ПРО ПОНОВЛЕННЯ НА РОБОТІ ОСІБ ПРИЗВАНИХ НА СТРОКОВУ ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ

  • Татьяна Жмуд
ПРО ПОНОВЛЕННЯ НА РОБОТІ ОСІБ ПРИЗВАНИХ НА СТРОКОВУ ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ
Запитання: На момент мого призову ( у квітні 2015 року) в Законі України «Про військовий обов’язок і військову службу» відповідно до змін від 15.01.2015 р. було прописано, що за строковиками на період служби зберігаються робоче місце та середня заробітна плата. Але відповідні зміни до Кодексу законів про працю не були внесені. У зв’язку з чим мене було звільнено і в наказі про звільнення вказано "звільнено в зв'язку з призовом". Чи повинне підприємство відновити мене на роботі?

Запитання:

На момент мого призову ( у квітні 2015 року) в Законі України «Про військовий обов’язок і військову службу» відповідно до змін від 15.01.2015 р. було прописано, що за строковиками на період служби зберігаються робоче місце та середня заробітна плата. Але відповідні зміни до Кодексу законів про працю не були внесені. У зв’язку з чим мене було звільнено і внаказі про звільнення вказано "звільнено в зв'язку з призовом". Чи повинне підприємство відновити мене на роботі?

Відео дня

Відповідь:

Дійсно з січня 2015 року у ч.2 ст. 39 Закону "Про військовий обов'язок і військову службу" передбачено право призваного на строкову службу військовослужбовця на збереження місця роботи і середнього заробітку. Але до 11 червня 2015 року, а саме до набрання чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо питань соціального захисту громадян України, які проходять військову службу під час особливого періоду» № 433-VIII, існувала колізія між зазначеною нормою закону "Про військовий обов'язок і військову службу" і частиною 3 ст.36 КЗпП, яка передбачала звільнення призваних на строкову службу працівників.

Але у разі виникнення такої колізії має застосовуватися спеціальна норма ч.2 ст.39 Закону "Про військовий обов'язок і військову службу", яка передбачає збереження місця роботи і середнього заробітку. Тому звільнення призваного на строкову службу у квітні 2015 року працівника є незаконним.

У випадку незаконного звільнення найефективнішим способом захисту є звернення до суду. Суд може поновити незаконно звільненого працівника на роботі, стягнути заборгованість із заробітної плати за увесь період звільнення і моральну шкоду.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up