За проїзд пенсіонерів доводиться платити перевізникам

За проїзд пенсіонерів доводиться платити перевізникам
Водії громадського транспорту скаржаться, що перевозять пільговиків за власний рахунок. Люди відмовляються платити, справедливо вважаючи, що про це повинна дбати держава. Але з бюджету за пільгові перевезення відшкодовують далеко не всім.

- Ми мусимо возити всіх пенсіонерів та дітей з багатодітних сімей безкоштовно. Є великий перелік цих пільгових категорій, - каже водій рейсового автобусу Анатолій. –  Буває, що автомобіль наполовину заповнений пільговиками. А за перевезення  їх ми не отримуємо ні копійчини.

 

Скаржтеся – і вас почують 

Відео дня
> Хоча держава зобов’язала перевозити пільговиків безкоштовно, на перевезення приватним перевізникам держбюджет коштів не виділяє. Водії, не отримавши задовільної зарплати, яка залежить від сплати за проїзд, не пускають в маршрутку пільговиків. Адже за виручку потрібно авто ремонтувати та заправляти. 

 

- У місті є шість підприємств, які надають послуги перевезення, з них лише «Електротранс» отримує відшкодування, - каже начальник міського управління транспорту і зв’язку Петро Кузьмін. - Тролейбуси возять необмежено всіх, інші перевізники не отримують ні копійки. А крім приватного перевізника, ще є водії, яким потрібно платити зарплату, придбати акумулятори, мастило і таке інше. Законодавством не передбачено кількість місць для пільговиків на одному маршруті. Тому якщо пільговик їде у маршрутці безкоштовно – він їде за рахунок приватного перевізника. 

 

В управлінні транспорту і зв’язку кажуть, що розглянуть кожну скаргу, яка надійде від пасажирів. Але при цьому людина повинна вказати номер маршруту та приблизний час перевезення, аби встановити, хто саме відмовив.  

 

- Будемо предметно говорити, коли буде номер маршруту, - каже Петро Кузьмін. – Я особисто поговорю з кожним. Та треба розуміти, що механізму ведення обліку безкоштовних пасажирів у приватників немає. А існує 39  категорій пільговиків. У місті більше 80 тисяч таких людей. Відповідно, на одну людину припадає 1,5 безкоштовних пасажира.  

 

Без обліку нема відшкодування

З метою компенсації перевізникам за перевезення пільговиків щомісяця з міського бюджету повинні виділятися кошти. Тобто, місто платить за безкоштовний проїзд певної категорії громадян. Ці кошти виділять внаслідок перерозподілу субвенції з державного бюджету за рахунок зменшення компенсаційних виплат на пільговий проїзд електротранспортом. 

 

- У тролейбусному управлінні існує коефіцієнт співвідношення безкоштовних перевезень до платних, - каже начальник фінансового управління міськвиконкому Наталя Степанова. -  Цей коефіцієнт виводиться для того, щоб вирахувати кількість платних і безплатних пасажирів. Вони реалізовують квитки, тому вони мають звітність перевезення пасажирів. На відшкодування пільг ця цифра і лягає. У приватних перевізників обліку проданих білетів немає взагалі. А згідно законодавству неможливо відшкодувати тим, хто не веде обліку перевезень. У 2013 році виділено 20 мільйонів з державного бюджету на відшкодування пільгових категорії у міст на електро-, залізничний та простий транспорт.  

 

З станції – безкоштовно 

Що стосується приміського транспорту, то перевізнику відшкодовується лише перевезення тих пасажирів пільгових категорій, які обслуговуються на станції. Пасажир, який сідає в автобус на маршруті, оплачує проїзд повністю. Аби отримати відшкодування, перевізник звітує, складаючи відповідні відомості перед управлінням соціального захисту населення, –  яку кількість пільговиків та на яку суму він перевіз. Вже відповідно до цих даних підприємцям-перевізникам відшкодовують гроші. 

 

- Ми нікому не відмовляємо, возимо безкоштовно тих, хто пред’являє посвідчення в касі, - каже начальник автостанції № 3 Іван Мандзяновський. – Та знаю, що коли автобус їде назад – то водії гроші беруть. До мене приходять і жаліються. За законом пільговик може в касу не йти, а лише показати посвідчення водію, що гарантуватиме йому безкоштовний проїзд. Але для відшкодування за пільговий проїзд нам потрібно вести облік, тому пільговики змушені стояти в чергах. Людина показує посвідчення, ми заносимо в базу номер посвідчення та категорію. Йому видається талончик. Так ми бачимо, скільки перевізник перевіз, а в кінці місяця рахуємо, скільки всіх перевезли.  

 

Відшкодування затримують 

 

Автостанція № 3, до прикладу, за листопад перевезла 47 тисяч пільговиків та 11 тисяч платних пасажирів. Безкоштовно їздять і донори, і ветерани праці за вислугу років.

 

- Відсоток пільговиків набагато перевищує платників, адже ми обслуговуємо в основному сільські місцевості, - каже Іван Мандзяновський. – У нас є 57 маршрутів, щодня маємо 300 відправлень. Та вже більше як півроку є затримка коштів.

