Молодіжне питання

За пропозицією журналістів з декількох ЗМІ, починаю вести блог, присвячений молодіжній проблематиці у Хмельницькому регіоні. Вважаю, що розумію потреби молоді та маю достатній досвід реалізації молодіжних ініціатив, який дасть якісну оцінку ситуації, яка склалася. Власне, не хочеться бути схожим на бабусь на лавочках та жалітися на те, що все погано. Людська свідомість буває двох типів, вона як і весь світ – дуальна. Ти або задоволений життям, або постійно знаходиш привід для розчарування. Конструктив або деструктив. Ти або твориш цей світ, або руйнуєш його. Ось так, все в крайнощах. Хочеться говорити про проблематику в контексті її вирішення. Чому? Тому, що це змога знайти потрібних людей серед тих, хто прочитає цей текст. Власне, тільки для цього і пишу. Тролів і критиків прохання ігнорувати нижче описане. Для тих людей, які готові не словом, а ділом підтримати – нижче будуть вказані контакти. Поїхали.

Роль молоді в становленні нашої держави була завжди в тіні, та оцінена як другорядна. Але зробимо крок в історію. Революція на граніті, де основну роль відіграло студентство – це перший крок до повалення радянського режиму. Свідомо не кажу «незалежності», бо ми тільки її здобуваємо. Далі - «Україна без Кучми», «Помаранчева революція», «Євромайдан».

Згадки про молодь бувають хіба що на День молоді. А промовляючи зашліфовану фразу «молодь – це наше майбутнє», чиновники показують своє ставлення до майбутнього. Фоно формальне та фальшиве. На шляху до євроінтеграції, ми будуємо плани, що через років 10-15 країна досягне інших стандартів в політиці, економіці і ціннісних орієнтирах людей. Але давайте себе запитаємо, хто буде керувати країною в майбутньому? Та сама молодь, про яку згадують раз на рік. А яким може бути керівник без досвіду роботи (бо не пускають працювати без стажу або ж без зв’язків), яким може бути державний діяч без розуміння, як будується держава (бо старі політичні гравці не допускають молодих та ідейних, купуючи електорат «гречкою»)?

Вчаться завжди на власних помилках, і тому треба давати змогу молоді помилятися зараз. Так, ці хиби будуть робити з них професійних державних менеджерів, управлінців, політиків. А як поводити себе, коли тебе ігнорують? Брати ініціативу у власні руки. Об’єднуватись та вирішувати проблеми, ставити цілі та досягати їх. Сподіватись на себе. Діяти.

Яка роль влади у формуванні тієї молоді, котра буде спроможна взяти відповідальність за майбутнє України? Що слід робити? Просто зрозуміти, усвідомити ті самі слова, котрі вони говорять щороку у червні, що «молодь, це наше майбутнє». Бо тільки тоді ти усвідомлюєш, що можеш змінити своє ставлення. Інакше, це називається імітацією.

Тепер пропозиції.

В будь-якій діяльності, якщо ти не ставиш для себе чіткої цілі, то значить нічого не досягнеш. Логічно.

Так ось, доки ми не матимемо в голові уявлення яким має бути молоде покоління в майбутньому, то це покоління буде виховуватись самовільно і не відомо, чи захоче воно жити на рідній землі?

«Хмельницький молодіжний клуб розвитку» проаналізував діяльність обласного Управління молоді та спорту за 4 роки і переконався в тому, що всі заходи переважно повторюються з року в рік і не змінюють свій формат, не залежно від того, цікавить це молодь чи ні. Переважно, це заходи, приурочені визначним датам і не мають за мету формування чітких рис і цінностей молоді.

Крок 1. Потрібно виробити бачення (стратегію), якою має бути молодь через 5, 10, 15 років. Щоб скласти план роботи, Управління молоді та спорту має орієнтуватися на завдання, котрі сформує сама молодь. Йти до цілі.

Крок 2. Молодь сама має визначати, що їй потрібно. Це мають бути лідери громадської думки, успішна молодь з різних сфер діяльності: культура, бізнес, громадська діяльність, інтелектуали з усіх районних центрів області.

Крок 3. Програма, котру розробить молодь, має бути прийнята за основу щорічних програм управління молоді та спорту.

Крок 4. Створення Молодіжного парламенту Хмельницької області, як дорадчого органу при Управлінні молоді та спорту ОДА для контролю за виконанням плану та налагодження живої співпраці молоді з органами влади. Залучення до функціонування Парламенту всіх районних центрів, шляхом скайп-конференції чи зустрічей (якщо є можливість). Управління повинно регулярно публічно звітувати перед молоддю про хід реалізації програми, а також вислуховувати пропозиції і зауваження.

Крок 5. Система стажування молоді в органах державної влади. Учасники стажування можуть безкоштовно допомагати в різних управліннях, залежно від їх освіти і спеціалізації, а  також отримувати безцінний досвід.

Очікування:

- маємо довгострокові цілі та формуємо короткострокові плани щодо реалізації стратегії розвитку молоді в Хмельницькій обл.;

- налогоджена співпраця молоді та органів державної влади за принципом підтримки та взаємодопомоги (Вибудовуємо пряму демократію - коли суспільство формує список того, що йому необхідно, а державне управління це реалізує. За це, між іншим, ми платимо їм гроші з бюджету.);

- після проходження стажування в органах державної влади молодь отримує розуміння, як будувати державу (маємо готові кадри для заміни).

Перше питання, яке сьогодні описав є базовим, для загального розуміння. Команда «Хмельницького молодіжного клубу розвитку» працює над втіленням цих ідей в життя. Долучайтесь: https://http://vk.com/molodemisto

 Далі буде.

Коментарі (1)
  • Світлана Швец

    Cтепане, хочеться, щоб такі, як ви, представляли інтереси молоді у місцевих органах влади і ВР після виборів. Але, чи можливо це для порядної людини?!...:(
Як вбити молодіжну ініціативу: покрокова інструкція

Будь-що живе легше знищити, коли воно ще молоде. Дерево – доки стовбур гнучкий та тоненький, тварину – доки вона не може...

Молодіжне питання

За пропозицією журналістів з декількох ЗМІ, починаю вести блог, присвячений молодіжній проблематиці у Хмельницькому регіоні....

Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up