У Хмельницькому осквернили слов'янське капище

У Хмельницькому осквернили слов'янське капище
Невідомі зрубали дерев'яного ідола сокирою, а потім скотили у річку. Окрім цього, зловмисники на жертовнику написали хвалу Ісусу.

Ось так наразі виглядає сплюндроване капище

Рідновіри вважають винними у скоєному фанатиків-християн, адже випадок стався у день Благовіщення Пресвятої Богородиці.

Відео дня
style="text-align: justify;">

Фото з архіву Богумира Миколаїва

- Кумир Стрибога був родзинкою нашого міста, про нього знають в багатьох країнах. Його унікальність в тому, що він стояв на першому офіційно визнаному владою слов'янському (рідновірському) місці паломництва, - каже волхв Слов'янської Віри Богумир Миколаїв.

Принижують почуття
За чотири з половиною роки, а саме стільки у місті офіційно існує капище рідновірів, подібне трапилось вперше.

Кумира Стрибога зрубали сокирою і скинули до Південного Бугу. Також вандали зіпсували лик кумира

- Написи, залишені на вівтарі, принижують наші релігійні почуття, чим порушують наші конституційні права, - каже волхв.
 

Наразі на ділянці біля галявини ведеться будівництво. Просто біля капища також забито кілька залізобетонних свай, а тому рідновірці вважають, що руйнування капища і будівництво є ланками одного ланцюга. Також волхв впевнений — на рідновірів намагаються тиснути правоохоронці, переконуючи вірян в тому, що у події немає факту злочину.

Встановили незаконно?
За словами начальника міського відділу міліції Василя Птащука, наразі правоохоронці займаються перевіркою обставин.
- Якщо буде достатньо підстав того, що ідол був встановлений законно, то ці дії будуть кваліфікуватися як хуліганство або наруга над культовою спорудою, - каже Василь Птащук. - Але оскільки в них поки що немає документів на встановлення цієї споруди, то такі дії можна буде кваліфікувати лише як хуліганство.
 

Наразі рідновіри подали заяви до служби безпеки України, прокуратури та міліції з вимогами порушити кримінальну справу за розпалювання релігійної ворожнечі та ненависті. Якщо вимогу рідновірів підтримають у міліції, то зловмисникам загрожує штраф від 3400 до 8500 гривень або обмеження волі мінімум на п'ять років.

Зрубали вже другого

Двома тижнями раніше таким самим чином знищили кумира Перуна в селі Маліївці Дунаєвецького р-ну. За словами волхва, попри те що місцеве духовенство не приховує своєї причетності до події, притягнути винних до відповідальності не вдасться. Причина в тому, що капище в Маліївцях не визнано офіційно.


- Ми не можемо стверджувати, але зміст написів та день, в який було здійснено наругу, вказують на фанатиків-християн, - говорить Богумир Миколаїв. - Зрозуміло, що жодна християнська община не візьме на себе відповідальність, бо насправді ті, хто це зробив, давно втратили ідеали любові і всепрощення, яке декларує християнство. Натомість ми бачимо середньовічне дикунство, громадян настійливо переконують, що криваве хрещення Русі триває і досі.


Священики подію коментувати відмовляються.
- З точки зору закону, незважаючи на те що саме християнство сприяло становленню нашої країни як країни, формуванню менталітету українців і самобутньої української культури, воно на сьогоднішній день поставлено у ряд з усіма іншими релігійними общинами, - каже секретар обласної єпархії Української православної церкви Московського Патріархату протоієрей Олександр Дацюк. - А тому ми утримуємося від будь-яких коментарів, оскільки будь-яка наша позиція може бути витлумачена невірно.


Сім тисяч на відновлення

Фото з архиву Богумира Миколаїва

Міське капище є офіційним та внесено в генплан міста як культове місце паломництва у 2006 році. Галявину на лівому березі Південного Бугу, в 50-и метрах західніше 2-ї човнової станції по вул. Нижньобереговій, 2/1, рідновіри оголосили місцем паломництва. Кумира Стрибога встановили тоді ж.


Для відновлення образу ідола потрібно досить багато часу, оскільки кумирів точать спеціально підготовлені жреці. Найближчий майстер знаходиться в Тирасполі. Для цього знадобиться близько семи тисяч гривень, які рідновіри вже почали збирати.

Довідка
Рідновірство (Рідновір'я) — релігійна течія, яка базується на «слов'янській міфології та релігії» й ставить за мету відродження «рідної слов'янської віри» (звідки й назва «рідновір'я»). Для всіх течій рідновір'я притаманна ідея відродження праслов'янських вірувань, які рідновіри вважають єдино автентичними для слов'янина, зокрема для українця.

Як і інші давні багатобожні (політеїстичні, язичницькі) вірування, вірування давніх слов'ян були тісно пов'язані з обожненням явищ і сил природи. Кожне з них мало певне надприродне пояснення та пов'язувалось з певним божеством чи таємничою істотою.
Стрибог — бог вітру (вихору, бурі), точніше, дід і володар вітрів. Його атрибути — лук і стріли. Храми Стрибогу знаходились на морських островах, поблизу витоків рік.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (26)
  • Anonymous

    Хрестаті вкотре показали свою личину. Їх віра як і нутро перевовнене ненавистю та печерною злістю. Гидко і соромно що вони закликаючи до вселенської любові за спиною ховають ножа.

    Anonymous reply Anonymous

    Читаю и удивляюсь. А вы никогда не задумывались о том, что если б не Бог и не Его воля, вас бы и на свете не было? Бог этот мир создал, и создавать себе кумира есть нарушение наипервейшей заповеди, то есть одним из самых больших грехов. Когда во грехе погряз город, где поклонялись золотому тельцу, Бог уничтожил его и все жителли погибли. Вы хотите такой же судьбы нашему городу?

