Великі неприємності від маленького кліща

Розпочався сезон пікніків та активних прогулянок на природі. І часто дорослі, діти та їхні домашні улюбленці повертаються з відпочинку не одні, а з небажаними і небезпечними «друзями». Найбільш розповсюджені з них – кліщі

Кліщі живуть у вологих місцях, зокрема, в межах або поблизу лісистої або трав'янистої місцевості, тому що для виживання необхідна висока вологість повітря. У сухих соснових борах, де немає трави, ці комахи зустрічаються рідко.

Від укусу до вірусу

Активність кліщів починається у теплі сонячні дні травня-червня. Надалі активність знижується, а другий менший пік активності припадає на кінець серпня - початок вересня.

Відео дня

Кліщі є переносниками збудників десятків вірусних та інфекційних захворювань людей і тварин. Найнебезпечнішими серед них є кліщовий вірусний енцефаліт та хвороба Лайма, яка щороку набирає темпів.

Зараження людини відбувається у разі кровосмоктання кліща, випадкового роздавлювання кліща, розчісування місця укусу, втирання збудника інфекції в шкіру зі слиною чи тканинами кліща.

Не всі кліщі інфіковані вірусом. До ризику заразитися кліщовим енцефалітом найбільше піддаються люди, професія яких зобов'язує проводити велику кількість часу на природі, особливо в лісовому масиві. Це можуть бути геологи, лісники, будівельники, топографи, мисливці. І, звичайно, туристи.

Росте температура

Останнім часом відзначається збільшення випадків зараження людей кліщовим енцефалітом у парках, заказниках і навіть на власних дачних ділянках. Період від зараження до появи перших клінічних проявів хвороби (інкубаційний період) триває від 1 до 30 діб (частіше 7–14 діб).

- Захворювання розпочинається з різкого підвищення температури тіла (до 38–39 °С), появи нудоти, блювання, болю в м’язах шиї, спини, кінцівок, - розповідає головний лікар Хмельницької міської інфекційної лікарні Оксана Піддубна. - Температура тримається 5-10 днів, іноді до 12-15 днів. Приблизно в 1/3 випадків можлива двохвильова лихоманкова реакція. На першій хвилі лихоманки спостерігаються загально-інфекційні симптоми, на другій – неврологічна симптоматика з 2-4 дня хвороби (іноді в перші дні та години хвороби), а також симптоми ураження серцево-судинної та дихальної систем. Особливо закономірна двохвильова лихоманка у випадках із аліментарним шляхом зараження.

У місці присмоктування кліща виникає почервоніння шкіри. В подальшому виявляються симптоми ураження центральної нервової, серцево-судинної та дихальної систем. Обличчя і очі хворого червоні. З 3-5 дня захворювання розвивається ураження нервової системи: загальмованість, сонливість, марення, галюцинації, рухове збудження.

Небезпечна хвороба

Кліщовий енцефаліт – досить небезпечне захворювання, симптоми якого в початкових стадіях можна сплутати зі звичайною лихоманкою або отруєнням.

До зараження кліщовим енцефалітом сприйнятливі всі люди незалежно від віку чи статі, але найбільший відсоток (до 70%) припадає на працездатний вік від 20 до 50 років. Кліщовий енцефаліт найчастіше характеризується важким перебігом. Вкрай небезпечний для дітей перших років життя.

- У частини хворих хвороба ускладнюється паралічами м'язів шиї і верхніх кінцівок: з'являється слабкість в руці або нозі аж до повної неспроможності здійснювати рухи. При розвитку подібних паралічів в м'язах шиї спостерігається «звисаюча голова», - каже Оксана Вікторівна. - Достатньо характерною ознакою кліщового енцефаліту є мимовільні сіпання окремих груп м'язів. Може спостерігатися відчуття оніміння шкіри в окремих частинах тіла. При важкому перебігу захворювання може бути неясність мови, утруднення при ковтанні. Грізним ускладненням кліщового енцефаліту є порушення дихання: часте або навпаки нечасте дихання, виникаючі нетривалі зупинки дихання, які можуть закінчитися повною зупинкою дихання і навіть смертю хворого.

Після перенесення цього захворювання зазвичай втрачається працездатність, що іноді призводить до повної інвалідності на все життя. А в дітей після перенесення цієї хвороби у більшості випадків сповільнюється психічний і фізичний розвиток. При вогнищевих формах, особливо у дітей, летальність становить 30-40 %.

Остерігаєтеся кліщів – зробіть щеплення

Профілактика кліщового енцефаліту полягає у попередженні нападів кліщів і прийнятті так званих специфічних заходів захисту, до яких відносяться екстренна імунопрофілактика і вакцинація. Часто люди, яких вкусив кліщ, бояться йти до лікарні через страх перед болючими уколами.

Насправді запобігти поширенню вірусу можна внутрішньом'язової ін'єкцією імуноглобуліном, і чим раніше це буде зроблено, тим краще.

Щеплення проти кліщового енцефаліту треба робити не тільки тим, кому в зв’язку з професійною діяльністю доводиться довго перебувати в лісі. Навіть короткочасне відвідування лісу, в якому є іксодові кліщі, може призвести до зараження.

Якщо ж ви не зробили щеплення, а після лісової прогулянки зняли з себе кліща, який присмоктався, то і в цьому випадку існує можливість уникнути захворювання.

При своєчасному введенні протикліщового імуноглобуліну ефективність його досить висока. Якщо ж інфекція все-таки почала розвиватися, хвороба протікає значно легше і зазвичай не призводить до інвалідності.

