Як хмельничанам встановити лічильники на комуналку

Як хмельничанам встановити лічильники на комуналку
Для тих, хто не оформив субсидію, оплата комунальних послуг відчутно «вдарила» по сімейному бюджету. Будинкові прилади обліку допоможуть хмельничанам реально оцінити спожиті ними газ, воду та тепло. Але якщо одні лічильники встановлюють безкоштовно, то за деякі доведеться викласти чималу суму.

Встановлення лічильників дозволить взяти витрати під свій контроль і платити саме за те, що безпосередньо і було використано.  Журналісти «ВСІМ» поцікавились в комунальних підприємствах, як встановити лічильники на воду, газ та тепло. 
 

Лічильник на воду опломбують за 2-3 дні 

Відео дня

Що встановити засіб обліку води, людина найперше звертається до організації або фізичної особи, яка має ліцензію на встановлення лічильників. 

- Є постанова Кабінету Міністрів від 2005 року, в якій вказано, що людина встановлює водолічильники за власні кошти і ці роботи виконує спеціалізована організація. В нас є сервісний центр ДП «Новатор», який виконує роботи по встановленню приладів обліку води, - розповідає начальник контрольно-сервісного центру МКП «Хмельницькводоканал» Степан Кушлак. 
Споживач сам робить вибір із тих пристроїв, які мають ліцензію та відповідають загальноприйнятим стандартам. У цьому випадку, який краще вибрати лічильник під воду, людина вирішує сама, головне, щоб термін його перевірки і технічні умови були в порядку. 


Сервісний центр ДП «Новатор» пропонує досить широкий вибір водолічильників. Звичайні прилади обліку гарячої та холодної води обійдуться споживачеві у 186 гривень за кожен. Лічильник з підвищеним електромагнітним захистом коштує  204 гривні. Ще доведеться викласти майже 200 гривень за їх встановлення. З періодичними повірками пристрій прослужить до 12 років. 


 - Як тільки людина встановила засоби обліку води, вона має подати заявку в сервісний центр Хмельницькводоканалу для опломбування лічильника та взяття його на облік підприємства, - каже Степан Кушлак. 

За його словами, для цього необхідно мати технічний паспорт приладу, де буде вказано, що цей лічильник пройшов державну повірку і придатний для обліку води. 

 - Часто буває, що людина тримає у себе вдома лічильник 3-4 роки, а потім надумує його встановити. А такі лічильники вже потребують чергової повірки, - зазначає Степан Кушлак. 

У Хмельницькводоканалі стверджують, що черги на опломбування лічильників у них мінімальні. І протягом 2-3 днів контролер здійснить перевірку лічильника та опломбує його. Опломбування є безкоштовним.  За фактом опломбування контролер складає відповідний акт, один такий акт залишається абоненту, інший – у Хмельницькводоканалі, де його реєструє відповідна служба. І вже з дня опломбування нарахування проводяться за показниками встановленого лічильника. 
Повірка пристрою відбувається кожні 3-4 роки і залежить від виробника та типу лічильника. 

 - Здавати лічильники на повірку має безпосередньо сам споживач. Спочатку він дзвонить у Хмельницькводоканал, аби наш контролер виїхав і зняв контрольні показники лічильників і розпломбував їх. Демонтаж і монтаж після повірки здійснює вже спеціалізована організація. Після того як споживач отримає результати повірки та у разі придатності лічильника встановить його, він знову ж дзвонить до нашого підприємства і контролер знову опломбовує лічильник та ставить його на абонентський облік за складанням відповідного акту, - розповідає Степан Кушлак.

Звертатись: Хмельницькводоканал - вул. Водопровідна, 75 
Телефони сервісного центру: (0382) 787519, (0382) 787013

Лічильник на тепло шукаєте самі 

Така ж ситуація і з приладами обліку тепла. Після встановлення лічильника тепла на будинок власники квартир починають платити не за відвантажене за нормативами тепло, а за реально спожите. Вартість спожитого тепла потім розподіляється між квартирами за їхньою площею, за індивідуальними квартирними лічильниками, за розподілювачами тепла, або за іншим алгоритмом, про який домовляться між собою власники квартир.

- Перш за все, рішення про встановлення теплового лічильника на багатоквартирний будинок приймається на зборах мешканців цього будинку, де вони голосують щодо проведення відповідних робіт на умовах співфінансування. Якщо власники квартир прийняли позитивне рішення, вони обирають уповноважену особу, яка звертається в ЖЕК або Теплокомуненерго, аби їм надали дозвіл на встановлення теплового лічильника, - пояснює начальник теплової інспекції МКП «Теплокомуненерго» Борис Кизима.

