Отит може тривати роками

Отит може тривати роками
Температура, сильний біль у вусі, погіршення слуху – ознаки отиту, запалення вуха. При своєчасно розпочатому лікуванні людину можна позбавити від страждань без неприємних наслідків. А от запущена хвороба може призвести до втрати слуху та навіть запалення мозку

Середній отит – це запальний процес, що розвивається в середньому вусі – невеликому просторі, який розташовується між внутрішнім вухом та барабанною перетинкою.

Як правило, больові відчуття виникають у вусі людини внаслідок розвитку середнього отиту. Але фахівці радять при появі болю все ж звертатися до лікаря і проходити обстеження, так як спровокувати її можуть і інші, більш серйозні хвороби, а також розвиток пухлин у різних відділах органу слуху.

Діти уразливіші

Відео дня
> Щоб захворіти отитом, не обов’язково, аби вухо продув холодний вітер. Захворювання завжди виникає через інфекцію. І цей інфекційний процес може загостритися – наприклад, після того як ви сильно замерзли або недолікувалися після застуди. За статистикою, отит середнього вуха – одне з найчастіших ускладнень після грипу та ГРВІ. Через ніс інфекція може потрапити в слухову трубу, а звідти – в середнє вухо. Саме «середній» отит є найбільш небезпечним.

- Якщо в середнє вухо, яке при нормальному стані стерильне, потрапляють різні бактерії, то поступово в ньому починає накопичуватися гній, який тисне на стінки, - говорить лікар-отоларинголог Юрій Максименко. – У даному випадку мова йде вже про гнійний бактеріальний середній отит. Дуже часто вірусний середній отит поступово переходить у гнійну форму. Останнє найчастіше спостерігається у дітей. Важливо розмежовувати дані стану, так як при бактеріальному отиті лікування цієї недуги припускає прийом антибіотиків. Терапія антибіотиками при гнійному бактеріальному отиті важлива для попередження виникнення різноманітних ускладнень. Адже за відсутності адекватної терапії гній крізь барабанну перетинку може потрапити в зовнішній слуховий прохід хворого.

Отит частіше розвивається у дітей, що обумовлено особливостями анатомічної будови дитячого вуха. Евстахієві труби у дітей коротші та ширші, ніж у дорослих, тому збільшується ймовірність запалень середнього вуха. Також у малечі часто збільшуються аденоїди, які перекривають устя слухової труби і спричиняють зниження слуху.

Можна не помітити

Виділяють ще один тип отиту – ексудативний середній отит. Це захворювання, при якому порожнина вуха заповнюється не гноєм, а прозорою і в’язкою рідиною.

- Для даного захворювання характерне постійне скупчення в середньому вусі рідини, іменованої ексудат. Ця рідина дуже довго може перебувати у вусі, - каже отоларинголог. – Як наслідок, рідина перетвориться на густий слиз, який буде заважати слуховим функціям вуха.

Якщо у хворого розвивається хронічний гнійний отит, то в барабанній перетинці з'являється отвір і відбувається активний інфекційний процес. Він може тривати роками. Протягом усього цього часу у хворого є гнійні виділення з вуха. Але трапляється, що цих виділень дуже мало і людина їх просто не помічає, тим самим втрачаючи час на лікування.

При даній формі захворювання слух у хворого сильно погіршується.

Ні в якому разі не займайтеся самолікуванням: отит – дуже серйозне захворювання, і при несприятливих умовах легко перетікає в небезпечний для життя стан: сепсис, абсцес, менінгіт. Лікування отиту має бути повністю під контролем лікаря.

 Щоб захворіти отитом, необов’язково, аби вухо продув холодний вітер. Захворювання завжди виникає через інфекцію. І цей інфекційний процес може загостритися – наприклад, якщо ви недолікувалися після застуди.

Бережіть вуха

При своєчасному і грамотному лікуванні, достатньої активності імунних механізмів середній отит закінчується одужанням і відновленням слуху. Однак пізнє звернення до лікаря, поганий стан імунітету, несприятливі зовнішні впливи і фонові захворювання можуть стати причиною переходу процесу в хронічну форму.

Так як отит найчастіше

виникає на тлі інших ЛОР-захворювань, для його попередження потрібно вчасно проводити лікування застуди та грипу.

Не рекомендується плавати без спеціальних «корків» у вухах, а також занадто ретельно вичищати вуха спеціальними ватними паличками. Щоб обмежити доступ мікробів в вушні раковини, не чіпайте їх зайвий раз брудними руками.

А тим, хто відвідує басейн і баню, необхідно протирати вушний прохід ваткою, змоченою в медичному гліцерині.

Оскільки отит найчастіше вражає людей зі слабким імунітетом, профілактикою цього захворювання також буде зміцнення імунної системи.

Як розпізнати отит:

- сильний біль у вусі, що віддає в скроню

- головний біль

- підвищення температури

- запаморочення

- погіршення слуху

Лікуємо прогріваннями і компресами

Лікування гострого середнього катарального отиту займає в середньому тиждень, а гострого середнього гнійного отиту – більше двох тижнів.

