Андрій Ропотан: Перед реєстрацією шлюбу пройдіть обстеження у лікарів

Андрій Ропотан: Перед реєстрацією  шлюбу пройдіть обстеження у лікарів
Щороку у Хмельницькому народжується понад три тисячі малюків. Для кожної родини поява дитини - радість. Але трапляться, що навіть здорові люди не можуть завагітніти, у декого виникають проблеми з виношуванням. Про підготовку, вагітність та пологи журналістам «ВСІМ» розповів головний лікар Хмельницького перинатального центру Андрій Ропотан.

Що порадите молодим сім’ям, які хочуть народжувати здорових дітей?

-Для всіх, і не лише для вагітних, потрібно вести здоровий спосіб життя. Я і своїм дітям, і дітям знайомих кажу , що до виконання репродуктивної програми в сім’ї потрібно позбутися, а краще взагалі не набувати шкідливих звичок. На жаль, ті, хто їх має, ще зовсім молоді люди. Справа в тому, що начебто нешкідливі напої, які містять навіть невеликий вміст алкоголю, зазвичай вживають молоді люди для підняття настрою. Але в подальшому такі звички мають дуже негативний результат для здоров’я. Іноземні дослідники виявили ті негативні зміни, які виникають у плода в результаті прийому навіть невеличкої кількості алкоголю та слабоалкогольних напоїв. Не можна також говорити, що є суттєва різниця між ними, але однозначно є ускладнення. Наступне, щоб я хотів відмітити, так це заняття фізкультурою. Я не говорю про спорт, що давав би ще кращий результат у показниках по здоров’ю як у жінок, так і чоловіків. Мова йде хоча б про елементарні вправи.

Чи потрібно молодим парам проходити дошлюбне консультування?

Відео дня

-Ми якраз зараз вирішуємо питання про дошлюбне консультування молодих пар і дошлюбне обстеження при подачі заяв у відділ реєстрації цивільних станів . Якщо б це було визначено законом, тоді б можна було уникнути багатьох проблем. Наприклад, не розписують пару, бо не проводиться попереднє обстеження. На жаль, це не рекомендовано в нашій країні. Коли ми виявляємо патологію, відбувається вчасна корекція та консультація з профільними спеціалістами. Це дає можливість завагітніти, виносити та народити здорову дитину. Навіть у жінок, які стоять на обліку в тих чи інших спеціалістів, знають про свої захворювання, але не завжди виконують усі рекомендації.  Адже перед вагітністю необхідно вчасно звернутися до лікаря, бо ж  планування  обов’язково дає позитивний результат. Це стосується також і чоловіків, адже і у них трапляються проблеми зі здоров’ям.

Коли  рекомендовано вагітній жінці ставати на облік?

-Чим раніше, тим краще. Зазвичай рекомендуємо до 12 тижнів, аби буда краща можливість діагностики та виявлення тієї чи іншої патології, можливість корекції. Я розумію, що ми загружаємо вагітних аналізами, але ж лікарі хочуть мати більше інформації про здоров’я матері та плода. Також обов’язковими є курси батьківства. З майбутніми батьками працюють психологи, гінекологи, неонатологи. Це дуже допоможе під час пологів.

Партнерські пологи - мода чи необхідність бачити близьку людину поруч?

-У нашому перинатальному центрі більше 70 % пологів - партнерські пологи. Це зараз вже нормально сприймається. Щоб чоловік або рідні бачили, що є увага до матері та дитини. В будь-який момент вони можуть запитати про все у дитячої медичної сестри, чергової акушерки чи в лікаря.  

За останні декілька років народжуваність у Хмельницькому збільшується?

-Кількість пологів дещо зменшилася, але саме у нашому центрі.  Деякі хмельничанки народжують  в обласному перинатальному центрі. В нас раніше до 4,5 тисяч пологів на рік було, зараз - близько трьох і більше. Старших породіль, яким за 40 років, стало менше.  Був випадок коли народжувала дівчинка у 13 років, але це було давно, тому не є показником. Трапляються випадки, що народжують в 16 років. Відмічу, що близько 15% жінок, які перенесли перший кесарський розтин, не можуть знову завагітніти, навіть якщо післяопераційний період проходить нормально. Тому, як я вже зазначав раніше, необхідно консультуватися у спеціалістів  до вступу у шлюб, у період планування родиною вагітності та під час неї.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Anonymous

    ПІДІЙМІТСЯ на 4 поверх родому, де здають аналізи,  і спитайте, чому плачуть бідні роженеці БЕРУТЬ 3 кредита по 350 дол ???
  • Olga

    Ну так..Мало , дуже мало зароблять наші лікарі. Давайте введемо ще одну статтю доходу для них, і додамо громадянам ще одну статтю витрат. Дошлюбне обстеження.... А нічого, що це суперечить правам людини? Може ще одразу і чіпуватися почнемо?

    Хто знає, скільки коштує зараз навіть скромний розпис для молодят , той піде і плюне в очі усім бажаючим заробити ще й на цьому.

    Анонім reply Olga

    меньше  сексом занимались малолетние
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа в Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів 17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських 16:54 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 16:37 У Кам’янець-Подільському районі на «тещиному язику» згоріло авто 15:54 Полеглих на війні захисників із Шепетівщини відзначили державними нагородами 15:09 На Шепетівщині поліцейські затримали молодика, який обікрав власного брата 14:23 У громаді на Хмельниччині замість пошкодженого обстрілом дитсадка побудують новий 13:40 Помідори та огірки: які ціни у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 13:17 На честь захисника Ростислава Остафійчука на Кам'янеччині відкрили меморіальну дошку 12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт 11:41 За добу шахраї виманили у мешканців Хмельниччини 230 тисяч гривень 10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up