Молочницею хворіють всі: чоловіки, жінки і навіть діти

Молочницею хворіють всі: чоловіки, жінки і навіть діти
Троє з чотирьох жінок щонайменше один раз у своєму житті стикалися з такою неприємною хворобою як молочниця, або, як її називають гінекологи, вагінальний кандидоз. Саме по собі захворювання не пройде, так само не вдасться його вилікувати без допомоги лікаря

- Найпоширеніша помилка при спробі позбавитися від молочниці – самолікування, - каже лікар-гінеколог поліклініки № 1 Тетяна Хмельовська. – Швидше за все, своїми дослідами ви просто переведете хворобу в хронічну стадію, тому що навряд чи зможете провести весь необхідний комплекс заходів. Річ у тому, що коли лікується гостра стадія захворювання, то знищується тільки збудник, а його спори частково можуть залишатися. Якийсь час вони неактивні, зате дуже люблять «прокидатися», коли курс лікування вже закінчений.

Молочниця – це грибкове захворювання шкірного покрову і слизових оболонок, викликане розмноженням грибів роду Candida, які бувають різних видів. Хоча багато хто помилково вважає, що це суто жіноча проблема, але від молочниці страждають всі – чоловіки, жінки і навіть діти.

Що стосується Candida, то цей тип грибів присутній в організмі навіть здорових людей. Це нешкідливий грибок, який з іншими мікроорганізмам бере участь в обмінних процесах. Але при дії певних факторів грибок стає дуже агресивним і приносить чимало неприємностей. Лише лікар має призначати курс чи декілька курсів лікування. Все залежить від того, який тип молочниці.

Відео дня
> Молочниця буває трьох видів. Перший – кандідоносійний, коли відсутні скарги і симптоми хвороби, але мазок може визначити її наявність. Друга форма – це гострий урогенітальний кандидоз, коли з’являються ознаки запалення. Наступний вид молочниці – це хронічний рецидивуючий урогенітальний кандидоз. Такий діагноз ставиться, якщо протягом року стикатися з проблемою доводиться чотири і більше разів. Практично у половини жінок молочниця з’являється знову в інтервалі від декількох днів до трьох місяців після «успішного» самолікування.

Близько 25 % чоловіків, чиї партнерки страждають кандидозом, є носіями грибів: вони не хворі, самопочуття в нормі, але передати грибок при статевому контакті можуть. В цьому випадку чоловікам лікування, як правило, не призначають, тому що у них грибок за 2-3 тижні повністю вимивається з уретри. Проте до повного лікування хворого партнера лікарі рекомендують утриматися від сексу або користуватися презервативами.

А ось жінкам доводиться пройти курс терапії.

 - Найпоширеніша помилка при спробі позбавитися від молочниці – самолікування, - каже лікар-гінеколог поліклініки № 1 Тетяна Хмельовська. – Швидше за все, своїми дослідами ви просто переведете хворобу в хронічну стадію.

Недостатня гігієна, інфекція і діабет

У кожному конкретному випадку дуже важко визначити, що саме стало причиною виникнення молочниці. Однак сьогодні можна виділити ряд факторів, які часто призводять до розвитку кандидозу.

Ослаблений імунітет. Важке захворювання або застосування ліків, що пригнічують імунну систему, призводять до зниження імунітету людини й розвитку кандидозу.

Застосування антибіотиків. Потужні антибіотики широкого спектру дії вбивають як шкідливі бактерії, так і корисні. У результаті антибіотикотерапії бактеріальних інфекцій у людини, як правило, порушується баланс між бактеріями й грибками, що й призводить до розвитку кандидозу.

Застосування протизаплідних таблеток. Природні гормони людини беруть участь у контролі чисельності грибків. Застосування протизаплідних таблеток, що містять гормони, може вплинути на звичайний рівень гормонів в організмі й обумовити розвиток молочниці. З цієї ж причини багато жінок занедужують безпосередньо перед менструацією або під час вагітності, коли змінюється гормональний статус організму.

Діабет. При діабеті підвищується рівень цукру в крові й сечі. Це приводить до збільшення цукру у вагинальній рідини, зменшенню кислотності середовища, що сприяє росту грибка.

Тісний одяг. При носінні

тісного одягу в складках шкіри підвищується температура й вологість, що сприяє розмноженню грибків.

Інфекція при статевому акті. Молочниця – це не венеричне захворювання. Однак при статевому акті порушується слизова оболонка піхви й збільшується ризик захворювання. У чоловіків молочниця може бути без симптомів. Тому якщо ви успішно вилікуєтеся від молочниці й незабаром занедужуєте знову, то вашому партнерові необхідно пролікуватись теж.