Важлива умова формування захисту за допомогою імуноглобуліну: введення його в перші два дні після присмоктування кліща, пізніше ефективність препарату значно

знижується.

Планову вакцинацію від цього захворювання проводять в центрах щеплення або кабінетах. Екстрену ж профілактику з використанням імуноглобуліну проводять в пунктах травматології, де також видаляють кліщів, які присмоктались.

Після укусу кліща потрібен ще місяць спостереження

Якщо присмоктування кліща все ж сталося, первинну консультацію завжди можна отримати за телефоном 103. Якщо ж у вас немає можливості звернутися за допомогою до медустанови, то кліща доведеться видаляти самостійно.

Кліщів зручно видаляти зігнутим пінцетом або хірургічним затискачем. При цьому комаху потрібно захопити якомога ближче до хоботка, потім його акуратно підтягують, при цьому обертаючи навколо своєї осі в зручну сторону. Зазвичай через 1-3 обороти кліщ витягується цілком разом з хоботком.

- Видалення кліща необхідно проводити з обережністю, не здавлюючи його тіло, оскільки при цьому можливе видавлювання вмісту кліща разом із збудниками хвороб в ранку, - каже головний лікар міської інфекційної лікарні Оксана Піддубна. - Важливо не розірвати кліща при видаленні – залишена в шкірі частина може викликати запалення і нагноєння. При цьому варто врахувати, що при відриві головки кліща процес інфікування може продовжуватися, оскільки в слинних залозах і протоках присутня значна концентрація вірусу кліщового енцефаліту.

Якщо при витяганні кліща відірвалася його голівка, яка має вигляд чорної крапки, місце присмоктування протирають ватою або бинтом, змоченими спиртом, а потім видаляють головку стерильною голкою, попередньо простерилізованою на вогні, так, як ви видаляєте звичайну занозу.

- Не мають під собою жодних підстав деякі надумані поради про те, що для кращого видалення слід накладати на кліща, що присмоктався, мазеві пов'язки або використовувати масляні розчини, - каже Оксана Вікторівна. - Масло або олія навпаки може закупорити дихальні отвори кліща і він помре, залишившись в шкірі. Після видалення кліща шкіру в місці його присмоктування обробляють йодом або спиртом.

Людям, яких покусав кліщ, рекомендовано проводити щоденну термометрію протягом 30 днів, слідкувати за самопочуттям та оглядати шкірні покриви. Витягнутого кліща ні в якому разі не можна викидати або розчавлювати. Буде правильніше помістити його в коробку з-під сірників або баночку і відвезти до найближчої лікарні чи лабораторії, де зможуть перевірити комаху на наявність небезпечного вірусу.

Необхідно протягом місяця після укусу спостерігатися у лікаря і здавати аналізи. Тільки після закінчення цього терміну можна говорити про те, що пацієнт не є носієм вірусу.

Вирушаючи в ліс, на дачу, на рибалку, подбайте про себе

Використовуйте репеленти – засоби, що відлякують кліщів. Препарати слід купувати в аптечній мережі, наносити відповідно до інструкції.

Одягайтеся в світлий однотонний, з довгими рукавами, щільно прилягаючий до тіла одяг, щоб було легше помітити кліщів. Голову слід покривати головним убором.

Гуляючи по стежках, не йдіть далеко в гущавину. Кліщі люблять підійматися на листя чагарників і дерев, підстерігаючи своїх жертв.

Перевірте своє тіло, а особливо тіло дітей на наявність кліщів після того, як ви були на природі.

Вдома одразу змініть одяг, білизну, ретельно їх огляньте, виперіть та випрасуйте. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому. Витрушування одягу не позбавляє від кліщів.

Якщо разом з вами на природі перебував ваш пес чи інша тварина, його теж слід оглянути на наявність кліщів до того, як впустити до помешкання.

Слід негайно звернутися до лікаря у випадках, якщо:

- на місці укусу утворилася червона пляма

- збільшилися лімфатичні вузли

- підвищилася температура тіла

- з’явився м’язовий біль

- виник шкірний висип

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 11:41 Хмельницькі волонтери везуть авто військовим: потрібно пальне 11:01 Погрожував і вимагав пенсію. У Волочиську онук кривдив бабусю Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 10:15 Куди вступити після 9 та 11 класу: огляд навчальних закладів Хмельницького 10:02 Звільнено працівницю ТЦК, яка зі стоматологом організувала корупційну схему на Хмельниччині 09:02 У Кам’янці-Подільському відкрили меморіальну дошку саперу Івану Остапову photo_camera 21:21 У Хмельницькому призупинять опалювальний сезон 20:24 Зґвалтування 6-річної дитини та 76-річної жінки: сексуальні злочини на Хмельниччині 19:02 Через війну не вистачає водіїв: яка ситуація в громадському транспорті Хмельницького photo_camera 18:27 Чергова сесія Хмельницької обласної ради: які рішення приймали photo_camera 16:01 У Хмельницькому районі підприємець незаконно зрубав дерев на пів мільйона 15:08 У Хмельницькому районі зіткнулись два «Renault». Є постраждалий 14:58 Вибух гранати в квартирі на Хмельниччині: в реанімації підліток 13:42 10 тисяч доларів за непридатність до служби: схема від представниці ТЦК і стоматолога photo_camera 13:17 30 березня в Хмельницькому відкриють мотосезон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up