Поки у Хмельницькому «старі» наркомани лікуються, молодь законно труїться психотропами

Поки у Хмельницькому «старі» наркомани лікуються, молодь законно  труїться психотропами
Нові різновиди легальних наркотиків доступні в Інтернеті кожному - дилери з вулиць перейшли у всесвітню павутину. За невелику суму пропонують як синтетичні речовини, так і різноманітні трав’яні суміші, в добавок безкоштовно отримуєш консультацію та доставку додому. У цьому переконалися журналісти «ВСІМ».

 Завжди знайдеться «добра душа», яка запропонує спробувати «косячок» чи ковтнути таблеточку, запевняючи, що нічого страшного у цьому немає. Чимало думають, що так воно і є. Втім, вживання найпростішої «травички» загрожує тим, що за рік-два вона не даватиме потрібного ефекту і захочеться вже чогось крутішого. Лише за офіційними даними лікарів-наркологів, у Хмельницькій області на обліку числиться понад 8 тисяч наркозалежних осіб, у місті – 1,5 тисячі. В основному це люди, які   «кололися».

За  кайф розплачувалися тілом

Славнозвісна у Хмельницькому вулиця Шестакова вже стала легендою. Колись у цей приватний сектор за дозою приходили наркозалежні з усіх районів міста. Декілька років тому міліціонери «точку» прикрили, але клієнтура залишилася. Деякі з них померли, але багато хто зараз проходять курс замісної терапії, де  замість ін'єкцій отримують пігулки метадону - іншого сильного наркотику. Сучасна молодь знає  як закінчували  «старі» наркомани, які у свій час варили «ширку».  Втім, це не стало уроком для майбутнього покоління, і зараз вік наркозалежних зменшився, серед них є і неповнолітні. 

Відео дня

У Хмельницькому за продаж «травички» та  амфетамінів затримали 21-річного хлопця.  Юнак «присадив» на наркотики 14-річну дівчину, яка розплачувалася за ейфорію «натурою».  

-   Декілька разів нам попадалася ця дівчинка із різними хлопцями, - розповідає начальник відділу по боротьбі з незаконним обігом наркотиків Хмельницького міського відділу міліції  Андрій Подлюк. - Привчив до наркотиків один,  а інші користувалися. Не мала вона грошей на дозу, тому собою торгувала  і ходила від одного продавця до іншого.

Існує стереотип, що наркоманами стають діти з неблагополучних сімей чи невгамовна молодь, яка ночами пропадає на дискотеках. Статистика та історії реальних хмельничан свідчить про інше. Андрій Подлюк  постійно спілкується із наркоманами та їх родичами. За його словами, «балується» легкими наркотиками і порядний сім’янин, і провінційна дівчина.    

-    Наркоманом можна стати у будь-якому віці. Це навіть не залежить від соціального статусу людини, - каже правоохоронець. -  Була одна історія з 19-річною  дівчиною, яка приїхала з одного із районів області у Хмельницький. Працювала офіціанткою, заробляла на оплату орендованої квартири. Все було добре, поки вони не познайомилася з вдвічі старшим чоловіком.  Він потрохи присадив її на наркотики. Створювати сім’ю він не хотів, бо мав вже дочку та й наркотичний стаж. Дівчина його через певний час покинула. Але ж на цьому нічого не скінчиться. Вона може  знайти іншого, якого вже сама привчить до наркотику. Ось такий ланцюг. 

Продають легально

Зараз в тренді марихуана й так звані швидкі наркотики – таблетки і порошки, тобто амфетаміни. Спочатку їх вживали тільки ті, хто мав на це гроші та зв’язки. Зараз же легкі наркотики дістати можна різними шляхами: через друзів, знайомих та Інтернет за різними цінами.  В Інтернеті можна знайти практично все: від травки до важких наркотиків. У міліції кажуть, що деякі речовини продаються легально, адже у списку заборонених препаратів їх немає. Та поруч з ними торгують і порошками, за які «світить» в’язниця.  

