Що приготувати на Святвечір: рецепти 12 пісних страв

Що приготувати на Святвечір: рецепти 12 пісних страв
Наближаються різдвяні свята, в які, традиційно, кожна господиня хоче приготувати найсмачніше для своїх рідних. "ВСІМ" пропонує хмельничанам перелік із 12 пісних страв, які можуть прикрасити різдвяний стіл будь-якої української родини.

                                                              Кутя «Традиційна»

Вам знадобиться: на 2 склянки пшениці: 3 л води, 1 склянка маку, півсклянки посічених ножем волоських горіхів, 1 яблуко, 1/3 склянки меду, 1 неповна склянка цукру-піску.

Відео дня

Спосіб приготування: Підсушіть зерна пшениці в духовці при максимальній температурі (200-250 градусів) 1 годину. Час від часу помішуйте, щоб зерна не підгоріли. Потім промийте і замочіть в холодній воді на цілу ніч. Розведіть мед у 3/4 склянки гарячої води. Тим часом доведіть зерна у 3 л води до кипіння, варіть на слабкому вогні не менше 3-4 години, поки зерна не лопнуть. Прокип'ятіть на слабкому вогні мак, відкиньте на сито і розтовчіть макогоном у ступці або мисці, відкладіть. Коли все охолоне, змішайте зерна, мак, мед, цукор у мисці і додайте порізані дрібними кубиками яблука. Поставте кутю на холод. Можна на свій смак додати узвар і сухофрукти з узвару.

                                                             Різдвяний калач

Інгредієнти: молоко - 250мл, цукор - 100г, сіль - 0 , 5ч.л, масло вершкове - 100г, борошно - 500г, дріжджі - 1,5ч.л, ванільний цукор - 1 пакетик, родзинки - 50-100г, яйця - 2шт.

                                   Рецепт старовинного узвару

Інгредієнти: сушені яблука – 100 г, сушені груші – 100 г, чорнослив – 100 г, родзинки – 50 7, цукор і мед за смаком. 

Спосіб приготування: Промити сухофрукти теплою водою. Залити гарячою водою груші, накрити кришкою і поставити на слабкий вогонь. Через 10 хвилин додати сухі яблука. Ще через 10 хвилин кинути чорнослив, а через 5 хвилин – родзинки. Коли сухофрукти будуть готові, додати узвар до кипіння, зняти з вогню і заправити медом та цукром. Поставити напій у прохолодне місце і дати настоятись.

                                            Пісні вареники з капустою

Інгредієнти: пшеничне борошно – 350 г, цибуля ріпчаста – 2 шт., морква – 150 г, капуста білокачанна – 500 г, рослинна олія – 80 мл, сіль – 0, 5 ч. л.

Спосіб приготування: У 250 г борошна додати 0,5 ч. л. солі та перемішати. Залити в борошно 150 мл теплої води і замісити тісто. Тісто вимісити, але не перестаратися, щоб не вийшло тугим. Воно повинно перестати липнути до рук, але залишатися дуже м'яким і ніжним. Накрити і залишити на 40-60 хвилин.

Цибулю, моркву почистити, порізати, спасерувати на рослинній олії.  
Дрібно нашаткувати капусту. Розділити пасеровку на 1/3 і 2/3 частини. 1/3 відкласти, а в 2/3 додати капусту і тушкувати на повільному вогні, періодично помішуючи, до готовності. Посолити за смаком. Капуста повинна підрум'янитися. Трохи остудити. 
Тісто розкачати на борошні, товщина не повинна перевищувати 2-3 мм. Вирізати з тіста кружки (можна стаканом). У кружок із тіста покласти капусту і зліпити вареник. 
Закинути вареники в киплячу, підсолену воду і варити 5-7 хвилин. Вийняти, здобрити рослинною олією і прикрасити пасеровкою, що залишилась.

                                     Буряк фарширований 

Вам знадобиться: 4 буряки, 1 морква, 2 цибулини, 4 ст. л. томатної пасти, 1/4 склянки рису (близько 50 г), 3 ст. ложки олії, 2 ст. ложки майонезу, зелена цибуля, сіль, перець за смаком.

Спосіб приготування:  Зварити до м’якості буряки в шкірці. Відварити рис майже до повної готовності. Далі слід очистити буряки, видалити серцевину так, щоб отримати стаканчик зі стінками товщиною 1 см. М’яку частину, видалену з буряка відкласти для фарширування.

Далі очистити і подрібнити ріпчасту цибулю, очистити моркву і натерти на крупній тертці. Спасерувати овочі на олії, додати томатну пасту, тушкувати 5 хвилин. Потім подрібнити буряк, що залишився, додати пасеровані овочі, сіль, перець і перемішати.

Наповнити буряки фаршем, приправити майонезом. Запікати у духовці 30 хвилин при температурі 160 градусів.

                               Печериці фаршировані

Вам знадобиться: великі печериці - 8-10 шт., 1 цибулина, буряк печений або варений - 1 шт., 2 зубці часнику, зелень кропу, петрушки, селери, сіль, перець, олія соняшникова. 

Спосіб приготування: Печериці промити, обтерти серветкою, акуратно відламати ніжки. Далі слід дрібно порізати ніжки, змішати їх з буряком, цибулею, нарізаними дрібними кубиками. Солимо і перчимо.

Для соусу часник подрібнюємо, додаємо олію, перемішуємо.

На змащений пергамент викладаємо гриби капелюшками внутрішньою стороною догори. Заповнити начинкою, розподіляємо зверху соус. Запікаємо у духовці при температурі 200 градусів. Коли начинка почне підрум’янюватись, температуру зменшити до 150 градусів, поставити деко на низ духовки.