Аналогічна ситуація і на інших автовокзалах.

- Хлопці, які їздять по маршрутах, мусять брати пільгові категорії, - говорить начальник автовокзалу № 1 Юрій Талалай. - Якщо один водій не захотів брати безкоштовно людину, яка «голосувала» на дорозі, буде другий, який візьме. Перевізник живе за ті гроші, які заробив на дорозі. Пільговики ж їздять постійно, та жодної компенсації за них не дають.

В Головному управлінні  праці та соціального захисту населення Хмельницької облдержадміністрації кажуть, що заборгованість була завжди. Вона з року в рік «перекидається».

 

- Проблема пільгових перевезень актуальна як мінімум останніх 7 років, - каже начальник обласного управління праці та соціального захисту населення Світлана Лукомська. – В Головному фінуправлінні заборгованість по пільгових перевезеннях була завжди. Треба розумно підійти до ситуації, щоб задовольнити дві сторони. Ми розглядали варіант пропозиції відшкодуванням пільговиків – адресна допомога. Тобто кожен пенсіонер, який має право на безкоштовне перевезення, щомісяця отримує, до прикладу, 60 гривень. За ці гроші він може їздити або витрачати їх на власні потреби. Другий варіант – створення одного підприємства, що гарантовано надаватиме всі документи, які б засвідчували технічний стан транспорту, медичний огляд водія і таке інше. Тобто, щоб усі приватники мали одного керівника, який би ніс відповідальність.

 

Варіанти вирішення проблеми управління соціального захисту населення подало у Кабінет міністрів України. Сподіваються, що будуть якісь зміни. Наразі ж аналогічні проблеми є у всіх містах країни.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Илья Левин

    Українці мають понад 130 пільг

    Усіх людей, які можуть працювати менше, ніж тих людей, які отримують різного роду пільги, субсидії і дотації. 16 мільйонів людей які можуть працювати - і 17 мільйонів людей різних пільгових категорій. При комуністах такого не було. В Україні 11 млн. пільговиків.Львів : 713 тис. населення- 320 тис. пільговиків і ще 10 тис. підробних посвідчень-На компенсацію проїзду одного пільговика виділяється всього 47 гривень в рік =47гр : 12міс. = 3,9 гр.\міс.

    Шановні пенсіонери! Не думаю , що у Вас є більш важливі справи о 8 год , ніж у людей, котрі їдуть на роботу/навчання\! Якщо Ви непрацююча людина , що обмежує Вас в часі?? І дітей маленьких в такому віці нема, і на роботу не спішите,

    Стосовно теми: чому-б пенсіонерам не їздити з ранку та ввечері безкоштовно? Так, я прекрасно розумію, що не у всіх є змога платити. Але ринки працюють і днем, коли молоді не потрібно летіти на роботу чи то до навчання. Їздіть собі з 11,00 до 17,00 безкоштовно і ніхто Вам слова поперек не скаже. А, на даний момент, Ви ускладнюєте життя як собі, так і іншим. Були випадки коли я, особисто, спізнювався на роботу через автобуси, які забиті міріадами бабусь з торбинками. Просто фізично не має змоги в таку всунутись. 90% із них потрібно було на Привокзальний –купити 5 картоплин чи пучок петрушки.\бо дешевше\. Чи ж ця справа не зачекає пізнішої години? До того-ж є безкоштовні тролейбуси. але ж ви в них не сядете бо він лишень видніє на горизонті, а маршрутка вже тут, стоїть, розривається. 50% пільговиків які їдять в інший кінець міста тому що гречка на 50 коп. дешевша або в аптеці ціна нища.

    Ви тут всі прекрасно описуєте свої пенсії (до речі, пенсія інваліда вища , ніж звичайна) , а що говорити простим студентам ,\ в яких стипендія 800 грн і то не у всіх\ школярам,безробітним,??? Вони чим гірші, може і їм пільги зробити?!

    Чому пільговики мають жити за рахунок приватних підприємців, при цьому "тіпа" держава дає їм пільги які фактично оплачують приватні підприємці.

    Автостанція № 3, до прикладу, за листопад перевезла 47 тисяч пільговиків та 11 тисяч платних пасажирів. Безкоштовно їздять і донори, і ветерани праці за вислугу років.



    Відсоток пільговиків набагато перевищує платників, адже ми обслуговуємо в основному сільські місцевості, - каже Іван Мандзяновський. – У нас є 57 маршрутів, щодня маємо 300 відправлень. Та вже більше як півроку є затримка коштів.
  • Anonymous

    чому пільговики мають жити за рахунок приватних підприємців, при цьому "тіпа" держава дає їм пільги які фактично оплачують приватні підприємці.
  • Anonymous

    Якщо водієві не вигідно возити пільгових пасажирів він має повне право розірвати договір в односторонньому порядку, а щодо адресної допомоги, у нас держава не настільки багате, щоб платити всім пільговим пасажирам адресну допомогу, необхідно компенсувати тільки реальні поїздки пільговиків і їх суворий облік у пасажирському транспорті !
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном 20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up