Щоб контролювати екзему, наберіться терпіння

Серед багатьох захворювань шкіри екзема є однією з найпоширеніших. Вражає хвороба людей у будь-якому віці, часто зустрічається і у маленьких дітей. Протікає доволі тривалий проміжок часу, при цьому періоди затихання симптомів чергуються із загостреннями

- Цю хворобу вважають генетичним захворюванням, вона характеризується сверблячкою, запаленням і висипом на шкірі, - каже лікар-дерматолог Тетяна Сінчук. – Причинами виникнення екземи можуть бути різні фактори. Майже у всіх випадках виникнення екземи проявляється алергічна реакція. Вона розвивається під дією зовнішніх і внутрішніх факторів, а іноді причиною появи захворювання шкіри є надмірна чутливість організму до певних алергенів.

Від стресу і хвороб

Особливу роль у цій ситуації відіграє генетична схильність організму людини, а також порушення нормального функціонування печінки або шлунково-кишкового тракту.

Відео дня

Ще однією причиною розвитку екземи шкіри є стреси. Багато хворих відзначають появу висипань як реакції на сильне нервове напруження. Причиною розвитку екземи нерідко є ендокринопатії – порушення в роботі надниркових залоз, гіпофіза, щитовидної залози, – а також цукровий діабет. Спровокувати появу висипань можуть зміни гормонального фону в підлітковому віці або у жінок під час вагітності.

На початкових стадіях для екземи характерний гострий перебіг, який супроводжується виникненням різноманітного висипу, локалізація якого залежить від віку пацієнта.

Для дітей типовим вогнищем екземи є тулуб, шия. Для дорослих – це передпліччя, тильна сторона кистей і стоп. У будь-якому віці основними симптомами екземи є печіння, свербіж. Також характерні для екземи дрібні пухирці з прозорим вмістом, рожеві вузлики, які часто зливаються в єдине ціле, невеликі корости, тріщинки.

Якщо екзема виникла через гіперчутливість організму до мікробів, то висипання матимуть специфічну форму, з рівними округлими краями, і будуть розташовуватися несиметрично.

Несприятливими факторами, що підсилюють прояв захворювання і провокують його загострення, є бактеріальні, вірусні або грибкові інфекції, харчові, побутові й виробничі алергени, психоемоційні навантаження. Також мають значення метеорологічні фактори – різкі перепади температури, недостатня інсоляція, вологість повітря, хімічний склад води, ґрунту, повітря.

- Тривалість і перебіг гострого періоду залежить від віку хворого та від причини виникнення екземи, - каже лікар. – Зазвичай гострий період триває 7-9 тижнів, після чого виразність симптомів екземи спадає.

Хвороба затяжна

Після того як гострий період екземи проходить, пухирці втрачають свій яскраво-рожевий і червоний колір та набувають дещо синюшного кольору. Після 5-6 місяців настає хронічна стадія екземи з частими рецидивами і відносними ремісіями.

Екзема у багатьох випадках ускладнюється різними інфекційними хворобами шкіри і м’яких тканин. Крім цього, затяжна екзема призводить до порушень з боку нервової системи, що ще більше посилює прояви захворювання.

Екзема є незаразним захворюванням, хоча й таким, що заподіює масу незручностей. Хворобу дуже складно вилікувати, набагато простіше її постійно контролювати.

Лікування екземи повинно проводитися лише за призначенням лікаря-дерматолога. Зазвичай терапія захворювання складається з наступних моментів. Перше – виявлення та усунення фактора, що викликав розвиток екземи. Часто це сприяє досягненню поліпшення стану шкіри. Наступним етапом є антиалергійна терапія.

Потрібно здійснювати і місцеве лікування екземи. При гострій екземі застосовують примочки. За призначенням лікаря використовують кортикостероїдні мазі.

- Під час загострення екземи хворий повинен дотримуватись особливої гіпоалергенної дієти, –  каже лікар-дерматолог Тетяна Сінчук. – Виключаються незбиране молоко, яйця, цитрусові, полуниця, суниця, рибні консерви, м'ясо птиці, міцний чай, кава. Слід уникати контакту з водою і препаратами побутової хімії. Наберіться терпіння, не варто думати, що зайнявшись лікуванням, ви дуже скоро переможете екзему.

Харчування при екземі

Якщо у вас загострення екземи, то відразу постарайтеся обмежити себе в таких продуктах, як томати, полуниця, червоні яблука, солодощі, картопля.

В їжу вам годиться нежирне м’ясо. До нежирного м’яса відноситься індичка і кролик. Допустима ще баранина, але краще її виключити. Але не перевищуйте ліміт у сто п’ятдесят грамів на день. Та й м’ясо краще парити, а не смажити. Їжте рибу на пару.

У період загострення хвороби кращими є перші вегетаріанські страви, а потім – на слабкому м’ясному бульйоні. До других страв, які можна вживати, відносять відварене м’ясо, парові котлети, тефтелі, з гарнірів – різні каші, овочеве рагу. Рибу слід вживати  у вареному вигляді. 

Їжте більше рослинної їжі. Дуже корисні капуста і горох, оскільки в горосі міститься багато білка, тому його необхідно вживати в їжу хворим літніми формами екземи.

Обов’язково включіть до свого раціону ріпу і брукву, оскільки в них вміст вітаміну С в два рази перевищує вміст цього вітаміну в апельсинах, мандаринах та лимонах і в 12 разів вище, ніж у капусти та моркви.

Обмежте вживання цитрусових, відмовтеся повністю від кукурудзи – вона дуже сильно зашкодить вам. Також забудьте про крабів і банани, алкогольні напої, каву і всілякі чаї.

Від алергії до екземи

Одним з провокуючих факторів розвитку екземи є алергічна реакція організму на:  

- вживання продуктів з великою кількістю штучних домішок, а також шоколаду, цитрусових та інших алергенів;

- контакт шкіри з барвниками й ароматизаторами штучного походження, що входять до складу засобів побутової хімії, продуктів харчування, гігієнічних і косметичних препаратів;

- носіння на руках прикрас – браслетів, наручних годинників, каблучок, виконаних з різних сплавів;

- застосування ліків. Досить часто подібну реакцію дають застосування аспірину, парацетамолу, анальгіну та інших широко використовуваних препаратів, які продаються без рецепту;

- вакцинування;

- наявність в організмі вогнища бактеріальної або грибкової інфекції, глисти;

- укус комах;

- алергічна реакція на пил, шерсть тварин, пилок, спори цвілевих грибків.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа в Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів 17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських 16:54 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 16:37 У Кам’янець-Подільському районі на «тещиному язику» згоріло авто 15:54 Полеглих на війні захисників із Шепетівщини відзначили державними нагородами 15:09 На Шепетівщині поліцейські затримали молодика, який обікрав власного брата 14:23 У громаді на Хмельниччині замість пошкодженого обстрілом дитсадка побудують новий 13:40 Помідори та огірки: які ціни у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 13:17 На честь захисника Ростислава Остафійчука на Кам'янеччині відкрили меморіальну дошку 12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт 11:41 За добу шахраї виманили у мешканців Хмельниччини 230 тисяч гривень 10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up