Архів підпілля ОУН з Хмельниччини, який пролежав в землі понад півстоліття, оцифрують

Знайдений на Хмельниччині архів підпілля Організації українських націоналістів Кам’янець-Подільського району реставруватимуть у Центрі досліджень визвольного руху.

Після відновлення документи оцифрують, переглянути їх можна буде в Електронному архіві визвольного руху avr.org.ua.

Молочний бідон з документами випадково виявили у землі на краю лісу, неподалік від дороги між селами Кадиївці і Залісся Кам’янець-Подільського району місцеві мешканці взимку 2012 року, повідомляє dyvys.info.

- Для нас дуже цінним є те, що архів знайдено за межами Західної України. В селі Кадиївці на Хмельниччині ще з вересня 1941 р. діяв досить потужний осередок підпілля ОУН. Певний час там розміщувався навіть Кам’янець-Подільський окружний провід ОУН. Учасниками підпілля було чимало місцевих мешканців, більшість з яких пізніше репресували нацистські та радянські спецслужби. Особливо цінна частина архіву — 8 фото підпільників у чудовому стані, - цитує видання керівника архіву Центру досліджень визвольного руху Андрія Усача.

Відео дня

Переважно, серед документів інформаційні видання підпілля ОУН – брошури та листівки, а також зошити із рукописними нотатками та фото. Більшість виявлених документів датуються 1945-1950 роками, за винятком двох брошур 1935 та 1941 років. Всього 81 документ.

Окрім документів в бідоні також виявили шматки тканини, декілька десятків пар нових жіночих бавовняних панчіх, набір для гоління (лезо, помазок, півпляшки одеколону), близько десятка новеньких кишенькових дзеркалець і дещо із посуду. Частину ОУНівських листівок, які були в багатьох примірниках, передали до міського музею у Кам’янці-Подільському.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Anonymous

    во правильно

    Анонім reply Anonymous

    Прикольно,что нашли именно сейчас!!! Евгений. А женскими колготками наверно лица закрывали. Слава героям, Бабам слава. Попрыгали!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) Від читача 11:17 У Старокостянтинові розпочато відстріл домашніх тварин. Вбивство кішки на ім'я Мішелька. 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera 11:26 Долар і євро пішли вгору. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 10:54 Жінка з Хмельницького району перерахувала шахраям майже 142 тисячі гривень 10:19 У Хмельницькому районі виявили сім’ю з трьома дітьми, яка живе без електрики
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up