На Хмельниччині масово казяться домашні улюбленці

На Хмельниччині масово казяться домашні улюбленці
Ветеринари вкотре наголошують хмельничанам про небезпеку зараження вірусом сказу від безпритульної, домашньої чи дикої тварини.

Епідемічна ситуація зі сказу у Хмельницькому та області протягом останніх років залишається напруженою. Про це повідомляють у Хмельницькій міській державній лікарні ветеринарної медицини.

Якщо Вас укусила безпритульна, домашня чи дика тварина, пам’ятайте – вона може бути заражена вірусом сказу.

Після  укусу твариною необхідно відразу провести місцеву обробку рани: промити поверхню укусу проточною водою з господарським милом або ж застосувати перекис водню, після чого краї рани необхідно обробити 5% розчином йоду або 70 % розчином спирту. Після місцевої обробки рани потрібно терміново звернутися до лікаря в травмпункт. Лікарю потрібно повідомити дані щодо тварини, яка нанесла укус, що дасть можливість ветеринарним спеціалістам проводити за нею клінічний нагляд.  

Відео дня

Щоб захистити себе і свого домашнього улюбленця від такого небезпечного захворювання, потрібно дотримуватись таких обов’язкових правил:

1.      щороку доставляти собак та котів у ветеринарні установи для огляду та імунізації (щеплення) проти сказу;

2.      утримувати сторожових собак на прив’язі або ж у вольєрі і випускати їх лише у закритих дворах, що включають можливість втечі, про наявність собак застерігати написом;

3.      про захворювання або укус собаки, кота чи іншої тварини негайно повідомляти державну ветеринарну службу;

4.      вигулювати та виводити за межі помешкання собак з підвищеною агресивністю тільки при наявності коротких повідків та намордників і обов’язкового щеплення від сказу;

5.      купувати, продавати, виставляти на виставки, перевозити в інші населені пункти усіма видами транспорту собак, котів та інших тварин тільки при наявності ветеринарного свідоцтва Ф №1 та ветеринарного паспорта з відміткою про імунізацію проти сказу, що проведена не більше 12 місяців і не менше 30 днів до вивозу;

6.      не допускати до полювання не щеплених проти сказу собак.

Довідка

Сказ — особливо небезпечне захворювання, яке без належного лікування неминуче закінчується смертю. Хворіють на нього люди і всі теплокровні тварини. Особливо небезпечними є безпритульні тварини, які не щеплені проти сказу.

Зараження сказом відбувається, в основному, через укуси чи внаслідок потрапляння слини хворої тварини на свіже поранення, подряпини шкіри або слизових оболонок. Спостерігалися випадки зараження через непошкоджені слизові оболонки.

Щеплення домашніх тварин проти сказу проводяться безкоштовно за адресою: вул. Чорновола, 176/1, Хмельницька міська державна лікарня ветеринарної медицини. Телефон для довідок: 64-50-23, 64-31-07. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (13)
  • PAL

    Каждое домашнее животное похоже на своего хозяина.
  • Ксенія

    ВИ  ЗНАЄТЕ  4  РОКИ  ТОМУ  БУЛА  ОБОВ'ЯЗКОВА  РЕЄСТРАЦІЯ  СОБАК  У  СПЕЦКОМУНТРАНСІ.  ОСОБИСТО  ПІШЛА  ЗАРЕЄСТРУВАЛА  СВОЇХ  ДВОХ  СОБАК  , ДАЛА  ПО  28 ГРН. ЗА КОЖНУ ,МЕНІ  ДАЛИ  ПІД  ПЛАСТИКОМ  ДВА  СВІДОЦТВА  ТА  МЕДАЛЬЙОНИ   І  ВСЕ .А ДАЛІ  ЩО  ФОКУС  НЕ  ВДАВСЯ .ЦІКАВО  СКІЛЬКИ  ЩЕ  СПЕЦКОМУНТРАНС  НАРЕЄСТРУВАВ?
  • Анонім