-  В нас є стільки видів наркотиків, що вони  навіть не стоять в переліку заборонених препаратів, - каже Андрій Подлюк. - Цього року «задокументували» двох неповнолітніх, які торгували марихуаною та ЛСД. Все купували в Інтернеті. Останній наркотик, щоб ви собі уявляли, - простий листок, куплений за 1000 гривень. Він ділиться  на сто марок.  Цей папір можна споживати, провівши певний хімічний процес.  Ці листки хлопці отримували поштою. Всі кінці ведуть в Київ. Хлопці зізналися, що  вживали самі і продавали іншим. Ця речовина дуже галюциногенна, але наркотиком не вважається, бо не зареєстрована у списку заборонених препаратів. 

А все через те, що експерти дослідницьких центрів не встигають вивчати нові галюциногенні суміші, бракує також необхідної апаратури. Тому інколи хмельницьким правоохоронцям доводиться звертатися в експертні служби інших міст, аби дізнатися назву та тип наркотику.  Але й цього замало.  Багато чого в зміні наркополітики залежатиме від законодавців, запевняють у міліції.  Адже, щоб новітні  галюциногени визнали наркотичними засобами, які вбивають людей, потрібно лише внести деякі зміни в перелік заборонених  наркотичних  засобів і психотропних речовин.

Привозять з Польщі і Вінниці

Для того, щоб затримати наркодилера  працівникам сектору боротьби з незаконним обігом наркотиків потрібна доказова база. Міліціонери повинні здійснити як мінімум дві оперативні закупки у наркоторговця.  Але часом це важко зробити. Як розповів Андрій Подлюк, у Хмельницький наркотики привозять з інших міст та навіть сусідніх країн. А вже на місці психотропні речовини продають у різноманітних місцях люди різних професій.  

-   Навіть водії тролейбуса і маршрутки, продавчині в магазині та працівники  піцерії продавали наркотики, - каже міліціонер. -  На свій страх і ризик продають особи, які вже залежні від наркоти. В місто їх  привозять і з Польщі, і з сусідньої Вінниці. Вже є задокументовані такі факти.  До прикладу, поїхав підприємець в Польщу за товаром і прихопив там з собою декілька грамів чого-небудь. На розкриття такого розповсюдження наркотиків йдуть місяці, інколи роки. Але можна так і не «вийти» на основного фігуранта справи, коли коло замкнеться на перекупщиках. Є й простіші варіанти, адже деякі «спеціалісти» додумуються виготовляти  наркотики в місті.  Для цього знаходять рецептуру, навіть застосовують дитячий сироп від кашлю. І виходить метамфетамін. В нас, правда, нема належних лабораторій  для його виготовлення, відповідно і якість наркотику гірша. А там, де є медінститути, там все дістають і виготовляють без проблем.      

Що і за скільки можна купити 

Марихуана (анаша, трава)  – стакан від 1200-1500 гривень 

Аромамікси (курильні суміші) – 150 -200 гривень за грам

ЛСД (марки) – 150-200 гривень за дозу 

Амфетаміни («фен»)  - 300-350 гривень за грам

Кокаїн (кока) – 200-300 доларів за грам

*Інформація зібрана журналістами в процесі розслідування та за даними міліції 

Аби купити наркотик, вже не потрібно шукати бариг на вулиці. Сьогодні все доступно в Інтернеті. Клієнт може залишатися анонімом, здійснивши замовлення по телефону чи на сайті «продавців».  А для винахідливих є  інформація, як легко приготувати той же амфетамін в домашніх умовах, придбавши необхідні інгредієнти без рецепту в аптеках.  В цьому переконалися журналісти «ВСІМ», коли шукали наркотики в Інтернеті.

Замовив зерно -  коноплю виростиш вдома

Виявляється, що замовити «травичку» в всесвітній мережі не так вже й просто. Розпочали, на наш погляд, з найпростішого – пошуку марихуани або, як в народі кажуть, анаши, гашишу. Втім, по запиту «купить марихуану» з’являються лише оголошення про продаж насіння цієї  рослини.  Десятки сайтів пропонують придбати як оптом, так і в роздріб різноманітні сорти «чудотворного зілля».  Ціни товару різна – від 30 гривень до 400 гривень за зерно.  Деякі інтернет-магазини до кожного сорту зерен добавляють картинку рослини та короткий опис товару. Пропонуються також деякі види грибів. При цьому адміністрація сайтів інформує відвідувачів про те, що у  насінні конопель не міститься наркотичні речовини, і вони не заборонені практично по всьому світу. Україна не виключення, адже можна купити насіння конопель  і використати їх як підгодівлю для риб, корм для папуг, а також насіння застосовується в косметичній галузі.  Але як саме покупці використовуватимуть рослину, продавців не стосується.  Інтернет-магазини попереджують, що не несуть відповідальність за подальшу долю зерна.  Зробити замовлення можна, вибравши необхідний сорт і залишивши контактний номер телефону. «Менеджер з продажу» передзвонить сам. 

