Всесвітньо відомий офтальмолог Святослав Федоров народився у Проскурові

Видатний лікар, вчений, завдяки якому сьогодні існує «мікрохірургія» ока. Його вважають найвидатнішим офтальмологом XX століття. За своє життя провів величезну кількість операцій, за які до нього не брався ще ніхто. 
Мало кому відомо, що знаний у світі лікар народився у маленькому Проскурові. Саме його особистості ми присвячуємо черговий історичний блог про відомих жителів Проскурова. 

Святослав Федоров народився 8 серпня 1937 року. Батько – командир полку червоного козацтва, а мати – козачка. Після того як тато став слухачем військової академії у Москві, сім’я Федорових змушена була покинути Проскурів та переїхати до Росії. 
Незначний період відомого офтальмолога пройшов тут, у Проскурові. Як розповідає історик та провідний науковий співробітник обласного краєзнавчого музею Сергій Єсюнін, Святослав Федоров хотів піти стопами батька та навіть вступив до льотного училища. Однак доля склалась інакше. 
- Під час військових навчань Федоров відморозив ступню, через що її довелося ампутувати. Це обірвало його мрію стати льотчиком і він вирішив вивчитись на медика. Після закінчення медичного університету у Ростові на Дону, Святослав Федоров стає офтальмологом. В цій галузі він здобуває неабиякий успіх, - каже Сергій Єсюнін. 
Ще у 80-х роках лікар відкрив науково-дослідний інститут хірургії ока, який був єдиним на той час у Радянському Союзі. А вже через кілька років з’являється перший у світі науково-дослідний центр мікрохірургії ока. Офтальмолог працював до останнього дня. Особисто провів безліч надскладних операцій з відновлення зору.
Життя Федорова обірвалось несподівано у віці 72 роки. 2 червня 2000 року хірург повертався на вертольоті до Москви. Однак закінчилось пальне і гелікоптер впав. 
Філії мікрохірургії ока успішно працюють у багатьох містах України. Філії відомого центру Федорова функціонують у Чернівцях, Одесі. 
За все життя у рідному Проскурові Федоров був кілька разів. Однак місто було маленьке та малоперспективне. Тому колись успішні кадри шукали себе у столиці або інших великих містах.

Читайте також: 

Його ім’ям назвали школу кобзарського мистецтва у Нью-Йорку

Проскурівчанина Василя Зіньковського вважають засновником християнської педагогіки

 

Коментарі (0)

Колись на центральній вулиці Проскурова вперше почали виготовляти газовану воду. Смілива ідея належала проскурівчанину Соломону...

Михайло Павловський – відомий вчений в галузі механіки, політик і громадський діяч. Має численні заслуги у сфері науки і...

Затятий декабрист, який чи не все своє життя провів у засланні. Павло Вигодовський народився і виріс у Проскурові. Сьогодні...

Одна із центральних вулиць, де сьогодні розташований собор Різдва Богородиці, неподалік овочевого ринку, носить ім’я Володимира...

Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up