Тісна або синтетична білизна, антибіотики – друзі хвороби

Серйозної загрози для життя молочниця не представляє, але варто врахувати, що симптоми молочниці дуже неприємні.

Сприяють розвитку молочниці різного роду інфекційні захворювання, у тому числі ті, які передаються статевим шляхом: хламідіоз, уреаплазмоз, трихомоніаз, мікоплазмоз. Захворювання ендокринної системи, такі як цукровий діабет, ожиріння, гіпотеріоз також підвищують ризик виникнення молочниці. Молочницю може спровокувати прийом лікарських засобів, наприклад, антибіотиків, кортикостероїдів, цитостатиків.

Молочниця може виникнути і як наслідок порушення гормонального фону, наприклад, при застосуванні гормональних протизаплідних засобів. Ризик захворювання молочницею збільшується і під час вагітності або перед початком та після менструації, коли гормональний фон різко змінюється. Також виникнення молочниці ймовірно після перенесених захворювань, що послаблюють імунітет: гострих респіраторних захворювань, вірусних інфекцій. Поява молочниці може бути пов'язана з травмою або оперативним втручанням.

Симптоми можуть виступати як у сукупності, так і окремо, але, як правило, присутні лише кілька з них. Характер виділень при молочниці може незначно відрізнятися, однак найчастіше вони густі, сироподібні, білого кольору.

При цьому жінка відчуває сильно виражений свербіж в області піхви, який особливо посилюється при носінні синтетичної білизни. Крім того, спостерігається набряк слизової статевих губ і поширення запального процесу в області ануса.

У будь-якому випадку, якщо ви помітили у себе виділення, краще всього звернутися до лікаря-гінеколога за консультацією.

Препаратів для лікування молочниці існує досить багато. Якщо захворювання протікає легко, тоді буває достатньо застосовувати місцеве лікування.

- У комплексі з протигрибковими препаратами призначаються загальнозміцнюючі і імуностимулюючі засоби, розповідає лікар. – Корисна фізіотерапія, споживання таких бактеріальних препаратів, як лактобактерин, молочнокислі бактерії. Потрібно також звернути увагу на лікування супутніх хвороб, щоб організм не послаблювався і це не призводило до появи повторень хвороби.

Дівчатам рекомендується приймати адаптовані для дівчат-підлітків вагінальні капсули і робити ванночки з настоями трав – календули, ромашки, шавлії.

Корисним доповненням при вагінальному кандидозі буде прийом вітамінів В12, В6, С і біотину. А також таких мінералів, як селен і цинк. Бореться з грибком в кишечнику і дієво замінює корисні бактерії ацидофільної паличка. Крім цього, рекомендується прийом препаратів з незамінними жирними кислотами – лососеве і лляне масло. Каприлова кислота також вважається дієвим засобом у боротьбі з молочницею.

У боротьбі з грибками добре зарекомендували себе олії лаванди, чебрецю і чайного дерева, які володіють загальнозміцнюючими, антигрибковими і антисептичними властивостями. Їх можна додавати у ванну, використовувати в аромалампі, робити компреси.

- Крім медикаментозного лікування, слід дотримуватися певної дієти, – каже лікар. - Потрібно обмежити себе в споживанні борошняних виробів і солодощів. Обов'язково в меню повинні бути кисломолочні продукти. Корисними є гранати, огірки та кавуни. До цього переліку можна також додати ягоди брусниці і сік грейпфрута.

 

Починати лікування треба з консультації лікаря і здачі аналізів.

Лікувати потрібно обох партнерів, незважаючи на те, що у чоловіків молочниця ніяк не виявляється. Інакше ви будете хворіти молочницею дуже довго: за принципом «пінг-понгу» інфекція буде передаватися від партнера до партнера.

Твердження, що молочниця – це жіноча хвороба – міф, чоловічий варіант хвороби – кандидозний баланопостит. Обов’язково дайте почитати про це своїм благовірним!

Ще один міф пов’язаний з тим, що з молочницею можна успішно боротися за допомогою спринцювання розчином соди.

Багато гінекологів рекомендують поєднувати лікування таблетками і свічками, в будь-якому випадку воно повинно тривати не добу, обов’язково дотримання спеціальної дієти.

Молочниця – не важка хвороба, але здатна доставляти неприємності у вигляді зараження сечового міхура і кишечника, особливо небезпечна вона під час вагітності.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) Від читача 11:17 У Старокостянтинові розпочато відстріл домашніх тварин. Вбивство кішки на ім'я Мішелька. 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera 11:26 Долар і євро пішли вгору. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 10:54 Жінка з Хмельницького району перерахувала шахраям майже 142 тисячі гривень 10:19 У Хмельницькому районі виявили сім’ю з трьома дітьми, яка живе без електрики
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up