На Хмельницькому речовому ринку працюють і бухгалтери, і вихователі

На Хмельницькому речовому ринку працюють і бухгалтери, і вихователі
Вибір спеціальностей для абітурієнтів сьогодні чималий, та питання у тому, чи після закінчення ВНЗ вони працюватимуть за освітою. Не секрет, що наше місто часто називають «базарним» саме через великий речовий ринок. З тих чи інших причин люди з вищою освітою йдуть з підприємств, заводів та фірм торгувати на ринок. Саме тут вони і створюють робочі місця і, відповідно, забезпечують собі більш-менш нормальний прибуток.

В рамках проведеної нами соціальної кампанії ми поспілкуватися з підприємцями, які мають вищу освіту і наразі працюють на ринку. Вони розповіли нам свої історії про те, що їх змусило піти з роботи, де вони працювали за фахом і чому розпочали торговельну діяльність.

«Працювати на когось — не найкраща справа»
Юрій Кухарук, 33 роки
Закінчив Хмельницький національний університет «Поділля» у 1998 році за спеціальністю «інженер-технолог». Маю вищу технічну освіту.
За спеціальностю працював на заводі три роки. Прийшовши на підприємство, намагався впроваджувати нові технології, які вивчав в університеті. Стикнувся з тим, що власники підприємства були зацікавлені у тому, щоб збанкрутувати, покласти гроші в кишені, а працівники їх не турбували.
Побачивши це, вирішив піти в торгівлю. Спочатку торгував продуктами харчування, але з часом зрозумів, що працювати на когось — це не найкращий варіант, і зайнявся власною справою. Зараз я приватний підприємець і працюю на речовому ринку.
Я не один такий. Після закінчення університету всі мої однокурсники пішли працювати на виробництво, але всі звідти пішли. Сьогодні якщо хоч одна людина з групи працює за спеціальністю, то це вже дуже добре.
Держава на даний момент не турбується про працевлаштування випускників вишів і не думає про молодих спеціалістів.

Відео дня
>

«Пішла з роботи, бо не виплачували зарплату»
Любов Вакуєва, 43 роки
Я маю вищу освіту. Закінчила Хмельницький технологічний інститут побутового обслуговування у 1989 році за спеціальністю «інженер-механік», «технолог». Працювала за спеціальністю деякий час, потім пішла на завод нормувальником. Працювала там і економістом, і бухгалтером.
У 2000 році звільнилася за власним бажанням, але була причина — невиплата зарплати. Після звільнення шукала роботу, але це зробити було нереально, навіть незважаючи на те, що тоді я була молодшою на десять років. Після цього була змушена піти на ринок, адже іншого джерела для існування не було. Я одна і треба було забезпечувати собі життя.
На ринку я три роки працювала найманим продавцем, а у 2003 році почала працювати на себе — стала приватним підприємцем.
У мене зараз є власний кіоск. Бізнес починала з невеликих об'ємів за свої кошти, і все, що я зараз маю, — це все я створила своїми руками.

«Життя змусило розпочати власну справу»
Галина Кулик, 38 років
У 1990 році закінчила Луцький педагогічний університет ім. Ярослава Галана за спеціальністю «дошкільне виховання». Працювала з 1990 року у відомчому садочку від машинобудівного заводу шість років, вийшла з декрету і пішла на ту ж посаду. З часом відомчий садочок розформували, і він став державним. Там сплачували невеликі кошти. А у мене дитина на інвалідності, їй навіть коштів на лікування не вистачало.
Саме тоді життя мене змусило розпочати власну справу. На ринку я з 1997 року, зараз приватний підприємць, маю торгове місце. Стартовий капітал для розвитку бізнесу виділили мені батьки.
Хочеться сказати, що зараз на ринку працює багато підприємців з вищою освітою. Держава абсолютно не зацікавлена в хороших кадрах, тому й не створюються нові робочі місця: люди самі їз створили, сплачують податки і наповнюють державний бюджет.
Інформаційна служба газети «Діловий тижневик «ВСІМ»

Коментарі (4)
  • Anonymous

    Звісно, все залежить від людини. Якщо "голова на плечах", то роботу легко знайти. Проте, держава повинна створювати сприятливий клімат для розвитку приватного бізнесу (відповідно - створенню робочих місць). Нині ж спостерігається зворотнє :-(
  • Anonymous

    а що можна сказати про тих фахівців, яких не беруть на роботу через те що всюди необхідно мати знайомства.... кум, сват, брат, що скажете...(((((

    Anonymous reply Anonymous

    значить такі вони фахівці. кажу як людина яка провела біля 30 співбесід точно. Може на держ службу і беруть виключно по знайомству (тут я згоден), а от в іншому випадку все залежить від людини.
  • Anonymous

    а держава і не повина створювати робочі місця. робочі місця створюються бізнесом. і не держава має людям знаходити роботу а вони собі самі. А яйщо хтось плачеться що має декілька вищих освіт і не має роботи, значить такий з нього фахівець ...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up