За два дні хмельничанки можуть «одягнути» танк, який стане непомітний для ворогів на Сході

За два дні хмельничанки можуть «одягнути» танк, який стане непомітний для ворогів на Сході
Тут не ділять військових на «своїх» та «чужих», бо хмельничанки люблять та опікуються всіма, як рідними дітьми. Маскувальні сітки жінки плетуть вже рік. У захисну амуніцію власного виробництва одягають як бійців, так і військову техніку.

Впродовж такого тривалого часу у них досі горять очі, а руки не знають втоми. Благодійниці переконані, що на них величезна відповідальність – вони мусять допомагати тим, хто щодня ризикує своїм життям на Сході.

Тетяна Баско разом з іншими активістками організувала так званий цех, у якому плетуть маскувальні сітки, костюми та «кікімори» для бійців АТО. Каже, не раз хлопці дякували після того, як власноруч зроблена амуніція рятувала їх від смерті.

Тетяна приміряє маскувальний костюм на добровольця батальйону "Айдар" Гіві.

Відео дня

Майстрині збираються практично щодня. Активно долучаються до плетіння маскувальної амуніції дружини, матері та навіть брати бійців, які воюють на Сході. Допомогти може кожен.
- Зараз люди трохи зневірились, певно. Раніше набагато активніше долучались, ми всі були як одна родина. Зараз практично з усіма, хто хоче допомагати, ми стали справжніми друзями, - каже Тетяна Баско

Плетуть з молитвою і піснями

Щоденно до справи долучається кілька нових людей. Серед охочих буває і дітвора, і пенсіонери. Останні у цю справу вкладають душу, а сам процес перетворюють мало не на священний обряд.

- Наші бабусі – молодці. Ми довго з ними співпрацюємо. Долучаються до справи великою компанією - один-два рази на тиждень стабільно, - каже Тетяна Баско. – Стараються чим можуть допомогти – печуть навіть для наших бійців печиво і пироги. Буває, разом і молимось, і співаємо.

Підписи та теплі слова на прапорах солдати передали хмельничанкам з передової

Допомагають плести маскувальне спорядження дітки та молодь з різних навчальних закладів міста. Під час зустрічі з бійцями школярі фотографуються  та нерідко плачуть.

Все на передову

Жінки зізнаються, що прохань дуже багато, тому допомагають не лише військовим з Хмельниччини. Захисне спорядження рятує українських снайперів та бійців розвідки.  Маскувальні костюми відправляли хлопцям із 72-бригади, 8-го полку спецпризначення, «кіборгам».

- Плетемо маскувальний одяг та сітки для багатьох хлопців. Всіх важко перелічити. «Правому сектору» також допомагали, - розповідають жінки. - На зиму плели білу маскувальну сітку для машини, яку назвали «Фрося». Тоді вона була страхом для російського спецназу і про неї навіть ходили легенди. Загалом вся передова  наша.

Кілограм сітки на танк

Схему плетіння жінки вигадали самі. За день можна виготовити в середньому три маскувальні сітки або один костюм. А лише за один місяць хмельничанки зробили і передали на Схід більше 60 маскувальних костюмів. Одна готова сітка заважить на добрих 15-20 кілограмів. Своїм рекордом активістки вважають 100 квадратних метрів сітки, які вони сплели за два дні.

З цього починається кропітка  робота

Так виглядає вже готова маскувальна сітка, яку хмельничанки невдовзі передадуть на Схід

Технологія не хитра: потрібно нарізати смужки із залишків камуфляжного одягу і по діагоналі нав’язувати на сітку. Матеріали майстрині купують за кошти, які передають хмельничани.

- Хто 10, хто 20 гривень пожертвує. Загалом найбільш вартісною якраз виявляється сама сітка. Востаннє закупили її на 2,5 тисячі гривень. Кілограму вистачає, аби зробити два бліндажа або накрити один танк, - пояснює «ВСІМ» Тетяна Баско.

Рукодільниці вже скоро розпочнуть готуватись разом з бійцями до зими. У хід підуть білі простирадла, аби з них робити маскувальний одяг та сітки, які поїдуть на передову.

Хто хоче допомогти жінкам робити добру справу, даємо контакти та адресу, де щодня збираються хмельницькі волонтерки: ТЦ "Дитячий світ", третій поверх. 068 027 1492 - Тетяна Баско 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up