- В залежності від стадії гострого отиту, приймається рішення про призначення антибіотиків, - каже лікар-отоларинголог Юрій Максименко. – При гнійному середньому отиті обов’язково призначається курс антибіотиків в таблетках або у вигляді ін'єкцій не менше ніж на 5-7 днів. Прийом цих препаратів дозволяє попередити розвиток ускладнень.

При катаральному середньому отиті лікар може рекомендувати так звану вичікувальну тактику. Протягом перших 48 годин хвороби спостерігають за станом людини і лікують її виключно за допомогою жарознижуючих препаратів та місцевої терапії.

Як правило, це краплі в ніс, міні-компреси з вушними краплями. Антибіотики застосовують тільки в тому випадку, якщо за час спостереження стан людини не стає кращим, зберігаються болі і не знижується температура.

При гострому середньому отиті обов'язково призначаються судиннозвужувальні краплі в ніс, що дозволяють підтримувати прохідність слухової труби.

- У разі катарального отиту ефективні сухі теплові процедури в області вуха, оскільки тепло активізує крово- і лімфообіг у вогнищі запалення, а також додаткове вироблення захисних клітин крові, - розповідає лікар. – Наприклад, прогрівання синьою лампою-рефлектором, напівспиртовий або горілчаний компреси, а також турунди з вушними краплями.

При гнійному середньому отиті потрібне ретельне і систематичне видалення гною ватними турундами, промивка вуха дезінфікуючими розчинами, наприклад, тривідсотковим розчином перекису водню, антибіотиками.

Пряме закапування вушних крапель небезпечно, оскільки в домашніх умовах не можна оглянути вухо так, як це зробить лікар, уточнити характер запалення, побачити, пошкоджена чи ні барабанна перетинка.

Якщо при розриві барабанної перетинки краплі потраплять в порожнину середнього вуха, вони можуть викликати пошкодження слухових кісточок або призвести до ураження слухового нерва, що спричинить приглухуватість.

Замість цього необхідно зробити з сухої вати турунду, акуратно вставити її в зовнішній слуховий прохід і капати на вату теплі ліки 3-4 рази на день.

На додаток до основного лікування можуть бути призначені теплові фізіопроцедури: УФО, тобто ультрафіолетове опромінення, УВЧ-терапія – метод електролікування, заснований на впливі на організм хворого ультрависокочастотного електромагнітного поля, лазерне випромінювання, іноді грязелікування.

Компрес не треба тримати всю ніч

Якщо для лікування отиту лікар призначив компреси, то робити їх потрібно таким чином:

беремо чотиришарову марлеву серветку, яка повинна закривати вушну раковину і виходити за її межі на 1,5-2 сантиметри. Посередині потрібно зробити проріз для вуха. Потім змочити її в спиртовому розчині або горілці, віджати, накласти на область вуха, вушну раковину помістити в проріз. Зверху накласти вощений папір розміром дещо більше марлі й накрити шматком вати – розміром, що перевищує розмір паперу. Все це можна закріпити хусткою, зав'язаною на голову. Компрес слід тримати, поки він має теплову дію – 3-4 години.

Тепло і спокій:

1. Хворим отитом обов'язково потрібен спокій, бажано постільний режим.

2. Ставтеся серйозно до нежиті. У період застуд промивайте ніс злегка підсоленою кип'яченою водою, втягуючи воду по черзі правою і лівою ніздрею.

3. Не виходьте на вулицю з мокрою головою, ретельно просушуйте вуха після ванни, лазні, басейну, літнього купання у водоймі.

4. Не колупайтеся у вухах металевими предметами, ручками, олівцями. Запідозривши «пробки», звертайтеся до лікаря.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Наталья Графская

    Я при болі у вухах і при підозрі на отит використовую краплі Колдісепт нано Сільвер! Вони мають протизапальну та протигрибкову дію, а це особливо важливо для людей, схильних до отитів.
  • Sichova Anna

    Як відомо, чоловіки терплять до останнього та бояться лікарів. Так і мій чоловік. Мовчав, що в нього болять вуха. Але коли вже не зміг спати ночами, довелося не просто йти, а бігти до ЛОРа. Діагноз – гострий отит. Прописали краплі Колдісепт Нано Сільвер. Чоловік пролікувався 5 днів – і отит пройшов. Дитині теж з їхньою допомогою лікували отит. Рекомендую!
  • Анна Манько

    Не розумію, де я могла застудитися і захворіти на отит, тим більше влітку. Може десь продуло, але біль у вусі був божевільний. Пила антибіотики і капала у вуха краплі Колдісепт нано Сільвер, тому що перші дні три біль не виносився. До кінця тижня з початку лікування почувала себе набагато краще. Краплі Колдісепт нано сільвер можна капати і для профілактики захворювання вух.
  • Читач64

    Отит - це ще зараза. Майже кожна ГРВІ у сина закінчується отитом. Педіатр у поліклініці нас уже знає без картки, каже: "Оооо, це ви? Знову з отитом?" У більшості випадків педіатр нам вушні краплі Колдісепт нано Сільвер призначає на кілька днів. Препарат добрий, знімає запалення швидко.

keyboard_arrow_up