Як побороти політичну корупцію?

  • Олег Черненко
  • Автор: Олег Черненко
  • Громадський активіст, координатор руху ЧЕСНО в Хмельницькій області, представник    ГО «Центр політичних студій та аналітики» в Хмельницькій області.

  • access_time

19-20 березня 2015 року ГО «Центр політичних студій та аналітики» у м.Києві було проведено семінар з ключових питань впровадження державного фінансування партій. Учасниками заходу були представники політичних партій та громадських організацій зі всієї України. Метою семінару  було створення Всеукраїнської мережі, спроможної працювати над поширенням в регіонах ідеї запровадження в Україні прозорого фінансування політичних партій.

Корупція по праву вважається провідною хворобою суспільства. Вона пронизує життя громадян у всіх сферах їх діяльності. Експерти боротьби з корупцією виділяють три її види:

- побутова – виникає під час взаємодії пересічних громадян з чиновниками;

- ділова – виникає під час взаємодії бізнесу та влади;

- корупція верховної влади – відноситься до політичного керівництва. Вона проявляється у задоволенні власних потреб та інтересів у збиток інтересам виборців.

Саме корупція у верховній владі не дає змоги громадянам отримати (внаслідок свого вибору) політичні партії, котрі відстоюють їхні інтереси, а не інтереси олігархів. До тих пір, поки партії фінансуватимуть олігархи, політична еліта країни буде послуговуватись при прийнятті рішень не інтересами народу, а інтересами своїх спонсорів. Усвідомлення цієї проблеми та необхідності її вирішення у найкоротші строки спонукало низку громадських експертів у сферах юриспруденції та антикорупційної діяльності запропонувати зміни до Закону України «Про політичні партії в Україні», законів, які встановлюють порядок проведення загальнодержавних та місцевих виборів, а також суміжного законодавства.

Даними змінами пропонується ввести державне фінансування статутної діяльності партій та часткову компенсацію витрат на виборах. Водночас буде запроваджено систему жорсткого контролю фінансової звітності партій з відповідними санкціями. Під час останньої зустрічі робоча група дійшла згоди щодо питання «висоти» виборчого бар’єру, подолавши який політична партія могла отримати кошти з державного бюджету, а саме 3%. Звітування партій планується винести на веб-ресурсі контролюючого органу – Національного агентства з питань запобігання корупції.

Наразі, планується публічне обговорення в регіонах концепції запровадження державного фінансування політичних партій, до якої зможуть долучитись усі небайдужі громадяни на місцях.

Коментарі (0)
Чи запрацює Стратегія регіонального розвитку Хмельниччини?

Хмельниччина стала чи не першим  регіоном в Україні, де було розроблено та прийнято депутатами Хмельницької обласної...

Конфлікт, що наразі триває на Сході України, є результатом дестабілізації зовнішніх гравців, які скористалися гетерогенністю...

Як побороти політичну корупцію?

19-20 березня 2015 року ГО «Центр політичних студій та аналітики» у м.Києві було проведено семінар з ключових питань впровадження...

Коли для реформ потрібна лише політична воля

  Останнім часом найбільш популярною темою в суспільстві є необхідність реформування всіх сфер життя. Велика кількість...

Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
11:01 Погрожував і вимагав пенсію. У Волочиську онук кривдив бабусю 10:15 Куди вступити після 9 та 11 класу: огляд навчальних закладів Хмельницького 10:02 Звільнено працівницю ТЦК, яка зі стоматологом організувала корупційну схему на Хмельниччині 09:02 У Кам’янці-Подільському відкрили меморіальну дошку саперу Івану Остапову photo_camera Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 21:21 У Хмельницькому призупинять опалювальний сезон 20:24 Зґвалтування 6-річної дитини та 76-річної жінки: сексуальні злочини на Хмельниччині 19:02 Через війну не вистачає водіїв: яка ситуація в громадському транспорті Хмельницького photo_camera 18:27 Чергова сесія Хмельницької обласної ради: які рішення приймали photo_camera 16:01 У Хмельницькому районі підприємець незаконно зрубав дерев на пів мільйона 15:08 У Хмельницькому районі зіткнулись два «Renault». Є постраждалий 14:58 Вибух гранати в квартирі на Хмельниччині: в реанімації підліток 13:42 10 тисяч доларів за непридатність до служби: схема від представниці ТЦК і стоматолога photo_camera 13:17 30 березня в Хмельницькому відкриють мотосезон 12:11 Прокат електросамокатів у Хмельницькому: які ціни та що з зонами для паркування (ІНФОГРАФІКА)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up