Жінка-пила чи чоловік-забіяка: хто винен у сімейних негараздах?

Жінка-пила чи чоловік-забіяка: хто винен у сімейних негараздах?
  • Жінки частіше від чоловіків стають жертвами як насильства в сім’ї, так і майнових злочинів.
  • Вони страждають від чоловічого кулака вдома та стають ціллю грабіжників на вулиці.
  • Проте дами часто провокують своїх законних обранців, прекрасно усвідомлюючи наслідки.

Не варто недооцінювати прекрасну половину людства, яку нерідко вважають ще й слабшою. Жінка не тільки вміє «пиляти» чоловіка, а й може добряче відгамселити  його. У найкращому випадку домашня сварка закінчиться в поліції, в найгіршому - в травмпункті.  

Хто починає?

Якщо у подружньої пари сварка доходить до бійки, то в результаті перед законом відповідає чоловік. Адже найчастіше жертвами сімейного насильства стають дружини, матері та дочки. Але не безпідставно. Фахівці наголошують, що нерідко жінки самі підштовхують коханих до таких дій.  

- Поступове зростання напруги в сім'ї – це перша фаза, - каже сімейний психолог Ніна Когут. -  Усе, що робить і каже жінка, викликає роздратування з боку чоловіка. Йому здається, що вона все робить не так, як потрібно: неправильно приготовлений обід, недоглянуті діти, відсутність інтимного життя… Факторів чимало.  Але жертва сімейного насильства може бути провокатором. Бо ж постійні нарікання на маленьку зарплатню та відсутність уваги можуть дістати навіть незворушного флегматика.

Відео дня

За словами психолога, багато жінок можуть роками жити з алкоголіком або з чоловіком, який постійно піднімає на неї руку, але при цьому вона не намагається вирватися з його полону. Таке життя м’яко кажучи не приносить задоволення, але вона не йде.   

- Жінка може боятися агресора. А страх можуть підсилювати постійні погрози чоловіка, - каже Ніна Когут. –  Вона терпить заради дітей чи через те, що боїться залишитися самітницею. Насправді у багатьох заміжніх жінок є комплекси, через які вони можуть вважати себе непривабливими або нецікавими для інших чоловіків.

Однак, є й інша сторона медалі. Тип жінок, яких в народі прозвали «пилами», доводять коханого до точки кипіння, розуміючи можливі наслідки. Психолог запевняє, що деякі з них навіть отримують задоволення від створеної ними ж проблеми.

-  Знаю випадки, коли жінки записують усі грішки чоловіка у записник, - каже психолог. – Для чого? Для того, щоб у підходящий момент  пам’ятати дні, коли він спізнився з роботи, не помив посуд, звинуватив у чомусь чи обізвав її…  Це може бути як на випадок самозахисту, так і для нападу.

Закінчується штрафом

Яким би не був конфлікт, постраждалий, який не може розібратися із родинними проблемами, викликає правоохоронців. Таким чином жертва намагається задіяти третю сторону. Але не тільки для того, щоб кривдник відповів перед законом. Достатньо лише налякати його людьми у формі. Адже часто все вирішується в квартирі заявника, до офіційної заяви діло не доходить.

- Подзвонили на "102", хлопці приїхали, на місці розібралися, а заяву не пишуть. Такі випадки бували досить часто, - каже начальник сектору превенції міського відділу поліції Петро Власюк. - Навіть при наявності заяви довести справу до суду важко. Адже в квартирі, де знаходиться лише дві людини, немає свідків. Слово одного проти слова іншого. Навіть довідка з травмпункту про отримання тілесних ушкоджень може не стати доказом. Насильник повинен сам зізнатися в тому, що накоїв.

Спеціальна відповідальність за вчинення саме насильства в сім’ї міститься тільки в Кодексі України про адміністративні правопорушення. Тобто насильник обійдеться лише легким переляком, отримавши в покарання невеликий штраф або адміністративний арешт.  До речі, останній застосовується судом як крайній захід. Про це свідчить статистика.

- Як правило, після сварок подружжя мириться, й тоді сплачувати штраф нерідко приходить дружина, - каже Петро Власюк. 

Однак, адміністративна відповідальність передбачається лише у випадку, коли вчиняється будь-які дії психологічного, економічного та у деяких випадках фізичного характеру. Якщо ж в хід пішли кулаки і постраждала сторона отримала тілесні ушкодження, то лише штрафом тут не обійдеться. У Кримінальному кодексі України немає окремої статті, яка передбачає відповідальність саме за вчинення фізичного насильства в сім’ї. Але тут міститься достатня кількість статей, що передбачають відповідальність за нанесення тілесних ушкоджень різного ступеню тяжкості, побої, мордування, вбивство.

Де допоможуть:

Телефон довіри – 15-50

Хмельницький обласний центр соціально-психологічної допомоги

вул. Заводська, 61/1, тел. 74-64-72;  (096) 177-37-61

Хмельницький міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

вул. Кам’янецька, 38, тел. 794 - 668

Правову допомогу можна отримати в спеціалістів Центру протидії дискримінації за ознакою статі:

Хмельницька обласна громадська організація «Подільська правова ліга»

вул. Володимирська, 105 м. Хмельницький, 29000

тел.:(0382) 702 - 742

 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up