Привезуть додому без додаткової оплати 

Ще одна отрута, яку, до речі, вільно можна придбати в Інтернеті - так звані курильні суміші. Це не проста конопля, за яку загрожує реальний термін, а альтернатива забороненому. Їх нема в переліку заборонених препаратів. Трав’яні аромамікси можна замовити як по телефону, так і поштою. Побідних оголошень безліч. У більшості зазначено також, що продаж особам до 18 років. заборонений  Ціни - від 150 до 500 гривень за грам суміші.   Ми  обираємо телефонний зв'язок, аби впевнитися у реальності «продавця».  В оголошенні сказано, що поставка «зілля» здійснюється у всіх країнах СНД, в тому числі України. А телефонувати можна цілодобово. Телефонуємо за номером, який вказаний в одному з оголошень. Відповідає чоловік.

Журналіст: - Здраствуйте. Дали ваш номер, сказали, что к вам можна обратится.

Продавець: - По поваду?

Ж: - По поводу обьявления. Смесь можна взять?

П: -Что вы хотите?
-  Расслабиться, Но не очень жестко.
- Не очень жёсткое? «Диабло» есть. Не очень жесткое, благородное такое. Просто отдохнуть. Ни хочется не бежать, ни чего.
- Да, не для «движа».
- Не, не,не. Суто отдохнуть. Грамм стоит 200.  
- Ого. А чтото дешевлее есть
- Поменьше есть только за 150. Это «Джек». Это тоже типа того, только дешевле.
- Тоже травичка?
- Да, тоже хорошее. Только чуть-чуть надо больше...делать.
- Ясно. Доставка каким образом оформляется? 
- Приезжаю лично с водителем. Отдаю вам в руки, вы мне даете денюжку.
- То мне не надо ни через почту, ни самой забирать? Все чистенько?           

- Никаких почт, разницы нету где вы находитесь  и в каком городе. Вы сейчас откуда, с Одессы?
- Нет, с Николаева. 
- Разницы нет, значит приедет водитель, его зовут Костя. Он вам все отдаст, а вы ему деньги. 
- А бензин.
- Бензин - это уже наши проблемы.
- Я за доставку не плачу?
- Нет, вы платите только 150 гривен и все. 
- Когда лучше? В какое время суток?
- Разницы нет, главное, что бы вы были готовы нас встретить.
- Ок. Мы посоветуемся и я к вам обращусь. Можно?
 - Конечно, записывайте этот номер. Вы сейчас будете брать? 
- Нет, я не для себя одной, нужно еще посоветоваться.
- Вы потом мне сразу перезвоните, я расскажу, что и как делать. И мы приедем. 
 

Навчають готувати вдома

У пошуках сильнішого наркотику, журналісти натрапляють на цікавий форум, на якому без всіляких проблем можна прочитати правила та умови замовлення «дози». Пропонуються різні стимулятори та ейфоретики – аналоги знаменитих кокаїну, кетаміну, марихуани та інших наркотиків. Потенційному користувачу пропонується спочатку ознайомитися з правилами, яких не можна порушувати при користуванні сайтом. Зокрема йдеться, що не можна  набридати «операторам» безглуздими питаннями, потрібно зареєструватися, щоб отримати «консультацію», та знати, що всі ризики та відповідальність за покупку товару лягає на покупця. Починаємо з реєстрації – вказуємо електрону адресу та вигадуємо пароль. Авторизовуємося. Вивчаємо прайс та види запропонованого арсеналу. виявляється, різноманітні таблетки, порошки та «марки» можна брати як в роздріб, так і гуртом. Ціни за грам порошку починаються від 300 гривень, на марки – від 800 гривень(20 штук). Робота операторів з продажу – 9:00-21:00. Новачкам Інтернет-магазину пропонується навіть словник місцевого сленгу.  Також спокійно можна прочитати про способи приготування психотропних речовин в домашніх умовах. Користувачі  самі ж пишуть про ейфорію, яку вони відчули.  

