Олександр Симчишин: «Нам заважатимуть, але ми змінимо цю гнилу систему»

Олександр Симчишин: «Нам заважатимуть, але ми змінимо цю гнилу систему»
Новий мер Хмельницького ще не приступив до виконання обов’язків. Своє посвідчення наймолодший за всю історію міста міський голова отримає в четвер на першій сесії міськради. Про малу явку на виборах, сутички під Верховною Радою, формування команди та шляхи вирішення проблем, хоча й не всіх, він розповів у ексклюзивному інтерв’ю «ВСІМ».

Історик, який став мером. Усе це нагадує сюжет популярного сьогодні телесеріалу. Як і там, викладача далеко не всі бачили переможцем. Та Олександру Симчишину вдалося вийти до другого туру і отримати підтримку 61% виборців. Поки він ще не заїхав у мерський кабінет, тому зустріч із журналістом «ВСІМ» відбулася в офісі обласного представництва ВО «Свобода». Та домовитися про неї було не дуже просто. Олександр Симчишин каже, що після виборів вільного часу у нього стало менше і він щодня приймає близько 200-220 телефонних дзвінків та бере участь в різних зустрічах чи заходах. Саме із питання про вибори розпочалась наша розмова.

Явка виборців у Хмельницькому була досить низька. Чи не вважаєте проблемою, що вас обрали мером лише 5 частина від загальної кількості хмельничан із правом голосу?

Явка на місцевих виборах завжди нижча, ніж на парламентських чи президентських. Такий відсоток ми прогнозували як в першому так і в другому турі. Тому мене це не здивувало. Якщо людина не йде на вибори, то вона цим висловлює свою позицію, хоч я з нею не погоджуюсь. Я вважаю, що той, хто не використав свого права на голос, втрачає будь-яке моральне право щось говорити про владу - критикувати, хвалити, звертатися… Якщо ти не прийшов, то ти маєш усвідомлювати, що замість тебе обрали. А якщо ми будемо погано працювати, то явка виборців на наступних виборах буде ще меншою.

Відео дня

Ви заявляли, що будете міняти команду, з якою працюватимете. Хто піде з посади в першу чергу?

Оновлення точно буде. Але це не буде звільнення заради звільнення. Прізвища кандидатів в заступники міського голови будуть оприлюднені напередодні їх призначення. Зараз думаєм лише по одному із поки діючих заступників, щоб його залишити. Інші будуть звільнені. Абсолютна більшість начальників управлінь та структурних підрозділів теж буде змінена. Хоч до мене вже починають бігати гінці із проханням залишити їх хоча б до літа. Можливо, люди просто набрали на себе лишніх зобов’язань.

Чи сформована уже більшість у міськраді?

Ми почали формувати більшість ще до другого туру. Вели перемовини із «Батьківщиною» та представниками «Самопомочі». Хоч якісь коаліційні угоди не підписували і не вважаю це необхідністю. Ведемо конструктивний діалог зі всіма. Надіюсь, що всі рішення в раді будуть прийматися в 35-37 голосів.

У списку «Свободи» є Анастасія Ярова, якій всього 21 рік. Чи не замолода вона для депутата міськради?

Я вважаю великою помилкою, коли людину розглядають по віковій ознаці. Важливо те, наскільки людина хоче і може працювати. Інколи молодь може дати кращий результат, ніж той депутат, який вже чотири скликання в раді.

Події 31 серпня під Верховною Радою, після який багатьох «свободівців» арештували, вплинули на результати виборів?   Кажуть, що це був такий собі піар-хід 

Ні в якому разі. Якби це було так, то я б не перебував в такій партії, яка політичні бонуси виборює ціною людського життя. Для мене це була звичайна провокація певних політичних сил. Для прикладу, Ігоря Сосну тримали 3 місяці під арештом лише тому, що до нього дзвонив один із підозрюваних. А акції протесту від «Свободи» завжди були і будуть.

Як потрібно вирішувати проблему із пасажирськими перевезеннями в Хмельницькому?

В нас схема організацій пасажирських перевезень просто недолуга. Аналогічне можна сказати і про блочну систему. Свою архаїчність показує й та кількість малогабаритних транспортних засобів, яка є в місті. Ми маємо рухатися до збільшення частки середньо- та великогабаритного. Є ідеї ввести GPS-навігацію, щоб перевізники не з’їжджали з маршрутів. В планах - введення електронного табла на кожній зупинці, щоб люди знали, коли їм чекати потрібний тролейбус чи автобус. Потрібно оновлювати тролейбусний парк.

Парк Чекмана зараз "забитий" закладами, де розпивають алкоголь. Встановили багато МАФів. Що і як там потрібно змінити?