Тепловики визначають місце в будинку, де може бути встановлений лічильник обліку, а після цього уповноважена особа від будинку збирає кошти з мешканців та оплачує спеціалізованій організації за лічильник та виконання монтажних робіт по його встановленню.   

 - Коли лічильник встановлено, до нас має звернутись старший по будинку з технічним паспортом на прилад обліку, ми реєструємо це звернення, і протягом 2 тижнів наш працівник виїде до будинку та опломбує лічильник. Зараз є невелика черга, тому доведеться зачекати, - пояснює Борис Кизима.

 За його словами, опломбування лічильника є безкоштовним, а після цього прилад обліку здається в експлуатацію та складається акт передачі тепломіра на баланс підприємства.

Повірка лічильників здійснюється кожні 4-5 років. Мешканці звертаються до тієї установи, яка встановлювала лічильник. 

Звертатись: Теплокомуненерго - вул. Пересипкіна,5. 

Телефон:(0382) 700382

На газ вибору нема          

Споживачі, що мають лічильники газу, також мають перевагу платити лише за той обсяг газу, який було спожито.

Наразі відповідно до Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу», лічильники мають бути встановлені залежно від газового обладнання, встановленого у споживача, у визначені строки.

- Є 3 категорії споживачів, перша категорія – це ті абоненти, які використовують газ комплексно, тобто для приготування їжі, підігріву води та опалення. Таким споживачам ми закінчили встановлення лічильників ще до 2012 року. До 1 січня 2016 року ми безкоштовно ставимо лічильники споживачам, які мають і газову плиту, і колонку. А до 2018 року ми будемо ставити прилади обліку газу тим, хто має лише плиту, - розповідає заступник голови правління ПАТ «Хмельницькгаз» Віталій Рейда.

Лічильники, які встановлює «Хмельницькгаз», мають відповідати певних вимогам.

- Зараз ми маємо діючий кодекс газорозподільних систем, де передбачено вимоги до лічильників. За цим кодексом усі лічильники, які встановлюються, мають приводити газ до стандартних умов, оскільки прилад обліку сам по собі рахує лише фізичний об’єм газу, і при різних умовах він показуватиме зовсім інші показники. Тому зараз споживачам ставлять лічильники з термокомпенсацією, -  зазначає Віталій Рейда.

За його словами, такі прилади завозять з Словаччини та Польщі, однак є і український виробник, фірма "Самгаз". Лічильники ж підприємства ДП «Новатор», котрі раніше встановлювали хмельничани, зараз, згідно з кодексом газорозподільних систем, не придатні. Так пояснюють газовики. 

- Лічильники, які виробляє «Новатор» не приводять газ до стандартних умов. Тому ми не можемо приймати їх в експлуатацію. Хоча вони і внесені в держреєстр, але не відповідають ні Закону України про комерційний облік природного газу, ні кодексу, - пояснює Віталій Рейда.

Щоб встановити прилад обліку, людина має написати заяву у "Хмельницькгаз", надати копію паспорта та укласти договір установки побутового лічильника газу.

Встановлення йде в порядку черги. Якщо ж влітку газовики самі ходили до споживачів і пропонували поставити прилад, то зараз, коли норми споживання зменшили, споживачі почали звертатись частіше. Відповідно є невелика черга.

Як зазначає заступник голови правління ПАТ «Хмельницькгаз», людина може звернутись у спеціалізовані організації і встановити лічильник за власні кошти. Вартість такого лічильника становитиме близько 1000 гривень.

- Якщо споживач хоче встановити лічильник вже і зараз та має можливість придбати його. Головне, аби придбаний лічильник відповідав стандартам, - стверджує Віталій Рейда.

Повірка лічильника відбувається залежно від його типу і проходить кожні 5-8 років.

Звертайтеся: Хмельницькгаз, проспект Миру,41

Телефон: (0382) 710450

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських 16:54 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 16:37 У Кам’янець-Подільському районі на «тещиному язику» згоріло авто 15:54 Полеглих на війні захисників із Шепетівщини відзначили державними нагородами 15:09 На Шепетівщині поліцейські затримали молодика, який обікрав власного брата 14:23 У громаді на Хмельниччині замість пошкодженого обстрілом дитсадка побудують новий 13:40 Помідори та огірки: які ціни у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 13:17 На честь захисника Ростислава Остафійчука на Кам'янеччині відкрили меморіальну дошку 12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт 11:41 За добу шахраї виманили у мешканців Хмельниччини 230 тисяч гривень 10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області 20:48 Де в Хмельницькому не буде світла 23 квітня (АДРЕСИ)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up