екології, а й для безпеки. Адже влітку розпочнеться купальний сезон, а скла тут є чимало.

- Зараз рівень води впав. Тому саме час прибратися біля річки. Для цього будемо залучати комунальні служби. А щодо мору риби, то будемо приймати якісь рішення уже після надходження результатів аналізів та висновків з усіх інстанцій, - говорить заступник міського голови Олександр Вінніков.

Проблема залишається невирішеною. Чи принесуть перевірки результати, дізнаємося уже в лютому. Слідкуйте за оновленнями  на vsim.ua.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (9)
  • PAL

    Все кто имеет отношение к загрязнению Ю. Буга, есть враги украинской земли. Кто это покрывает, есть враги. Что делают с врагами?
  • Анонім

    Хороша стаття. Дякую автору
  • Анонім

    біда, народ. Але купатися там вже давно не можна

    Анонім reply Анонім

    та ти глянь на фото. там крім стандартного мусора якісь непонятні чорні плями. хто в такому купатися захоче?

    Анонім reply Анонім

    там і раніше такий бруд був. але не було хімікатів. То це цигани нанесли влітку, коли там милися?))))))))))))
  • Fora

    та це ппц, всіх екологів потрібно посадити в ту воду поки не розберуться. разом з тими, хто забруднює річку!

    Анонім reply Fora

    та проблема в том, что  вроде ни им ни другим всяким рыбнадзорам сейчас нельзя делать никаких проверок кроме базара. Яйценюх им так сказал так как они - ТЯГАР для бюджета. И за те зарплаты, что у нас - попу подставлять никто не будет

    Лариса Вернигора reply Анонім

    всі хто побудувався на березі-повиводили стьоки в річку..рівень впав,а зливати меньше не стали...санстанція на це очі давно закрила.. непогано піднялись..
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 11:41 Хмельницькі волонтери везуть авто військовим: потрібно пальне 11:01 Погрожував і вимагав пенсію. У Волочиську онук кривдив бабусю 10:15 Куди вступити після 9 та 11 класу: огляд навчальних закладів Хмельницького 10:02 Звільнено працівницю ТЦК, яка зі стоматологом організувала корупційну схему на Хмельниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up