Парк Чекмана має перетворитися на повноцінну зону дозвілля, а не розлівайок-налівайок. Тут має бути якісна велодоріжка, нормальні туалети. Потрібно зробити так, щоб усі верстви населення могли прийти сюди і просто прогулятися та відпочити. Хоча й це питання не найближчих місяців.

Коли завершиться реконструкція привокзальної площі?

Вона обов’язково продовжиться. Це місце, яке формує перше враження про Хмельницький. А яке воно буде, коли людина виходить з вокзалу і бачить незрозумілу пустку та сині фішечки? Реконструкція запланована, ми зробимо все, щоб її завершити. Як і доведемо до логічного завершення судову справу із орендарем стоянки.

Як  зробити роботу міської влади більш відкритою?

Я зроблю все можливе, щоб люди знали що, як і для чого ми робимо. Регулярно звітуватиму про виконану роботу. Планую організувати прямі трансляції не лише сесій ради, а й засідань комісій. Технічно це не є проблемою і не потребує великих затрат. Люди мають бачити, що ми робимо. Ще однією ідеєю є кардинальна зміна сайту міської ради. Це має бути свого роду портал, а не просто інформаційний ресурс.

Як плануєте вирішити проблему міського сміттєзвалища, чи є плани щодо відкриття сміттєпереробного підприємства?

Там є проблеми - починаючи із вивезення і списування дизпалива, закінчуючи тим, що відбувається на самому сміттєзвалищі. Роботи там багато. Щодо переробки сміття, то в рамках проекту «Чисте місто» уже 3 грудня в Хмельницький приїдуть польські інвестори, які готові співпрацювати в цьому напрямку. Думаю, що з ними варто працювати. Вони мають стати вигідними для міста, оскільки є можливість зробити не зовсім приватне підприємство, а частково комунальне. Є варіант із шведами. Зверталися через соцмережі ще троє людей. Але із вибором партнерів треба бути уважними, адже є багато шахраїв.

Щороку виникає проблема із забрудненням Південного Бугу. Як вона вирішуватиметься?

Це проблема не лише міста і вона має бути вирішена негайно. Про причину забруднення Південного Бугу знають і говорять практично усі: і громадяни, і преса. Та екологічна інспекція чогось цього не бачить чи не хоче цього робити. Я готовий ставити перед ними ці питання і сприяти їх вирішенню. Якщо ми загадимо та втратимо Південний Буг, який є свого роду родзинкою міста, то це буде ганьба для усіх.

Про молодіжний парк і далі лише говоритимуть чи справа зрушиться з місця?

Зараз я не знаю, де документи на землю і проектна документація. Я зроблю все, щоб поставити першу крапку в історії молодіжного парку. Все має зайти далі простих розмов. З моменту приходу на посаду чи не перших на прийом до себе я чекаю активістів, які стоять за ідеєю молодіжного парку. Будемо рухати це питання.

Це ж стосується і проблеми будівництва. Як з цим боротися?

Перше, що має запрацювати - управління архітектурно-будівельного контролю. Сподіваюсь, що ми отримаємо всі ті функції, які нам обіцяють і матимемо всі необхідні повноваження. Це перший і чи не найважливіший крок. І всі мають зрозуміти, що є генеральний план міста і його не можемо порушувати, змінюючи цільове призначення. Потрібно змусити усіх забудовників виконати всі умови, які перед ними поставили. Це стосується і тих, що уже звели будинки чи торгові центри, хоча й з порушеннями. Знести ці будівлі неможливо технічно. Ми ж не варвари.

І наостанок. За що в першу чергу візьметься мер після виходу на роботу?

Одне із першочергових завдань – проведення повного аудиту всього міського господарства. Про нього ми розповімо усім, щоб  хмельничани знали, на чому ми стоїмо. Потрібно знати, які підприємства працюють нормально, а які є збитковими. Побачити, чи всі керівники знаходяться на своїх місцях і які у них управлінські якості. Хочу запевнити, що я прийшов на посаду міського голови, аби показати, що можна працювати чесно, не красти і зробити все можливе, щоб не крали інші. Хоч розумію, що це буде важко і на заваді стане як гнила система, так і бажання окремих сил не дати мені показати результат.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (22)
  • Анонім

    кажуть, що Симчишин вже наводить лад в лікарнях, приїзжає без попередження і

    Анонім reply Анонім

    і що? всі проблеми одразу вирішились?
  • Анонім

    ще нічого не зробив, а вже всіх гниллю обізвав і сміттєпереробний завод, про який Чернилевський ВЖЕ домовився, собі приписує???? ДАЛЕКО ПІДЕТЕ  !!!
  • Swetly Alex

    Ни программы, ни команды для решения проблем города нет.  За квартал все станет ясно.
  • Swetly Alex

    Ты и  есть неотъемлемая часть этой гнили. Будет ещё один борец с ветренными мельницами.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up