Будівля, де сьогодні чекають вироку суду, має 200-річну історію

Непримітну будівлі у самісінькому центрі міста хмельничани називають «тюрмою». Комплекс споруд за високим парканом йменується сьогодні як «слідчий ізолятор №29». Мало хто знає, що колишня проскурівська в’язниця має понад 200-річну історію.

Ще у 1795 році це був «арештантський будинок», а в перші роки XIX століття згадується як «тюремний замок, що стоїть на Кам’янецькому тракті». Тривалий час цей замок являв собою невеличкий одноповерховий будинок з малою кількістю тісних приміщень. Перебудову в’язниці завершили у 1830 році і витратили з міського бюджету 8265 рублів. За основу для цього взяли «Зразковий проект повітового тюремного замку», який розробив у XIX столітті відомий зодчий А. Захаров і який реалізований у багатьох містах імперії. 
Після «відродження» тюремний замок вже мав просторе приміщення з окремими камерами для малолітніх злочинців, карних злочинців (2 камери), боржників, для тих, хто здійснив легкі злочини, жіноче відділення з камерами для повнолітніх і малолітніх, а також лазарет. Будівля була оточена високим парканом. 

Усі гроші, який виділяла міська влада, йшли на опалення та освітлення тюрми, продовольство й утримання приміщень. За розподіл цих грошей, а також за внутрішній розпорядок відповідала лише одна людина – тюремний наглядач. Вже пізніше штат розширили – тут з’явився начальник в’язниці, його помічники-наглядачі.
У проскурівській тюрмі відбували покарання не більше сотні в’язнів. У 1908 році тут утримувалось 67 чоловіків і 5 жінок ( із загальної кількості – 5 було засуджено на смерть).
Найбільшого розквіту тюрма досягла за більшовицького панування: тюрма розширилась, стала вміщати не сотні, а тисячі в’язнів, перетворишвшись за допомогою катів-чекістів на «фабрику смерті»
У повоєнні роки проскурівська в’язниця продовжила свою роботу за профілем. Вона була передана до УМВС та стала слідчим ізолятором.


Друзі, надсилайте «ВСІМ»  фото старого Проскурова з коротеньким описом на адресу [email protected]. Діліться історією та цікавими фактами про  зміни у нашому місті.


Читайте також:

З пустиря до головної площі Хмельницького

У будівлі художнього музею колись видавали позики підприємцям

На залізничному вокзалі Проскурова збирався місцевий бомонд

Дізнавайтеся більше про Проскурів у нашому фотоблозі тут. 

Коментарі (2)
  • Jar Kordon

    Здание, что на левом фото - построено после войны на месте трехэтажного здания бывшей табачной фабрики, разрушенного в 1941-44 гг.
  • Анонім

    Шикарний аід,
Там, де сьогодні готують молодь до військової служби, колись була пошта

Поштово-телеграфна контора На вулиці Героїв Майдану, 64 розташований чи не найгарніший будинок Проскурова. Старовинна...

На одній з центральних вулиць Проскурова колись красувався чи не єдиний презентабельний будинок. Це була двоповерхова...

У приміщенні театру ляльок колись робили цукор

На одній з центральних вулиць Проскурова колись красувався чи не єдиний презентабельний будинок. Це була двоповерхова...

Лазня у Проскурові почала функціонувати ще у XIX столітті. Саме сюди, в одноповерховий будиночок приходили проскурівчани,...

Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up