                                     Пісний борщ

Вам знадобиться: картопля – 4-5 штук, 1 морквина, цибуля ріпчаста, 1 буряк, 250 г капусти, 3-4 зубці часнику, вода – 2, 5 л, лавровий лист – 3 шт., перець чорний горошком – 3-5 шт., перець духмяний – 3 шт., паста томатна – 3-4 ст. л., олія соняшникова рафінована.

Спосіб приготування: почистити і натерти буряк, скропити лимонним соком або оцтом (щоб зберегти яскравий колір після смаження).

Додати томатну пасту, 1-2 ложки олії, трішки води. Тушити на сковорідці 8-10 хвилин на маленькому вогні.

Окремо підсмажити цибулю, нарізану кубиками. Додати до неї натерту моркву. Протушити ще 2-3 хвилини.

До киплячої води додаємо картоплю, посолити і додати перець.Через 10 хвилин кинути пошатковану капусту. Через 5-7 хв. Додаємо з’єднуємо із зажаркою. Ще через 2-3 хвилини додаємо масу з буряка. Варимо 3 хвилини, додаємо лавровий лист, подрібнений часник, знімаємо з вогню. Далі даємо настоятись ще 2-3 хвилини, виймаємо лавровий лист. 

                                          Пісні голубці

Інгредієнти: капуста білокачанна – 500 г, картопля – 700 г, 1 морква, цибулина, помідори – 4-5 штук, олія – 50 мл, сіль – 2 ч. л., лавровий лист – 2-3 шт.

Спосіб приготування: Капусту підготувати, вирізати качан. Довести до кипіння воду (близько 2 л). Коли вода закипить, додати половину солі. Капустину залишити в окропі на 1-2 хв, аби листки могли вільно відділятись.

Далі слід зрізати потовщення на листках. Помідори порізати на тонкі скибки.

Цибулю, моркву і картоплю натерти на дрібній тертці. Додати до овочів сіль та перемішати. Начинку загорнути у листок трубочкою.

Дно каструлі змастити олією, вистелити помідорами. Решту помідорів викласти зверху на голубці. Залити гарячим капустяним відваром і варити під кришкою 2 години. Подавати з грибною підливою або домашніми соусами.

                                               Деруни

Вам знадобиться: картопля – 5 штук, гриби – 200 г, у цибулина, сіль, перець, олія, зелень кропу.

Спосіб приготування: Гриби нарізати кубиками, обсмажити і посолити. Цибулю мілко подрібнити. Картоплю натерти на тертці, сік злити, посолити і поперчити, додати цибулю і гриби, зелень за смаком. Все перемішати. Смажити потрібно на соняшниковій олії з двох сторін на середньому вогні до золотавого кольору.

                                     Гарбуз до пісного столу

Інгредієнти: 450 г гарбуза, 250 г бобів, борошно – 50 г, соняшникова олія – 60 г, цибуля, часник, зелень, сіль, мелений перець.

Спосіб приготування: Помити, почистити гарбуз, нарізати невеликими кубиками. Покласти у каструлю, додати вже спасеровану цибулю.

Налити у каструльку воду у відношенні: 100 г на 1 кг гарбуза, досипати боби. Варити на повільному вогні під закритою кришкою, поки боби не розм ’якнуть. Після цього, посолити, додати перцю, заправити часником.

  Рис з гарбузом, червоними перцями і смаженим гарбузовим насінням

Вам знадобиться: гарбуз – 340 г, перець червоний болгарський – 1 штука, стакан довго зернистого рису, вода – 2 склянки, цибуля ріпчаста, лавровий лист – 1-2 шт., оливкова олія – ¼ склянки, насіння гарбузове - ¼ склянки, сіль, перець.

Спосіб приготування: Розігріти сковорідку, додати олію, нарізаний гарбуз. Далі кинути червоний перець, цибулю, потім лавровий лист. Додати 1 ч. л. солі, перцю. Постійно помішувати, поки овочі не підрум’яняться.

Далі додати рис, перемішати і влити воду. Довести до кипіння, зменшити вогонь і готувати під закритою кришкою протягом 20 хвилин. Овочі та рис повинні стати м’якими, рідина має випаруватись. Зняти з вогню, залишити на 10 хвилин, додати гарбузове насіння. 

                                 Вертути з яблуками

Інгредієнти: рослинна олія – 120 мл, вода – 120 мл, борошно – 2 ст. л., цукор – 4 ст. л., 1 яйце, пів ч. л. солі, яблука зелені – 5 штук. 

Спосіб приготування: нагріти духовку до 180 градусів.

Очистити яблука від насіння і шкірки, нарізати кубиками. Додати 3 ст. л. цукру. У миску налити воду, рослинну олію, додати яйце, цукор, борошно і все перемішати. Замісити тісто. Розділити його на 4 частини. Розкачати тісто в прямокутник, викласти начинку. Загорнути бічні краї на начинку і скрутити вертуту. Змащуємо вертути олі\ю, запікаємо 40-45 хвилин до золотистого кольору.

А які страви є на вашому різдвяному столі? Власними рецептами діліться у коментарях.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Fora

    не можна таке на ніч читати.... їсти хочеться!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа в Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів 17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських 16:54 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 16:37 У Кам’янець-Подільському районі на «тещиному язику» згоріло авто 15:54 Полеглих на війні захисників із Шепетівщини відзначили державними нагородами 15:09 На Шепетівщині поліцейські затримали молодика, який обікрав власного брата 14:23 У громаді на Хмельниччині замість пошкодженого обстрілом дитсадка побудують новий 13:40 Помідори та огірки: які ціни у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 13:17 На честь захисника Ростислава Остафійчука на Кам'янеччині відкрили меморіальну дошку 12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up