    Anonymous reply Anonymous

    сейчас весь запад с европой - города грехов; и ничего ваш "бог" не делает. хватит лжи. славянские обряди ныне расправляют свои крылья, так что либо будешь родной вере этих земель либо уезжай к в свои христанутые города грехов.

    Anonymous reply Anonymous

    Хм... ціле місто знищив... і робив він це, певне, переповнюючись любов"ю до ближнього))) в питаннях релігійних насильством не можна переконувати... інакше та релігія - зло.

    Anonymous reply Anonymous

    точно!...

    Anonymous reply Anonymous

    А чим ікони та розп'яття не кумири? І ніхто їх не намагається викорінити, всіх вони влаштовують. Так, по вашій логіці, Бог має знищити церкви за такий гріх?

    Anonymous reply Anonymous

    Тим не кумири, що ми поклоняємось не іконі, не шматку дерева, а тому, хто на ній зображений.

    Anonymous reply Anonymous

    Для майже будь-якого фанатика-нехристиянина ви поклоняєтесь саме шматкам дерева. А вважає він так тому, що керується неприйняттям.
  • Anonymous

    Чогось мені здається, що це хтось із сектантів (Адвентисти чи Свідки чи тому подібне), там люди неособливо терпимі до інших, які не входять до їхньої общини. Загалом, я не вірю, що мєнти когось притянуть до відповідальності. По коментарю Птащука уже видно, як вони ставляться до цього факту.

    Anonymous reply Anonymous

    скоріш за все ті, що святкують оте свято, в яке вчинено руйнування....а це як раз ПРАВОСЛАВНІ!!!

    Anonymous reply Anonymous

    Нам так само в Тернополі казали, що нікого не притягнуть. ПРИТЯГНУЛИ )))
  • Anonymous

    дійсно. кожна людина має право віррити в те, що їй довподоби, аби лишень це не відображалось на інших. Івана купала - це теж не церковне свято, але всіх хто пригає через вогонь не спалюють в ньому. а тих людей, котрі вважають, що лише їхня думка правильна і все...взагалі мають лікуватися у психолога.

    Anonymous reply Anonymous

    Скорее уж у психиатра !
  • Anonymous

    ЛЮДИ, ЭТО Ж БРЕД!!!!!!!!!!! ЭТИ ДОРЕЛИГИОЗНЫЕ ВЕРОВАНИЯ ИСТРЕБЛЯЛИ СТОЛЬКО ТЫСЯЧ ЛЕТ НАЗАД, А ВЫ СНОВА ЗА СВОЕ???????ЖЕРТВЫ ПРИНОСИТЬ ХОТИТЕ?????? БОГ ОДИН!!!!!!!!А ЭТО ВСЕ ВЫДУМКИ!!!!!!!!!!!!!!1

    Anonymous reply Anonymous

    ДААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА!!!!!!

    Anonymous reply Anonymous

    Сколько тыся лет назад? Не знаешь так и молчи. У нас то еще и одной тысячи лет не прошло. И так к сведению истреблять то пытались но в результате прогнулись и приспособились, ибо в людях это живет. И в тебе тоже. На Пасху яйца красишь? Хлеб печешь? Значит живет, и еще как живет. Это же кстти чистой воды жертвоприношение

    Anonymous reply Anonymous

    З чого Ви вирішили ніби рідновіри вважають, що Богів багато? Є багато ликів Всевишнього, але Він як був єдиним, для слов"ян так ним і залишається. Нагадаю вам слова християнина Прокопія Кесарійського, який був знайомий зі слов"янами в VI cт. н.е.: "они вважають, що один тільки Бог, творець блискавиць, є володарем над усіма". Щодо жертв то їх закликає приносити так само і християнський Бог, цитую Біблію: "Если твои родные призывают тебя поклоняться иным богам … то убей их … побей их камнями до смерти... (Второзаконие, 13:6-10)." А також: "Если найдется среди тебя … мужчина или женщина, кто … пойдет и станет служить иным богам, и поклонятся им, или солнцу, или луне, или всему воинству небесному… то побей их камнями до смерти... (Второзаконие, 17:2-5)". Таких цитат я можу навести вам сотні, де біблійний Бог Ієгова закликає вбивати людей і сам з особливою насолодою знищує цілі народи та ні в чому не повинних малолітніх дітей.

    Anonymous reply Anonymous

    ПРАВИЛЬНО, НА КОСТЕР ИХ, ПОГАНИНОВ ПРАКЛЯТЫХ!!!!!!111 ТОГДА ИСТРЕБИЛИ, И СЕЙЧАС ИСТРЕБИМ!!!!!!! СОЖЖОМ ВСЕХ ЯЗЫЧНИКАВ НА КАСТРАХ ВО ИМЯ ИСУСА!!!!!!!!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа в Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів 17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських 16:54 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 16:37 У Кам’янець-Подільському районі на «тещиному язику» згоріло авто 15:54 Полеглих на війні захисників із Шепетівщини відзначили державними нагородами 15:09 На Шепетівщині поліцейські затримали молодика, який обікрав власного брата 14:23 У громаді на Хмельниччині замість пошкодженого обстрілом дитсадка побудують новий 13:40 Помідори та огірки: які ціни у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 13:17 На честь захисника Ростислава Остафійчука на Кам'янеччині відкрили меморіальну дошку 12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт 11:41 За добу шахраї виманили у мешканців Хмельниччини 230 тисяч гривень 10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up