В парку Чекмана "розсипаються" скульптури Миколи Мазура

В парку Чекмана "розсипаються" скульптури Миколи Мазура

Металеві фігури 30-річної давності, які створив хмельницький художник Микола Мазур, вже не приваблюють малечу так, як раніше. Метал прогнив, фарба полущилась, а в деяких скульптурах утворились дірки. Ремонтувати їх не беруться, лише невміло підмальовують. Коштів на реконструкцію не передбачається.

В кожного хмельничанина збереглись дитячі фото поблизу металевих скульптур у парку Чекмана. Та й зараз тут людно. Біля фігур щодня проходять сотні людей. Мами безпечно відпускають своїх діток на ракету і на міні-автомобілі. Але кажуть - не завадило б зробити ремонт і привести скульптури до ладу. За дітлахів бояться. Хмельничанин Максим у вихідні гуляє в парку з маленькою донькою.
- Не розумію, на що витрачаються гроші з бюджету міста. Могли б поремонтувати скульптури, атракціони, аби дітям було де гратися. Ще ми за свого дитинства їх пам’ятаємо. Хочеться, аби їх все ж привели до ладу, а не розбирали на металобрухт, - каже батько. 
 
11 років роботи
Гори металобрухту і більше десяти років роботи. Свої скульптури Микола Мазур сплавляв прямо на звалищі чорного металу. Першими з’явились автомобілі. Їх колись замовило Міністерство внутрішніх справ для дитячого майданчику, де малих навчали правилам дорожнього руху. 
 
Донька знаного скульптора Оксана Мазур розповіла «ВСІМ», що конструкції не ремонтувались, востаннє їх підфарбовували десь 5 років тому. А потрібен постійний догляд.
- Там стояли світлофори, давались на прокат машини, стояв регулювальник. З самого початку за цей проект ніхто не хотів братись. Потрібно було зробити швидко, дешево і цікаво. Віддали батькові, який скульптурою тоді не займався. Скульптури зроблені з металобрухту, вже використаного матеріалу. Термін експлуатації - 15 років. А пройшло вже 30. Такі речі потребують постійного догляду і ревізії. А в нас поставили і місто до них не торкалось. Вандалів теж вистачає, бо ж деякі труби поскручували, колеса познімали, - говорить Оксана Мазур.
 
У парку Чекмана знаходиться більше 10 скульптур: мотоцикли, велосипед, ракета, заправка, шляхопровід. На фасаді сірої будівлі, де тепер ресторан, колись також була скульптура – алюмінієвий рельєф. Однак її зрізали.
 
Візьмуться не скоро
 Донька скульптора планує, що разом з іншими активістами таки вдасться відремонтувати славнозвісні скульптури. Йшла мова про те, що після реконструкції їх можуть занести до реєстру культурних пам’яток. 
Залатати діри та «підмарафетити» фігури не так просто. Потрібне закрите приміщення для ремонту, якісна фарба, яка захищає метал від корозії.
 
- Звісно за один раз неможливо всі відремонтувати, потрібно поступово. Буде прикро, якщо Хмельницький втратить такі речі. Адже на них виросло не одне покоління дітей, - каже Оксана Мазур. 
На "Ракеті" місцями прогнив метал, відвалюється дно
Натомість у керівництва парку Чекмана до скульптур руки поки не доходять. Обіцяють, що візьмуться й відремонтують. Можливо, навіть цього року. Але де візьмуть грошей – не знають. 
 
-  Не можу сказати точно, коли там востаннє проводились якісь роботи. Якщо візьмемось за ремонт, то будемо латати усі скульптури. Скоріше за все, це буде за кошти комунального підприємства, може міська влада виділить. Це треба ще планувати. Термінів поки немає. Можливо, у цьому році ще встигнемо, - говорить «ВСІМ»  директор КП «Парки і сквери міста Хмельницького» Володимир Лукін.
Фарба полущилась. Ремонтом тут і не пахло
Бетонна опора теж дала тріщину
Скульптура не відлякує малечу
У лева пошкоджені вуса. Видно, комусь знадобився шматок металу
Фігури для дітлахам цікаві

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (13)
  • Іра Шубравая

    зовсім не хочеться образити пам'ять талановитої людини,але я своїх дітей давно вже не пускаю гратися на ці атракціони,ні в парку Шевченка,ні в Чекмана,бо не вважаю їх безпечними,та і часом на "міни" можна натрапити..І думаю,відновленню вони теж не підлягають...Чудово було б створити для дітей шось так само креативне,але сучасне і безпечне,залучити,наприклад,самих дітей з художньої школи та школи мистецтв до проекту.
  • Анонім

    Їм 8 місяців потрібно, щоб прибрати острів, почистити річку Плоску вони не у змозі, набережну по-людськи відремонтувати не зуміли, оглядове колесо досі не працює, скульптури руйнуються, туалет - журбинка. Що цілими днями робить керівник та працівники парку? За що вони отримують зарплати? В шию гнати таких працівників!!!

    Анонім reply Анонім

    За 8 місяців не зробили. А, що зробили за 25 років?
  • Анонім

    Потрібно було одразу цінувати зроблене такою важкою працею, а не довести до ручки і тоді жалітись, що в нас все так
  • Анастасія МОСКАЛЕЦЬ

    Скульптури і досі приваблюють малечу, однак через їх уже хиткий стан батьки не завди дозволяють дітям проводити там своє дозвілля. Мої діти називають ці скульптури "металевим містечком" і досить часто граються саме в тій частині скверу.

    Анонім reply Анастасія МОСКАЛЕЦЬ

    дуже шкода, що так все занедбано.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera Від читача 11:46 Фахівці КНП "ХОССЦ" взяли участь у ХХІ Київському курсі з коронарних реваскуляризацій 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події 09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води 19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up