    Потрібно раз і назавжди вжити радикальних дій. Власників домашніх тварин змусити зареєструвати тварин, навіть рибок і платити податки. Підвищити штрафи за порушення адмінкодексу у частині утримання тварин і т.п. І давно уже пора збільшити неоподатковуваний мінімум у 10 разів або більше. Від нього залежать не тільки суми адмінштрафів, але й зарплати. Не оподатковується зараз лише 17 грн., а з моменту впровадження такого мінімуму пройшло не менше 10 років.
  • Ксенія

    ДОБРЕ  , НАПИСАЛИ  ПРО  БРОДЯЧИХ  СОБАК  , АЛЕ  ЩО  РОБИТЬ  СПЕЦКОМУНТРАНС   НАШ ? НІЧОГО  . ОСОБИСТО  ТЕЛЕФОНУВАЛА  ДО  НИХ  І  ЗАПИТАЛА  ,ЯК  МОЖЕ  СУКА  З  ЖОВТОЮ  КЛІПСОЮ  НАРОДИТИ  ЦУЦИКІВ  ? ЯЗИКИ  ПОКОВТАЛИ ,ТА  НЕ  ЗНАЛИ  ,ЩО  СКАЗАТИ.  ОСЬ  ТАК  ВОНИ  СТЕРЕЛІЗУЮТЬ  І  РОБЛЯТЬ  ЩЕПЛЕННЯ  ВІД  СКАЗУ. А ГРОШЕНЯТА  СПИСУЮТЬ

    Анонім reply Ксенія

    Ксенія. Спецкомунтранс не стерелізує собак- а просто їх відловлює на стерелізацію.а стерелізує ветеринарна лікарня в Раково- і  саме там-потім після операції- чіпляють кліпсу. то ви не по адресу звернулися трохи.

    Ксенія reply Анонім

    МЕНІ  НЕ  ПОТРІБНО  ПОЯСНЮВАТИ  ХТО ,ЩО РОБИТЬ , СПЕЦКОМУНТРАНС  СПИСУЄ  КОШТИ НА  20  СОБАК ,А  СТЕРЕЛІЗУЄ  5  СОБАК. ТАКЩО  МАХІНАЦІЇ  СПЕЦКОМУНТРАНСА  СТОСОВНО  БРОДЯЧИХ  ПСІВ  ЗРОЗУМІЛІ.  ІНАКШЕ  КАЖУЧИ ,ЧИМ БІЛЬШЕ  ЦИХ  СОБАК  ТИМ  КРАЩЕ. ,ЧИМ  МЕНЬШЕ  ТО  ПОТРІБНО  ВИГАДУВАТИ  НОВІ  ОБРІЇ  ВІДКАТУВАТИ  КОШТИ  З  БЮДЖЕТУ.А  ВИ  ЯВНО  ЗІ  СПЕЦКОМУНТРАНСУ.

    Анонім reply Анонім

    Спецкомунтранс не стерилізує собак, але утримує з міського бюджету кошти на цю процедуру і за те що займається відловом собак, то ж має відповідати чому їх так багато в громадських місцях, особливо в парку Чекмана.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 11:41 Хмельницькі волонтери везуть авто військовим: потрібно пальне 11:01 Погрожував і вимагав пенсію. У Волочиську онук кривдив бабусю 10:15 Куди вступити після 9 та 11 класу: огляд навчальних закладів Хмельницького 10:02 Звільнено працівницю ТЦК, яка зі стоматологом організувала корупційну схему на Хмельниччині 09:02 У Кам’янці-Подільському відкрили меморіальну дошку саперу Івану Остапову photo_camera 21:21 У Хмельницькому призупинять опалювальний сезон 20:24 Зґвалтування 6-річної дитини та 76-річної жінки: сексуальні злочини на Хмельниччині 19:02 Через війну не вистачає водіїв: яка ситуація в громадському транспорті Хмельницького photo_camera 18:27 Чергова сесія Хмельницької обласної ради: які рішення приймали photo_camera 16:01 У Хмельницькому районі підприємець незаконно зрубав дерев на пів мільйона 15:08 У Хмельницькому районі зіткнулись два «Renault». Є постраждалий 14:58 Вибух гранати в квартирі на Хмельниччині: в реанімації підліток
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up