Для замовлення будь-якої суміші потрібно написати «менеджеру з продажу» свій Skype. Протягом 5 днів, як зазначено на сайті, він може з вами «здружитися». 

Лікуються через міліцію та батьків

Фізична залежність від наркотиків пройде за місяць, від психічної неможливо позбавитися все життя, впевнений лікар-нарколог,  регіональний координатор впровадження замісної підтримуючої терапії Хмельницької області Андрій Оліпер.

-За деякими європейськими дослідженнями, близько 90% свого часу наркозалежні витрачають на наркотики. А це майже все життя в бігах,  - розповідає Андрій Оліпер. -  До нас «перекумаритися» приходили вже ті люди, які просто втомлювалися від такого темпу життя, адже кожного дня треба шукати гроші, наркотики та де вколотися. Фізичну «ломку» я за тиждень на стаціонарі знімаю без якихось особливих медикаментів, а от психологічна залишається на все життя. 

За словами лікаря-нарколога, за останні роки побільшало молодих наркоманів, які «сидять» на амфетамінах.  Втім, приходити на лікуватися від пагубної звички вони не поспішають. Стати пацієнтом наркологічного диспансеру змушують або батьки, або правоохоронці.

- Дорослі чоловіки приходять часто для консультації, їм наркотик не заважає жити, - каже Андрій Оліпер . – Молоді чи неповнолітні приходять тоді, коли їх впіймала міліція, або дізналися про наркотики батьки. Всі види наркотиків однаково отруюють організм. Якщо систематично вживати, то під час «відходняку» відбувається дисбаланс роботи організму. Відбувається гостре порушення психіки, що призводить до білої гарячки. Люди можуть по три дні не спати.    

Наркоманки народжують здорових дітей

Для наркозалежних, які хоч раз в житті намагалися вилікуватися, але безуспішно, у Хмельницькому обласному наркологічному диспансері діє спеціальна програма замісної підтримуючої терапії.  Суть терапії – забрати наркомана з вулиці, аби він не колов ін’єкційні наркотики, не наражав себе на небезпеку та  повернувся до нормального соціального життя. 
Замісна терапія розглядається як варіант для людей, які фактично не можуть припинити «колоти» наркотики, навіть якщо дуже цього прагнуть. Мета - профілактика ВІЛ, СНІДу та туберкульозу. В процесі лікування наркозалежні знаходять роботу, повертаються у сім’ї та народжують дітей.      

- Спочатку, коли програма запрацювала,  підбиралися люди, які мають ці супутні хвороби, - розповідає Андрій Оліпер. –  В медсестри є журнал та історії хвороб. Щоденно, включаючи вихідні та святкові дні, вони приходять до нас. У кожного є своя встановлена доза.  Медсестра слідкує, щоб таблетку ковтали, адже були неодноразові спроби винести препарат за межі медзакладу.  Якщо людина хоче, то може по-трішки зменшувати дозу і таким чином позбутися залежності. На програмі перебуває 47 жінок різного віку. Троє з них народили  цілком здорових та дуже красивих дітей.

Але позитивних  результатів небагато. За 5 років повністю вилікувалося від наркоманії менше 10 чоловік. Загалом же на такій програмі залишаються назавжди. 

 

 

 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Fora

    Скільки про це не кажи, а люди все одно труються, а їм ще й гроші дають на лікування
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
15:35 Великогабаритні автобуси замінять «маршрутки» в Хмельницькому 15:02 Йому було 24: загинув доброволець з Хмельницького Тарас Мельник photo_camera 14:38 Графік стоянок екобуса в квітні: що й куди приносити хмельничанам 14:03 Військові силою затримали чоловіка в Хмельницькому. Що про це каже адвокат Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 13:42 350 тисяч за електроенергію стягнув хмельницький суд з двох жителів будинку 13:00 На Хмельниччині п’яний водій автобуса в’їхав у стовп і втік. Його оштрафували 12:11 Через ворожу атаку на Хмельниччині постраждали шість будинків, – ОВА 11:09 Шквальний вітер на Хмельниччині: є аварійні відключення світла 10:19 На сусідній Вінниччині «шахед» впав біля будинку і здетонував, – ДСНС 09:02 Масована атака на Україну: над Хмельниччиною збили три ворожі цілі 21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up