Про шляхи взаємодії системи БПД та органів адвокатського самоврядування говорили у Хмельницькому

     03 квітня 2015 року за ініціативи Регіонального  центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області та Хмельницького відокремленого підрозділу Громадської організації «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» разом з представниками органів адвокатського самоврядування проведено круглий стіл на тему: «Поглиблення співпраці між органами адвокатського самоврядування та Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги».

     Метою заходу було обговорення проблемних питань, що можуть виникати при взаємодії між системою надання безоплатної правової допомоги та адвокатурою, поглиблення співпраці між органами адвокатського самоврядування та центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги. В обговоренні питань порядку денного взяли участь:

-         директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Хмельницькій області Наталія Стьопіна;

-         голова Ради адвокатів  Хмельницької області Наталія Вагіна;

-         заступник директора Олена Варфоломєєва;

-          Секретар Ради адвокатів Хмельницької області Оксана Барилюк;

-          керівник Хмельницького  відділення   ГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу Тетяна Сівак;

-          член Комісії з оцінювання якості, повноти та своєчасності надання адвокатами безоплатної вторинної правової допомоги  в Хмельницькій області Надія Юзькова;

-          секретар конкурсної комісії, головний спеціаліст відділу правової роботи та представництва інтересів держави в судах Головного управління юстиції у Хмельницькій області Ольга Голдзіцька;

-          адвокат Вадим Кулєбякін;

-          адвокат Олександра Лебідь;

-          адвокат Марія Призиглей;

     З вітальним словом до учасників круглого столу звернулася директор Центру Наталія Стьопіна, яка представила результати роботи Центру у 2013-2014 роках та розповіла про перспективи розвитку системи БПД у 2015 році.

     Крім того, вона окреслила питання щодо реалізації основних положень Меморандуму про співпрацю у сфері надання безоплатної правової допомоги між Міністерством юстиції України та Національною асоціацією адвокатів України.

     Учасниками круглого столу було висловлено спільну позицію щодо наявності налагодженої конструктивної співпраці між Регіональним центром БВПД у Хмельницькій області та органами адвокатського самоврядування Хмельницької області.

     У подальшому жваве обговорення викликало питання щодо професійної етики адвокатів у зв'язку з реалізацією на практиці ст. 53 Кримінального процесуального кодексу України (залучення захисника до проведення окремої процесуальної дії). Учасники круглого столу  дійшли спільної думки,  що адвокат, який бере участь в окремій процесуальній дії має неухильно дотримуватись стандартів якості надання безоплатної правової допомоги у кримінальному процесі, Правил адвокатської етики та вимог КПК України.

     Не менш важливим стало обговорення питання виділення робочих приміщень для адвокатів у судах першої  та апеляційної інстанцій.

     Голова ради адвокатів Хмельницької області Наталія Вагіна та директор Регіонального центру Наталія Стьопіна висловили зацікавленість в створенні максимально комфортних умов для роботи адвокатів, та повідомили, що  на адресу голови  судової адміністрації у Хмельницькій області  підготовлено та направлено спільне звернення щодо сприяння у виділенні приміщень для роботи адвокатів в місцевих судах області.

     Також Радою адвокатів Хмельницької області та головою апеляційного суду Хмельницької області досягнуто попередніх домовленостей  щодо підписання договору про виділення приміщення для адвокатів в Апеляційному суді Хмельницької області.

     Учасниками круглого столу було обговорено впроваджену систему Стандартів якості надання БВПД у кримінальному процесі, а також  необхідність розробки стандартів якості у цивільних та адміністративних справах. Висловлено думку, що Стандарти є необхідною умовою для отримання громадянами якісної, повної та своєчасної допомоги, вони  дисциплінують адвокатів та сприяють підвищенню рівня їх професійності та добросовісності. Під час круглого столу висловлено пропозиції, що Стандарти якості в цивільних та адміністративних справах встановлювати доцільніше після узагальнення практики надання безоплатної вторинної правової допомоги у даних категоріях справ. При цьому, стандарти мають бути мінімальними, з метою уникнення  зловживань з боку клієнтів.

     З метою раціонального використання моделі і ресурсу каскадних тренінгів для підвищення кваліфікації адвокатів поза межами системи БПД, керівником регіонального відділення ГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» Тетяною Сівак запропоновано проводити спільні тренінги Ради адвокатів та центру БВПД, організованих для адвокатів.  Зокрема, слід  організовувати тренінги на регулярній основі., проводити тренінг з однієї теми не один раз, а як мінімум 2-3 рази на рік, щоб якомога більше адвокатів було охоплено, а також додатково впроваджувати зворотній зв’язок із адвокатами за результатами проведених тренінгів.

     Досягнуто згоди щодо умов обміну досвідом між Центром та адвокатським самоврядуванням.

     При обговоренні питання щодо порядку проведення конкурсу адвокатів, які допомогу залучаються до надання безоплатної вторинної правової допомоги, учасники круглого столу висловили пропозицію про виключення другого етапу конкурсу (письмового тестування),приділивши увагу співбесіді.

     Що стосується права вільного вибору  захисника серед адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, то думки учасників круглого столу розділились.

     На думку представників Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області у випадках надання безоплатної вторинної правової допомоги, захисник призначається державою.

     Таким чином, право вільного вибору захисника не може розповсюджуватися на надання безоплатної вторинної правової допомоги.

     Однак, під час обговорення питання, висловлено окремі думки, зокрема, пропонувати особі перелік адвокатів системи безоплатної вторинної правової допомоги та у разі виявлення бажання останнього, отримувати від нього заяву на призначення обраного ним адвоката.

         За результатами круглого столу його учасники  визначили шляхи подальшої співпраці, зокрема,  підвищувати рівень правової обізнаності населення, організовувати та проводити спільні тренінги Радою адвокатів Хмельницької області та Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області, забезпечити спільними зусиллями подальшого виділення робочих приміщень в судах для адвокатів Хмельницької області.






 

Законом України від 24.12.2015 р. № 921-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантій дотримання...

Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини

Протягом восьми днів  з 25 березня 2016р. по 01 квітня 2016р. у місті Києві проходив ХIII Міжнародний фестиваль...

Постановою Кабінету Міністрів України від 14.03.2016 р. внесено зміни до Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на...

Постановою Кабінету Міністрів України від 09.12.2015 р. № 1014  Порядок надання щомісячної адресної допомоги...

Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном 20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up