Страхові виплати внутніршьо переміщеним особам

Встановлено порядок здійснення страхових виплат ВПО, пов’язаних з втратою працездатності, вагітністю й пологами, а також похованням. 

Правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності постановою від 26.12.2014 № 37 затвердило Порядок надання матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції.

Вказаний документ визначає механізм надання особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення АТО за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності допомоги по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), допомоги по вагітності та пологах, допомоги на поховання (крім поховання пенсіонерів, безробітних та осіб, які померли від нещасного випадку на виробництві).

 Матеріальне забезпечення за вказаним Порядком повинно надаватись особам, які працюють (працювали ) на підприємствах установах, організаціях чи у фізичних осіб або були добровільно застраховані та переміщуються з тимчасово окупованої території і районів проведення АТО (застраховані особи), та отримувачам допомоги на поховання застрахованих осіб і які не реалізували свого права на отримання матеріального забезпечення відповідно до у зв’язку із переміщенням з тимчасово окупованої території України та районів проведення АТО.

При цьому:

- допомога по тимчасовій непрацездатності надається в разі настання страхового випадку до моменту переміщення застрахованої особи;

- допомога по вагітності та пологах надається в разі настання страхового випадку до моменту переміщення застрахованої особи, а також в разі настання страхового випадку протягом 30 тижнів з дати переміщення застрахованої особи;

- допомога на поховання (крім поховання пенсіонерів, безробітних та осіб, які померли від нещасного випадку на виробництві) надається в разі настання страхового випадку до моменту переміщення отримувача допомоги.

 Для цілей Порядку датою переміщення застрахованої особи вважається дата, зазначена у довідці про взяття її на облік як особи, яка переміщується з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції, виданій відповідно до постанови КМУ від 01.10.2014 року № 509 «Про облік осіб, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції та Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб».

Правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності постановою затвердило вказаний Порядок виконання постанови Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 року №531 «Про особливості реалізації прав деяких категорій осіб на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». Постанова правління фонду зареєстрована у Міністерстві юстиції 21.01.2015 р. та набере чинності з дня її офіційного опублікування.

З практичних питань реалізації зазначеного Порядку та інших правових проблем вимушені переселенці можуть звертатися до партнерів проекту «Захист цивільних та громадянських прав внутрішньо переміщених осіб та вразливих груп», який реалізується Всеукраїнською коаліцією з надання правової допомоги за підтримки Національного фонду підтримки демократії (NED) у Волинській, Дніпропетровській, Івано-Франківській, Миколаївській, Одеській, Рівненській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій та Чернігівській областях.

Законом України від 24.12.2015 р. № 921-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантій дотримання...

Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини

Протягом восьми днів  з 25 березня 2016р. по 01 квітня 2016р. у місті Києві проходив ХIII Міжнародний фестиваль...

Постановою Кабінету Міністрів України від 14.03.2016 р. внесено зміни до Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на...

Постановою Кабінету Міністрів України від 09.12.2015 р. № 1014  Порядок надання щомісячної адресної допомоги...

Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 11:41 Хмельницькі волонтери везуть авто військовим: потрібно пальне 11:01 Погрожував і вимагав пенсію. У Волочиську онук кривдив бабусю 10:15 Куди вступити після 9 та 11 класу: огляд навчальних закладів Хмельницького 10:02 Звільнено працівницю ТЦК, яка зі стоматологом організувала корупційну схему на Хмельниччині 09:02 У Кам’янці-Подільському відкрили меморіальну дошку саперу Івану Остапову photo_camera 21:21 У Хмельницькому призупинять опалювальний сезон 20:24 Зґвалтування 6-річної дитини та 76-річної жінки: сексуальні злочини на Хмельниччині 19:02 Через війну не вистачає водіїв: яка ситуація в громадському транспорті Хмельницького photo_camera 18:27 Чергова сесія Хмельницької обласної ради: які рішення приймали photo_camera 16:01 У Хмельницькому районі підприємець незаконно зрубав дерев на пів мільйона 15:08 У Хмельницькому районі зіткнулись два «Renault». Є постраждалий 14:58 Вибух гранати в квартирі на Хмельниччині: в реанімації підліток
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up