Злодії навідуються в домівки хмельничан через двері. Поліція розкриває лише кожну 4 крадіжку

Злодії навідуються в домівки хмельничан через двері. Поліція розкриває лише кожну 4 крадіжку

Злодії «обчищають» домівки хмельничан щодня. Крадіжки планують ретельно. Найчастіше пробираються до квартир через уміло підібраний ключ. Рідше – через вікна. Буває, що розгублені господарі самі провокують – забувають зачиняти двері. 

Лише за минуле літо у Хмельницькому трапилось 89 крадіжок з квартир і будинків. Правоохоронці розкрили лише 21 злочин.
Хмельничани щодня стають жертвами злодіїв. Днями на вулиці Ковпака зловмисники підібрали ключ до замку і пробрались до квартири 31-річного чоловіка. З житла поцупили більше 6 тисяч гривень, кількасот доларів та євро. 
Аналогічним способом обікрали квартиру на Інститутській. Крадії винесли всю іноземну валюту та коштовності. 
У поліції кажуть, майже 90% злочинів ретельно плануються. Діють професіонали, ретельно замітаючи сліди. 
Як говорить «ВСІМ» начальник Хмельницького відділу поліції Володимир Калашнік, розкриттям мають займатись правоохоронці, однак збереження житла повністю за власником. 
 
Працюють в парі
Серед крадіїв можуть бути так звані гастролери, ті, які працюють самостійно або групами. Обкрадають помешкання переважно парами. Один, як правило «на шухері», інший обчищає житло. Усі злочини сплановані та обдумані до деталей. Мешканці можуть і не підозрювати, що на їхню оселю вже «полюють». 
Володимир Калашнік розповідає, що злодії часто спочатку придивляються і збирають інформацію, аби вийти на власників квартир позаможніше. 
- Спочатку крадії вишукують об’єкт, аналізують, а тоді вчиняють злочин. В одному місці можуть світитись кілька разів. Звертають увагу на статусність - дорогі двері чи балкони. Проникають до житла найчастіше трьома способами. Перший – шляхом віджиму пластикового вікна. Переважно до квартир на першому поверсі.  Інший спосіб – зламавши серцевину замка. Третій метод – відчиняють замок різними відмичками, - каже поліцейський. 
  • Стартовий пакет "Київстар" - найбільш безглузда крадіжка з будинку за липень 2015 року
  • 120 000 гривень - найбільша вкрадена сума з квартири за літо минулого року
  • Машинка для стрижки - найоригінальніша крадіжка з квартири
  • 80 000 гривень - найбільша крадіжка з будинку за червень минулого року. Сума всього вкраденого - майже 300 000 гривень!

 
Як вберегтися
Зазвичай крадіжку вчиняють за лічені хвилини. Перше, що може свідчити, що вашу квартиру «підчистили», це проблеми із замком. 
- Відкриття замків сторонніми предметами викликає пошкодження в структурі. Тому це може свідчити, що ваш замок намагались зламати. Окрім того, неправильне розташування предметів теж може говорити, що у вас вдома були злодії, - каже Володимир Калашнік. 
Хмельничани нерідко вдаються до хитрощів. У міському відділі пригадують жінку, яка розповіла, що ховала гроші всередині качки у морозильній камері.
До слова, ні мікрорайон, ні час доби не мають значення для злодіїв. Обкрадають однаково як квартири у спальних мікрорайонах, так і в центрі міста. Однак приватні будинки не так часто потрапляють «під приціл» крадіїв. Адже, як правило, обладнані сигналізацією чи відеоспостереженням. 
 
Подружіться з сусідами
Від квартирних крадіжок мало хто застрахований. Як переконують в поліції, майже кожен злочин  - справа рук профі, тому потрібно бути обережними. Аби вберегти своє житло від грабіжників, слід дотримуватись деяких правил. Якщо ви проживаєте у квартирі на першому чи другому поверсі, поставте на вікна грати. Ще один спосіб – встановити сигналізацію. Як показує практика, один з найдієвіших методів. Якщо такої можливості немає, варто попередити сусідів, аби вони поглядали за вашим житлом. Тому не зайвим буде підтримувати хороші і довірливі стосунки. Нехай сусідка поверхом нижче підливатиме квіти чи годуватиме кота. 
Поживою для злодіїв стає те, що можна винести з квартири швидко і непомітно – гроші і коштовності. Рідко крадуть з квартир апаратуру й техніку. Тому цінності потрібно забирати з собою. Або ж здати комусь під відповідальність.
 
 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    "подружиться с соседями" ...а может работать лучше надо....?....
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 11:41 Хмельницькі волонтери везуть авто військовим: потрібно пальне 11:01 Погрожував і вимагав пенсію. У Волочиську онук кривдив бабусю 10:15 Куди вступити після 9 та 11 класу: огляд навчальних закладів Хмельницького 10:02 Звільнено працівницю ТЦК, яка зі стоматологом організувала корупційну схему на Хмельниччині 09:02 У Кам’янці-Подільському відкрили меморіальну дошку саперу Івану Остапову photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up