Щоб хмельничани не палили і не випивали на вулиці, слідкують спортсмени з Гречан

Щоб хмельничани не палили і не випивали на вулиці, слідкують спортсмени з Гречан
За порядком відтепер слідкують хлопці із руху "Почни з себе"
У Хмельницькому з'явилось громадське об'єднання, яке бореться із курінням та розпиттям алкогольних напоїв на вулицях міста. Міліціонери ініціативу підтримують.

Ідея створити об’єднання, яке б слідкувало за курінням і вживання спиртних напоїв у громадських місцях належить трьом друзям – Олександру Білінському, Дмитру Лазарчуку і Дмитрові Щавінському. Вони організовують вечірні рейди на місця, в яких, зазвичай, збираються компанії аби відпочити і розслабитись за пляшкою алкоголю і палінням.

- Бажання займатись цієї справою з’явилось тоді, коли ми, прогулюючись в центрі міста, побачили картину, коли молода сім’я розпивала алкогольні напої, мама в цей момент, годуючи маленьку дитину, палила цигарки, - розповідає Олександр Білінський. – Побачене нас дуже шокувало, адже, відразу ми подумали про дитину, якій це шкодить.

Згодом вирішили, чому б не долучати до цієї справи ще людей, - каже інший активіст Дмитро Лазарчук. - Разом ми почали проводити перевірки в різних мікрорайонах Хмельницького. Починали з парків і слідкували за тим, щоб хмельничани не порушували громадський порядок, проводили з ними профілактичні бесіди.

Відео дня
bject height="326" width="580">

За час створення групи, активісти провели вже 4 рейди по різним мікрорайонам міста – Озерна, Ракове, Південно-Західний.

- На перевірку виходимо біля сьомої години вечора і до 22:00-23:00 години, - каже Дмитро. У вихідні рейди проводимо з 16 години.

Як розповідають хлопці, обмежень щодо кількості учасників немає. Якщо є бажаючі, то вони можуть одразу приєднатись до акції.

- Після першого виходу, до нас додалось багато хлопців, які виявили бажання брати в цьому участь, - кажуть друзі. - Спочатку нас було восьмеро, згодом людей долучалось все більше. Минулого разу нас зібралось 16 чоловік.

Хлопці кажуть, що на рейди вони йдуть без документів, адже їхня організація є самовільною. Мають лише роздруківку із законами для того, щоб інформувати людей про правопорушення. У Південно-Західному відділі міліції таку ідею активістів підтримали, адже, людей зараз не вистачає. Тому, в наступні рейди хлопці будуть ходити із представниками патрульної служби.

- Окрім цього, завжди стараємось фіксувати на відео все, що відбувається під час перевірок, - кажуть хлопці. - Ми готові до того, що люди можуть реагувати агресивно, буває і таке, що спеціально провокують. Тому, в разі потреби, будемо мати підтвердження. Хоча, як кажуть активісти, про жодні силові методи не йдеться – все буде вирішуватись словами.  

 Паління у громадських місцях забороняє стаття 175, частина 1. Як розповідає начальник Хмельницького міського відділу міліції Василь Птащук, спочатку правоохоронці підходять до порушника і роблять зауваження, але якщо людина не розуміє, то міліціонери таких людей затримують і складають протокол.

- Першого разу – це попередження або штраф у розмірі 17 гривень. Загалом, за місяць таких порушень в одному мікрорайоні може бути 3-5, іншого разу – 10. Тобто, за місяць подібних справ буває 80-100, - пояснює Птащук.

Як каже міліціонер, дозвіл хлопцям, які проводять такі рейди, потрібен лише в тому випадку, якщо б вони затримували громадян. В іншому разі вони можуть проводити профілактичні бесіди як активісти і як прості громадяни.

- Будь-яка людина, яка побачить, що хтось палить у громадському місці може зробити зауваження. - Таку ініціативу я підтримую - каже Василь Птащук. - Те, що хлопці будуть співпрацювати із патрульною службою – хороша ідея. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (11)
  • Chukchwang

    Як би сiгарети стояли як за границею(4евро) тоб тодi точно менше курили б i в громадських мiсцях також. А з сiнелобиками вопше нема про шо говорити пока вони сiнi! По трезвянi може i шось би поняли...;_)Peace;_)
  • Heathen

    Пацики вирішили узаконити віджим мабіл на районє?))))
  • Ватник

    Фошиские молодчики! ненавижу аж трисёт!
  • Антон Владимирович

    Молодцы, а то наша "уважаемая" милиция в таких случаях по 20 гривен берёт и пейте, курите себе дальше.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
17:26 На Хмельниччині лікарі залікували до смерті пацієнтку: їх судили 16:40 Великий футбол повернувся у Хмельницький: як перемагало Поділля photo_camera 16:13 Храм у Деражнянській громаді офіційно перейшов до ПЦУ 15:35 Великогабаритні автобуси замінять «маршрутки» у Хмельницькому Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 15:02 Йому було 24: загинув доброволець з Хмельницького Тарас Мельник photo_camera 14:38 Графік стоянок екобуса в квітні: що й куди приносити хмельничанам 14:03 Військові силою затримали чоловіка в Хмельницькому. Що про це каже адвокат 13:42 350 тисяч за електроенергію стягнув хмельницький суд з двох жителів будинку 13:00 На Хмельниччині п’яний водій автобуса в’їхав у стовп і втік. Його оштрафували 12:11 Через ворожу атаку на Хмельниччині постраждали шість будинків, – ОВА 11:09 Шквальний вітер на Хмельниччині: є аварійні відключення світла 10:19 На сусідній Вінниччині «шахед» впав біля будинку і здетонував, – ДСНС 09:02 Масована атака на Україну: над Хмельниччиною збили три ворожі цілі 21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up